ugrás a tartalomhoz

A Weblabor arcai 2.

tiku I tikaszvince · 2010. Május. 7. (P), 21.40

Tiku
Tiku

Sziasztok, Vince vagyok, 30 éves, 2002 májusa óta Weblabor tag. De együtt tudok ezzel élni :)

Amikor Ádám (aka Ceriak) megkeresett, hogy írjam meg ezt a bemutatkozót, őszintén szólva értetlenül bámultam a monitort, hogy vajon mivel érdemeltem ezt ki? Mindenesetre köszönöm a megtiszteltetést.

1980. augusztus 25-én születtem Szeghalmon. Két és féléves koromban a szüleim Tiszacsegén kaptak munkát, azóta is ezen a településen élek. Tiszacsegéről két dolgot szoktam mindig megemlíteni.

Az egyik a Hortobágy. Ha a Hortobágynak nem a „kiállítási tárgy” arcára vagy kíváncsi, hanem arra, ahol ember és természet együtt élése a mindennapok valósága, ahol minden kilométeren találkozhat az ember egy-egy nyájjal, gulyával és vadmadarak tömkelegével, annak ajánlott a Balmazújváros–Tiszacsege útvonalon végig mennie. A másik dolog, amit Tiszacsegéről tudni kell, hogy a világ legjobb halászlevét itt főzik. Mi sem bizonyítja jobban, hogy vannak, akik képesek 200 km-t vezetni érte.

Végzettségem szerint könyvtáros lennék, de ezzel nem tudtam elhelyezkedni. Webes fejlesztéssel hivatásszerűen 2005 óta foglalkozom, harmadik éve távmunkában. Szerver oldalon, manapság Zend Framework alapokon fejlesztek, de rendszeresen felmerül Drupal és WordPress sminkelési (sitebuild) feladat is.

Korosztályommal ellentétben, számomra kimaradt a C64 korszak, helyette legóztam. Informatikával először csak középiskolában találkoztam. A debreceni középiskolák közül a ’90-es évek közepén, középiskolám, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma, elsők között rendelkezett folyamatos internet kapcsolattal. Az informatikával együtt maga a web is egyből elvarázsolt.

Érettségi után Székesfehérváron folytattam a tanulmányaimat. Mivel a hazautazás körülményes, hosszú és fárasztó volt, sok hétvégét töltöttem el a kollégiumi gépteremben internetezéssel. Akkoriban készítettem az első statikus HTML lapot, amin a minden nap látogatott oldalak linkjei szerepeltek.

Aztán lassan beszippantott a dolog. Apró lépésekkel, autodidakta módon képeztem magam. Mindig rám ragadt egy kicsi tudás a felmerült probléma megoldása közben. Könyvtárosként mindig szem előtt tartottam, hogy a web elsődleges feladata az információközlés. Egy weblapnak kézen kell fognia a felhasználót, és a keresett tartalomhoz kell segítenie. Ezzel a felismeréssel nagyjából egy időben került a köztudatba a szemantikus és az akadálymentes web fogalma, amik – az én olvasatomban – kód szinten fogalmazták meg ugyanezt a követelményt.

A vállalkozói létet eddig sikerült elkerülnöm. A környezetemben fellelhető példák alapján arra a következtetésre jutottam, hogy az az ember, aki vállalkozik, annak nem marad ideje a munkára. Az alkalmazotti státusznak köszönhetően az így „nyert” időmet a szakmai fejlődésemre, szakirodalom olvasására tudom fordítani. Szerencsére eddig találtam ebben partner munkáltatót is.

A távmunkás lét megköveteli az embertől, hogy beossza az idejét, és kell nagyfokú önfegyelem, hogy ehhez tartsa is magát. Nem engedhetem meg magamnak, hogy ellógjam a napot, a feladatokkal haladni kell. Ugyanakkor nem szabad átesni a ló túloldalára sem. Találni kell valami olyan elfoglaltságot, ami az ember agyának más részeit dolgoztatja meg, és hagyni kell időt erre is, a kikapcsolódásra is. Nekem az egyéb elfoglaltságot a kert biztosíja. A legjobb ötletek és a megoldhatatlannak tűnő feladatok megoldásai rendszeresen fűnyírás közben jönnek (na meg vezetés közben).

