ugrás a tartalomhoz

Skype-eszköztár telefonszám formázásának kivédése

Török Gábor · 2009. Jan. 8. (Cs), 12.05
A Skype telepítésekor Internet Explorerhez telepíthető egy eszköztár, amely a weblapokon szereplő telefonszámokat gombnyomásra felhívhatóvá teszi. Ennek érdekében alapértelmezetten valamennyi honlapon a felismert karaktersorokat apró widgetté alakítja a toolbar. Amellett, hogy a Skype fórumában is tolakódónak jellemezték ezt a viselkedést, technikai hátulütője is lehet.

Skype-pal azonnal hívhatóvá alakított telefonszám a magyarorszag.hu-n


A widgetté alakított telefonszámok eltérő méretűek a folyó szövegként megjelenített telefonszámhoz képest, így kicentizett designoknál a honlap „szétesését” is okozhatja. Természetesen mondhatnók, hogy a látogató felelőssége, hiszen ő telepítette az eszköztárat, viszont a látogatók zöme várhatóan nem fogja összekapcsolni a kettőt; ők csak azt észlelik, hogy ronda a honlap. Az eset kapcsán további fejfájást okoz, hogy ha nem szeretnénk a „skype-osított” számokat: 1) vagy olyan formátumra hozzuk, hogy azt a toolbar ne dolgozza fel, 2) vagy valamilyen körmönfont módon az átalakítás után azt visszacsináljuk. Az belátható, hogy egyik sem a megoldás.

Szerencsére egy ideje már kínál erre orvosságot a Skype. Egy megfelelően felparaméterezett meta tag segítségével hozhatjuk a Skype toolbar tudomására, hogy az adott honlapon ne alakítsa át a telefonszámokat.
<meta name="SKYPE_TOOLBAR" content="SKYPE_TOOLBAR_PARSER_COMPATIBLE" />
A fenti szabály érvénye mellett explicit megadhatók, hogy mely számokat engedjük viszont a toolbarnak átformázni. Így:
<!-- sphoneid telnr="+15551234456" fileas="John Smith" -->(555) 1234 456<!-- sphoneid -->
Természetesen erre az egész mókára nem volna szükség, ha az eszköztár telepítéskor felhívná a figyelmet, hogy az átalakított telefonszámok miatt bizonyos oldalak arculata eltérhet a megszokottól, vagy olyan megoldást válaszottak volna a fejlesztők, amely mondjuk a hCard-on alapszik és azt bővíti.
 
1

Végre!

Adam · 2009. Jan. 8. (Cs), 22.08
Végre rájöttek a fiúk, hogy ez nem annyira jó, mint amint azt gondolták anno. Biztos a fejleszőknek is elege lett már abból, hogy csomó oldalon – pl. a statisztika oldalukon? :) – használhatatlan lett a tartalom és funkcionalitás.
2

Mondjuk 4 alá

K.Péter · 2009. Jan. 9. (P), 11.39
Nem lett volna ám ez olyan rossz, csak országspecifikusan kellett volna definiálni, hogy melyik szám telefonszám és melyik nem. Kicsit több munka, de csak így hasznos. Persze a fapados megoldás, ha beírkáljuk ezt a kódot.
No és persze a widget is lehetett volna barátságosabb, tényleg túl tolakodósra sikerült. Mondjuk ha a zászlót lehagyták volna (ami amúgy is tök fölösleges, szerintem), akkor már nem foglal el az egész ekkora helyet és nem utálja meg mindenki! :-)
3

nem értem

gex · 2009. Jan. 9. (P), 12.39
országspecifikusan kellett volna definiálni, hogy melyik szám telefonszám és melyik nem
a skype-nak az egyik nagy előnye, hogy olcsóbban tudok külföldi telefonszámokat hívni vele, mint a mobilommal. azaz ha már használom ezt a kis beépülőt, akkor ne csak a +36-tal kezdődő számokat tegye klikkelhetővé.
4

Felesleges fejlesztés

zila · 2009. Jan. 9. (P), 16.46
Tipikusan felesleges "fejlesztés" ez az egész toolbar. Ha látok egy telefonszámot egy weboldalon akkor majd én eldöntöm mivel akarom hívni (ha egyáltalán). Copy/paste skype-ba, copy/paste zoiper-be, vagy csak simán nézem a képernyőt és tárcsázok a valódi telefonommal. Szerencsére Safarihoz nem bírtak ilyen plugint írni :)
5

Nem elhanyagolható szempont...

vbence · 2009. Jan. 9. (P), 17.08
...hogy ők abból élnek, hogy te mennyit telfonálsz az ő rendszerükből. :)

Attól nem eltekintve, hogy a mezei usernek egy kattintás és a copy-paste és program elindtása között mennyi küldönbség van. Akár ha fent van egy konkurens cég szoftvere is a gépen a kényelem döntő zsempont lehet.
6

Olyan beépülőt miért nem tudnak írni...

Gixx · 2009. Feb. 10. (K), 13.56
...ami rátelepül az Explorerre (6+) és elintézi, hogy rendesen jelenítse meg az CSS1-et, CSS2-t, CSS2.1-et és a CSS3-at (column, border-radius stb.) :D
7

Írnak

Török Gábor · 2009. Feb. 10. (K), 13.58
Azt hívják IE8-nak.
8

:)

gex · 2009. Feb. 10. (K), 14.45
ez jó, de szerintem inkább ilyenre gondolt.
9

:) Mondd a cégeknek

Gixx · 2009. Feb. 11. (Sze), 13.10
"Öööö nem nem, nálunk hatos ekszprórer van, asztat kell haszná'ni"

Na most akkor erre mondjunk valamit. Minél nagyobb egy cég, annál kevésbé adoptálja az újdonságokat... Remélem gyorsan átállnak majd Win7-re és végre egy életre letudjuk a "hatost".
10

nem értelek

gex · 2009. Feb. 11. (Sze), 13.51
ezek szerint akkor a beépülődet se rakná fel a rendszergazda, nem igaz?
11

jogos

Gixx · 2009. Feb. 11. (Sze), 14.00
megfogtál :)
12

4.2-ben nem működik

tgr · 2010. Jún. 28. (H), 20.24
A 4.2-es (azaz jelenlegi) Skype-ban a meta tagnak semmiféle hatása nincsen. A release notes szerint 5.0-tól már jó lesz.
13

5.0.0.152 ben sem

Ula · 2011. Jan. 12. (Sze), 15.45
Hát én betettem ezt a meta tag-et az oldalamba... az a helyzet, hogy nem nagyon hatotta meg a skype-ot, a megrendelőm meg megeszi az életem, hogy szétcseszi az oldalt ez a xar. Valakinek valami egyéb korszak alkotó ötlete? ne kelljen már minden szám közé kötöjel helyett alsó vonalat tennem emiatt a sz*r-szemét-szutyok-sz*r miatt.