ugrás a tartalomhoz

Trac 0.11

Heilig Szabolcs · 2008. Jún. 23. (H), 23.52

Szép csendben, minden nagyobb csinnadratta nélkül egyszer csak megérkezett a Trac legújabb mérföldköve, a 0.11-es változat. A majd’ két éve kiadásra került 0.10-hez képest (amiből szintén most érkezett frissítés) jópár újdonsággal szolgál ez a kiadás, de azért lesz mit pakolni a következő nagy csomagba is.

Számtalan kissebb-nagyobb változtatás érte a felületet, felsorolni is sok lenne mind. Általában elmondható, minden területen a használhatóság és a testreszabhatóság fejlesztésére került a fő hangsúly. Szemezgessünk:
  • Testre szabható például a hibajegyek életútját leíró folyamat. Minden lépésnél meghatározhatjuk, mely állapotokból kezdeményezhető és hova vezet. Illetve megadható az is, milyen jogokkal felruházott felhasználó által hajtható végre az adott lépés.
  • Az egyedi lekérések esetében a szűrések mellett immár megadhatjuk, melyik mezőket szeretnénk látni a listában. Ezek után az egyedi listák riportként elmenthetők. Ezt eddig csak kézzel írt SQL kérésekkel lehetett megoldani, most viszont bárki kedvére összekattogtathajtja.
  • A bevezetett új jogosultság kezelő alrendszerrel sokkal részletesebben beállítható, ki mit tehet a Trac felületen. Azaz beállítható egy felhasználóra, hogy a Wiki-nek csak egy részét szerkeszthesse, miközben az egészet láthatja.
  • A repository nézegetőben bevezetésre került a „blame” művelet támogatása, azaz mostantól ezen a felületen is megkapjuk a lehetőséget arra, hogy kinyomozzuk, ki a felelős a kódunk egy adott részének elkeféléséért.
  • A fenti reszelések mellett komoly cserékre is sor került, kispadra került (foci EB van végülis) az eddig szolgálatot teljesító ClearSilver sablonrendszer, helyette a Trac fejlesztői által létrehozott Genshi veszi át a munkát.
  • Az alapértelmezett kódszínező ezentúl a Pygments lesz, ami eddig csak kiegészítőként volt elérhető.

A teljes leírás a változásokról jó sok olvasnivaló linkkel megtalálható a 0.11-es változat hivatalos bejelentésében.

Remélhetőleg nem kell ennyit várni majd a 0.12-es kiadásra, amikortól a felület teljes fordítása sem lesz már lehetetlen kódba nyúlás nélkül. Az egyelőre 0.10-es vonalon maradóknak is készült új kiadás, sorrendben a 0.10.5-ös, kissebb javításokkal.
 
1

szuper

hector · 2008. Jún. 24. (K), 12.42
Várjuk a Gentoo portage-ben való megjelenését :)
2

Lighthouse vs Trac

Fekete Ferenc GDA · 2008. Jún. 25. (Sze), 10.21
Valamikor, régen kipróbáltuk és nem is volt rossz. Azóta biztosan sokat fejlődött a cucc, de időközben kijött a Lighthouse és az jobban tetszett. ( bár az hosted kategória, a trac pedig szabadon telepíthető akár)
3

A használhatóságon csak

sajt · 2009. Szep. 18. (P), 00.15
A használhatóságon csak javítani lehetett :)