ugrás a tartalomhoz

Akadálymentes webkettes alkalmazások

Török Gábor · 2008. Jún. 14. (Szo), 13.14
A weboldalak eredendően dokumentumok voltak. Az akadálymentességi szempontok ahhoz lettek igazítva, hogy a dokumentumok fogyasztását lehetővé tegyék a legszélesebb réteg felé. Manapság már inkább webalkalmazások vannak, máshogy kell megközelíteni az elérhetőségi kérdéseket, a látogatóból lett felhasználó már nem (csak) dokumentumokkal találkozik, azzal pedig nem lehet mindig takarózni, hogy ne csinálj ajaxos alkalmazást, mert nem látják a „vakok”. De akkor mi a teendő? Ezt a kérdést járta körbe T. V. Raman (Google mérnök) a Google I/O 2008 konferencián tartott Leveraging Web 2.0 Design Patterns For Enhanced Accessibility előadásában.

A prezentációban Raman bemutatja a Google-nél fejlesztett nyílt forrású Google-AxsJAX eszközt, amely a modern böngészőkre épülve teszi elérhető az ajaxos webalkalmazásokat a nemlátók számára is (demóban többek között Google Reader, GMail) – a megoldás nem csak a képernyőn megjelenő szöveget olvassa fel, hanem az alkalmazás állapotát is közli (pl. betöltődött egy levél). A részletekért tekintse meg az előadás videófelvételét.

Aki esetleg még nem találkozott Raman parádés előadásmódjával, annak kiváltképp ajánlom az egyórás produkciót. Végül pedig hogy yaanno-nak is kedvébe járjak, és ebbe a bejegyzésbe is fondorlatosan beleszőjem az Emacsot, Ramanről még azt érdemes tudni, hogy a nevéhez fűződik az Emacspeak fejlesztés is, amely tisztán nyílt forrású szoftver megoldásokra (GNU/Linux, Emacs) épülő komplett audio felületet nyújt, beleértve a web teljes körű elérését. Ha még valaki nem is látott Emacsot testközelből, úgy is itt a nyári szünet, javaslom majd az Emacspeak kipróbálását egy borús délutánon, az embernek nagyban megváltoztatja a szemléletmódját azt illetően, hogy mit jelent egy felület elérése.
 
1

Egy lépés előre

yaanno · 2008. Jún. 18. (Sze), 08.38
Nagyon érdekes előadás, köszi. Azt hiszem, valami ilyen irányban kéne elindulni, amikor "hozzáférhető" oldalakat gyártanak (kb. fekete háttér, fehér szöveg, sárga linkek...), és nem erőltetni azt, ami úgysem jó senkinek, csak kín a fejlesztőnek, pénzkidobás a megrendelőnek.

Csak részben off, de az Emacs jól használható Windowsos környezetben is, ha netán valakinek szüksége lenne rá, akár előfordított változatban is.

(Nagyon off: Én kifejezetten utálom az Emacskát, mert mindig megver amőbában.)
4

Vim off.

Ustak · 2008. Jún. 18. (Sze), 20.06
Mint a vim-esek táborának lelkes képviselője,jelezni szeretném hogy vim is van windows alatt, és én is szeretettel használom, mikor nem jutok linuxhoz:-) (Nehogymán az Emacs-osok többségben legyenek :-))
5

Satöbbi

Török Gábor · 2008. Jún. 18. (Sze), 20.18
És van NetBeans, Eclipse, mcedit, Notepad++, bármi, köszönjük. A bejegyzés célja nem az Emacs popularizálása volt, hanem annak kiemelése, hogy Raman éppenséggel otthon van az akadálymentes témákban, ha valakit érdekel jobban a téma, tudjon merre kutakodni.
2

Off

vbence · 2008. Jún. 18. (Sze), 14.56
Remek user interface egy kínai rabszolga is, aki a "switch slides" parancsunkat lesi ;)
3

Ramannek segít

Török Gábor · 2008. Jún. 18. (Sze), 15.30
A srác (Charles Chen) szintén a google-axsjax projekt fejlesztője, az előadás második felében ő demózik, emellett Ramannek a segítője, aki nemlátó.
6

RIA + Accessibility

yaanno · 2008. Jún. 22. (V), 17.13
Az Emacskával sikerült picit off irányba terelni a bejegyzést, elnézést.

Ami viszont azóta sem hagy nyugodni, hogy rendben van az, hogy az AJAX-os felületekhez képesek vagyunk accessibility eszközöket csatolni, de mi a helyzet e téren mondjuk a Silverlight v. Flash alapokra épített alkalmazásokkal?