ugrás a tartalomhoz

jQuery világhódítás: Microsoft és Nokia a következők

Hojtsy Gábor · 2008. Szep. 29. (H), 12.14
A hétvégén John Resig jelentette be a jQuery blogban a következő hírt:
We have two pieces of fantastic, albeit serendipitous, news today: Both Microsoft and Nokia are taking the major step of adopting jQuery as part of their official application development platform.
Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mind a Microsoft, mind a Nokia a fejlesztői keretrendszerébe építi a jQuery keretrendszert. A Visual Studióval fogják szállítani, lesz hozzá intellisense, kódrészletek, dokumentáció stb. Ráadásul a Microsoft újabb jQuery kiegészítőket is fejleszt. A Nokia pedig a WebKit alapú web-runtime-ját szereli fel jQuery-vel, ezzel egy widget platformot kínálva a fejlesztőknek. A két cég nem módosítja a jQuery kódját, csupán hasznosítják a vezető JavaScript keretrendszer újításait, funkcióit.
 
1

Jó hír

sayusi · 2008. Okt. 1. (Sze), 19.37
Ez egy nagyon jó hír. Lassan másfél éve használom és nagyon ott van a cucc.
Előtte prototype-al oldottam meg az AJAX dolgokat, de a jQuery egy nagy lélegzet a friss levegőből prototype után.

Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy a Zend Frameworkben is megjelenik hamarosan.
2

Zend a Dojo-t választotta

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 5. (V), 02.50
A Zend Framework hivatalosan a Dojo-t választotta. Mostanában volt is erről webinar, meg tolják is most ezerrel konferenciákon is ezt a témát. Plusz a most kijött 6.1-es Zend Studió is már sok támogatást tartalmaz ezen a téren.
3

Sosem zárkóztak el

tolmi · 2008. Okt. 5. (V), 12.44
Sosem volt cél, hogy csak egy integrációt támogassanak. Most csupán a Dojo lesz az, amellyel a Zend Tech médiaonanizál.

Amúgy sem szeretem az olyan hozzáállást hogy bedrótozunk valamit és mindenre az a cool. Épp ezért jó hogy a közösség != Zend Tech. Így bekerülhet ZF-be a jQuery támogatás is.
4

ZF támogatás vs. Zend támogatás

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 5. (V), 13.26
http://andigutmans.blogspot.com/2008/05/dojo-and-zend-framework-partnership.html

Azért nem mindegy, hogy a Zend hivatalosan támogat valamit, vagy pedig valaki kedvtelésből csinál egy valamilyen szintű illesztést. Előbbi azt jelenti, hogy több fejlesztő fizetésért csak ezen dolgozik, IDE támogatást kap a dolog, form kezelés stb.. Az a jQuery-s proposal elég messze van ettől. Amúgy meg nyilván lehet bármit használni (azt generálsz/illesztesz, amit csak szeretnél), csak kérdés, hogy megéri-e.
5

Szkepticizmus

tolmi · 2008. Okt. 6. (H), 10.29
Oké, de azért némi szkepticizmust tartsunk már fent a Zend-del kapcsolatban is (meg úgy mindennel kapcsolatban), nem biztos hogy ők tudják hogy nekem/nekünk mi a jó. Nem szeretem ha ledugják a töltőcsövet a torkomon...

Ui.: A Drupal meg a jQuery-t választotta és ha dönteni kell úgy, hogy nem ismerem a két JS keretrendszert (ez mondjuk fájna), inkább húzna a szívem a jQuery felé, mert érzékelhető a közösségi támogatás, Dojo oldalról annyira nem (köszönhetően a sok üzleti felhasználásnak ;))
6

nem minősítés

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 6. (H), 12.36
Nem minősítettem a két rendszert, csak annyit írtam, hogy a Zend a dojot támogatja hivatalosan, és ennek van egyértelmű előnye, ha ZF-et használsz. Plusz ha elolvasod a linkelt bejegyzést, akkor láthatod, hogy egy elég jól átgondolt lépés.