2008 nyarán találkoztam a 4image Kft.-vel. A kkv-k integrált marketing kommunikációjával foglalkozó cég akkoriban kezdett az online marketing és a webfejlesztés irányába specializálódni. Ezen irányváltás következtében lettem én cég „vezető fejlesztője”.

Azóta a cég létszáma több mint megduplázódott. Viszont folyamatos szűk keresztmetszetet jelent a profi webdesignerek hiánya. Íme a felhívás: ha képben vagy a webes trendekkel, és azzal is, hogy mit lehet és mit szabad weben, küldj egy bemutatkozó anyagot a studio@4image.hu címre!

Az eltelt lassan két év alatt számos WordPress és Drupal oldalt indítottunk, valamint közelebbi ismeretséget kötöttem a Zend Frameworkkel is. Jelenleg is egy nagyobb ZF-re épülő projekten dolgozunk, aminek egyik hozadéka egy olyan alapképességekkel bíró tartalomkezelő rendszer, amelyet speciális site-ok kialakításakor használunk. Olyan alkalmazásokhoz, amit nem éri meg, vagy túl bonyolult lenne egy Drupal+CCK+Views kombinációra építkezve kivitelezni.

 
1

Gratulálok

janoszen · 2010. Május. 8. (Szo), 10.40
Gratulálok, szép pályafutás, megdolgoztál a saját szerencsédért. Így kell csinálni.
2

Gratulálok

nevemrock · 2010. Május. 8. (Szo), 18.03
Gratulálok ilyen egy jó távmunkás ember, ritka mint a fehér holló. Én magam is dolgoztam ~5 évet ebben a formában, teljesen ismerős a szitu. De ha szereted a szakmád akkor nincs gond ezzel sem.

Már többször írtál a környék szépségeiről, hát komolyan mondom érdemes volna megnézni (újra). Legutoljára cseresznyefa koromban voltam arra.
3

Menjünk

Joó Ádám · 2010. Május. 8. (Szo), 21.52
Ha Vince meghív minket, akkor lehet Weblabor kertiparti a Hortobágyon ^^
4

gyertek!

tiku I tikaszvince · 2010. Május. 9. (V), 09.15
Gyertek nyugodtan, szívesen látunk mindenkit! Ha gondoljátok keresek szállást, megkérdezhetem a halászcsárdát az árakról. De ha bográcsolni szeretnétek, természetesen arra is tudunk megoldást keresni. Szállás megoldható panzióban, vendégházban, de ha valaki campingezni szeretne annak is találunk helyet a sátor felállítására.

Vonattal a Debrecen - Füzesabony vonalon Ohat-Pusztakócsig vagy Egyekig lehet eljönni. Onnan kocsival szívesen elhozok bárkit. Ha minden igaz Egyekről tovább lehet jönni busszal is, de a menetrenddel nem vagyok tisztában.

Közvetlen buszos összeköttetésünk Debrecennel és Tiszaújvárossal (Polgáron keresztül) van.

Kocsival több irány is szóba jöhet. Az M3-asról vagy Polgárnál kell letérni és Újszentmargitán keresztül érkezhetsz, vagy Füzesabonynál jön le az ember a pályáról és a 33-ason a Patkós csárdáig, onnan Egyeken keresztül. Debrecen felől a 33-ast a Látóképi csárdánál elhagyva, Balmazújvároson keresztül, tuti ez a legszebb útvonal. Komppal is lehet érkezni Ároktőn keresztül (ez is nagy élmény tud lenni:) )
5

Meetup?

janoszen · 2010. Május. 9. (V), 09.31
Weblabor meetup? Jól hangzik. :)
6

Így, hogy lenne apropója, még

tiku I tikaszvince · 2010. Május. 10. (H), 06.22
Így, hogy lenne apropója, még jobban hangzik :)
Mondjuk ha lesz ebből valami, furcsa lehet majd az elektrofetisiszta attitűddel rendelkezőknek az önkéntes száműzetés offlájniába. Ugyanis a Tisza parton mobil lefedettség hagy némi kívánni valót maga után.