ugrás a tartalomhoz

WAMP webkiszolgáló telepítése kezdőknek

wolfnet2 · 2007. Nov. 30. (P), 00.03
Ez a bejegyzés elsősorban azoknak szól, akik még nem telepítettek Windows-ra Apache HTTP kiszolgálót. Az alábbiakban bemutatom, miként lehet feltelepíteni a WAMP5 webszervert. Az első lépés, hogy töltsd le a WAMP5 kiszolgáló csomagját. Miután ezt megtetted, indítsd el a telepítőt.

WAMP webkiszolgáló telepítése – üdvözöl a varázsló


Ezt követően nincs más dolgod, mint a „Next” gombra kattintgatni. A következő érdekes kérdés, hogy hova telepítsük a kiszolgálót. Nos, a telepítő alapból a C:\wamp mappába telepítené, de én a C:\server-t ajánlom. Sokkal áttekinthetőbbé lesz így, de végülis teljesen mindegy, hogy hova telepíted.

WAMP webkiszolgáló telepítése – adjuk meg a telepítés helyét


Ha ezt eldöntötted, kattints a „Next”-re. Itt majd azt kell beállítanod, hogy a WAMP5 automatikusan elinduljon-e. Nos, ezt több okból sem javaslom. Az egyik, hogy sokkal lassabb, leterheltebb lesz a számítógéped. A másik, hogy mivel a leghamarabb indul el, sokszor előfordul, hogy a Windows nem teszi ki a kis ikont a tálcára az óra mellé, így ez problémás lehet. Azt se felejtsd el, hogy, ha nincs rá szükséged, akkor minek fusson? Ha ezt eldöntötted, indul a webkiszolgáló telepítése.

Itt be kell állítanod egy SMTP szervert, amit majd a PHP5 fog használni levelek küldéséhez (CMS-ből, hírlevél stb.). Érdemes telepíteni egy saját SMTP rendszert, de ez már sajnos nem ingyenes. (Ha találtsz ingyenes programot, kérlek, hogy írd meg :) Miután ezt eldöntötted, már csak egy dolog van hátra: telepítse-e a WAMP5 az index.php-t. Ez egy olyan oldal, ahol könnyedén elérheted a phpMyAdmint, kiírja a PHP és kiszolgáló beállításait, hogy milyen PHP kiegészítések aktívak a rendszerben, illetve, hogy mi a helyzet az MySQL-lel. Érdemes telepíteni.

Miután végeztél a telepítéssel, indítsd el a WAMP5-öt. Az óra mellett meg fog jelenni egy félkör, egy lakattal a közepén. A lakat azt jelenti, hogy a kiszolgálód offline állapotban van, tehát nem elérhető az internetről. Érdemes átállítani a nyelvet magyarra. Ehhez kattints jobb egérgombbal a WAMP ikonra, majd menj a „Language” menüpontra és állítsd át a nyelvet Englishről Hungarianre. Ha áthelyezed a kiszolgálódat online módba, akkor fel kell ugrania a Windows Tűzfalnak, ahol is engedélyezned kell az Apache HTTP.exe programot. Elméletileg, ha beírod az IP-címedet a böngészőbe, akkor eléred a kiszolgálót. Azt ne felejtsd el, hogy a phpMyAdmin-t és az SQL Managert csak a http://localhost-ról érheted el. Az IP-dről nincs engedély rá.

Ha routered van, ne felejtsd el kinyitni a következő portokat is:
  • Apache: 80, 443
  • MySQL: 3306
  • SMTP (ha van): 25
  • FTP szerver (ha van): 21
Készen vagy.
 
1

SMTP

Joó Ádám · 2007. Nov. 30. (P), 00.11
Windows alatt ezt használtam: http://www.softstack.com/freesmtp.html
(Egyébként Google első találat…)
2

Routeren portok?

szistvan · 2007. Nov. 30. (P), 11.21
Miért is kell a routeren a MySQL-t beengedni?
Én nem ajánlanám, hacsak nincs valami tűzfal és azon csak a biztonságos IP-ről engedi át a kapcsolatot.

Az FTP is kérdéses, hacsak nem akar netről feltölteni.

Hát nem tudom, egyik oldalról örül az ember az ilyen csomagoknak, amiket feltéve kész minden, használhatod. A másik oldalról meg nem ösztönzi az embert, hogy a dolgokat mélyebben megértse.

Persze kezdőnek, ismerkedni tökéletes! Picit olyanra sikerült a hangvétel, mintha "hipp-hopp kész és az Internetre kitehető" lenne.
3

egyetértek

Hojtsy Gábor · 2007. Nov. 30. (P), 12.05
A MySQL portot nem sok értelme van megnyitni, én nem ajánlanám. Különben egy ilyen Windows szerveren még jópár dolgot be kell állítani, hogy ne egy könnyedén feltörhető szervert engedjünk a világra.
4

Szerver konfigolása

Max Logan · 2007. Nov. 30. (P), 12.38
Van erre vmi doksi, hogy mit kell beállítani, hogy egy szerver biztonságos legyen, vagy kezdje el az ember olvasgatni pl. az Apache manual-ját és idővel majd megtanulja, hogy mit hogyan kell?

Jelenleg XAMPP-ot használok. Fejlesztésre tökéletesen megfelel, de előbb-utóbb sztem találkozni fogok azzal a szituációval, hogy egy szervert nekem kell bekonfigolnom és akkor állni fogok, mert nemtom, hogy mit hogyan.

Mennyi idő és energia kell ahhoz, hogy egy stabil Apache-PHP-MySQL-t bekonfigoljon az ember (mármint mennyi idő megtanulni)?