De amúgy én úgy gondolom, hogy a jQuery-t és a dojot nem érdemes egymással versenyeztetni. jQuery és prototype-ot érdemes lehet összevetni, ott lehet választani "ízlés" alapon, de jQuery és dojo viszonylatában a dojo egy lényegesen robosztusabb eszköz mint a jQuery, inkább az lehet döntő, hogy milyen feladatra szeretné használni az ember. Plusz a dojo egy egységesebb, ortogonálisabb cucc, jQuery-nél a finkcionalitás jó rész pluginekben van, amiknek a minősége már nem feltétlenül ugyanaz, mint a központi résznek.
7

Nem értek egyet

tolmi · 2008. Okt. 7. (K), 11.12
Ez nagyon kezd hasonlítani az elég szakállas MINIX contra Linux (Tannenbaum vs. Torvalds) vitára.

Egyébként meg lásd JQuery UI. Szerintem ott van a core minőség arra, amit tud a dojo is. Továbbá nem látok szignifikáns különbséget a két közösség között (talán annyit, hogy a jQuery-é nagyobb, a Dojo-é meg 80%-ban céges). Use-at-will igaz a jQuery-re is, a plugin móka pont erről szól. Szóval tényleg ne minősítsünk ha már ezt a címet adtad a válaszodnak.

Disklájmer: Én személy szerint nem hiszem hogy a Dojo vagy jQuery vagy bármi más az ultimate szupervepön. Azért állok most a jQuery mellé, mert alaptalanul hátrányosan ábrázoltad. Továbbra is fenntartom hogy a Dojo választása elsősorban üzleti döntés volt és másodsorban a technológiai sajátosságai miatt.
8

nem baj :)

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 7. (K), 11.39
Továbbá nem látok szignifikáns különbséget a két közösség között
Hol beszéltem én erről? ;)

Egyébként meg lásd JQuery UI.
Nem az UI-ra gondoltam. Nézd meg pl. a Dojo esemény kezelését, ég és föld. És sok ilyen apró különbség van, más felfogással lettek kitalálva.

Szóval tényleg ne minősítsünk ha már ezt a címet adtad a válaszodnak
Az az előző postra vonatkozott, és nem véletlenül "amúgy"-gyal kezdődött a bekezdés.

Én személy szerint nem hiszem hogy a Dojo vagy jQuery vagy bármi más az ultimate szupervepön.
És pont ezt írtam én is. :) Más célra valók, nem érdemes összehasonlítani őket szerintem.

Azért állok most a jQuery mellé, mert alaptalanul hátrányosan ábrázoltad.
De bakker, hol "ábrázoltam" hátrányosan? Annyit írtam, hogy a Zend ezt választotta, és ez lesz hivatalosan támogatva a ZF-ben, és a Zend Studióban, ami egy csomó előnyt jelent.
10

Zend Studio 6.1

sayusi · 2008. Okt. 9. (Cs), 14.08
Szia Felhő!

Használjátok már a Zend Studio 6.1 -t? Vagy csak próbáltad?
Úgy "röviden" mi az amiben több, mint mondjuk a pdt?

Köszi!
11

hivatalos összehasonlítás

Hodicska Gergely · 2008. Okt. 9. (Cs), 17.41
Itt megtalálod a különbségeket: http://www.zend.com/en/products/studio/compare.

Év végén majd jön ki új PDT, az annyiban lesz érdekes, hogy az már erre fog épülni: http://www.eclipse.org/dltk/. Egyenlőre nem tudom, hogy ez a flahsználók számára is jelent-e előnyt vagy csak az IDE fejlesztői számára, illetve igazából azt se, hogy a Zend Studióban már ez van-e benne, de egyik kolléga nagy Eclipse guru, majd kifaggatom holnap. :)
9

Csak Hype lenne?

kow · 2008. Okt. 9. (Cs), 13.29
Elég régóta használok MooTools-t és volt szerencsém jQuery-vel is dolgozni, igazából nem értem miért húzott el ennyire (ha a gTrends-et nézzük).
A MooToolsnak is megvannak az UI kiterjesztései: http://clientside.cnet.com/wiki/cnet-libraries/01-core

Ha valaki tud konkrétumot, hogy miért ez a különbség, akkor ossza meg velem, addig marketing gyanúsnak tartom (ám le nem becsülöm, mert tényleg jó a rendszer).