Nem vagyok rendszergazda (bár papírom van róla, de ez nem jelent semmit és abszolút nem érdekel a dolog) és azt hiszem ez nem is programozói feladat (mármint a webserver konfigolás), hanem rendszergazdai.

Érdemes energiát fektetni abba, hogy az ember megtanuljon bekonfigolni egy webserver-t vagy inkább adott esetben keressen meg egy tapasztalt webmestert és x összegért konfigoltasson be egy szervert?
5

nem biztos, hogy jobban tudom mint a telepítőcsomag...

virág · 2007. Nov. 30. (P), 14.08
A biztonság szerintem nem egyszerű dolog, de az előre gyártott telepítőcsomagok sem ítélhetők gagyinak olyan alapon, hogy "majd én jobban tudom"... Ha otthon fejlesztek akkor én is XAMPP-ot szoktam használni, ami szerintem egészen jó, "éles" szervereket meg úgyis jobb szakemberekre bízni. Az a dolog, hogy "én úgyis jobban tudom" ritkán szokott jól elsülni, mert pl. az XAMPP-nak is van fóruma, fejlsztői (akiknek van tapasztalata) és érdemes lehet ezt figyelembe venni. Windows alapú szervereket felügyelni pedig szinte külön szakma, nagyon sok buktatóval (Linuxra is ugyanez áll, csak talán ahhoz többen értenek, mert webszervernek elterjedtebb). Tanulásra mindig érdemes időt áldozni, csak az a kérdés, hogy milyen szinten akarja az ember elsajátítani a dolgokat, mert egy programozónak illő tudnia a lényeges részeket (szerverügyben), de profi szinten karbantartani egy éles szervert, ahol adatokért felelsz picit más kategória. Szerintem legalábbis.
9

Ha azonos config kell...

janoszen · 2007. Dec. 1. (Szo), 22.23
Ha azonos config kell, mint ami az éles szerveren van, akkor nem lehet kész csomagokat használni. Ilyenkor egy jóleső szolgáltatás a céges rendszergazda...
8

nincs elég időd mindenre egyszemélyben figyelni

Marcell · 2007. Dec. 1. (Szo), 17.05
Szerintem mindenki csinálja azt, amihez ért. Egyszerre jó programozó és tájékozott rendszergazda úgysem lehetsz (kivéve, ha USB-n kapod a táplálékot és már a barátaid is csak az IP-címeden szólítanak, de ez nem hiszem, hogy bárkinek is célja lenne). Valamilyen szinten érdemes belelátni a másik munkájába, de a dolgok oroszlánrészét hagyjuk arra, aki tényleg ért is hozzá.
10

Művelődés...

janoszen · 2007. Dec. 1. (Szo), 22.26
Szerintem, egy informatikában tevékenykedő egyén művelődjön. Ismerje meg a munkaeszközét. Ez ugyanolyan, mint hogy egy paraszt meg tudja fenni a kaszáját. Nyilván, nem tud kaszát gyártani de azért ért hozzá, kitapasztalja a rigolyáit... Ha nem adsz a szakmai művelődésedre, egységsugarú kocka leszel és egy idő után azon kapod magad, hogy elszaladt melletted a (szakmai) világ és a tudásod, amivel robotoltál x évig, nem ér már semmit.

Nekem személy szerint fekszik a rendszerközeli dolgok izélgatása, én ezt választottam. És nem bántam meg, mert ha kell, a saját lábamon is megállok, tudom miért rohadnak le a programjaim bizonyos configokon, stb.
6

biztonság

szistvan · 2007. Nov. 30. (P), 16.10
Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy mielőtt bármit ajánl valaki legalább _picit_ nézzen utána, hogy érdemes -e úgy csinálni? (MySQL port megnyitása)
A biztonság meg nem egy emberen - adott esetben a rendszergazdán - áll. Elég jó összhangnak kell(ene) lenni a rendszergazda és a programozó között, hogy biztonságos webkiszolgálót építsenek. A rendszergazda egyedül kevés ehhez ill. elég lehet, de akkor sok dologban megnehezíti/ellehetetleníti a programozó dolgát.
Szóval csapatmunka....
7

Itt a lényeg

Max Logan · 2007. Nov. 30. (P), 16.47
Szóval csapatmunka....

Tehát akkor én megmaradok programozónak (természetesen alap konfig dolgokat ismerek és folyamatosan megismer az ember, hogy meg tudjon adott esetben dolgokat csinálni) és keresek magam mellé egy rendszergazdit, ha saját szervert kell üzemeltetni.
11

Biztonságról

wolfnet2 · 2007. Dec. 2. (V), 22.09
Kedves Hozzászólók!

Először is köszönöm, hogy elolvasták a cikkemet, és kommentálták azt. Az MySQL port megnyitása windows alatt elengedhetetlen akkor, hogy ha routert használ az ember. A routerek egyfajta proxy tűzfalként is működnek. Ezért, hogy ha nem engedélyezi az ember a(z) - alapértelmezett 3306 - portot, akkor az MySQL-t használó webes alkalmazásai csak a belső, 192.168.2.... illetve a localhostról lesznek elérhetők.
Még annyit, hogy az Apache lehetővé teszi, hogy bizonyos alkalmazásokat csak localhostról érhessünk el. pl: phpmyadmin, sqlmanager.
12

FTP, SMTP

wolfnet2 · 2007. Dec. 2. (V), 22.25
A következő cikkemben az általam leginkább ajánlott (windows alá) smtp és ftp programok.
üdv
13

adatbázis elérése teljes internetről nem biztonságos

zila · 2007. Dec. 3. (H), 11.39
A mysql-nek pont az a biztonságos és célszerű beállítása, hogy a nagyvilág na tudjon hozzá csatlakozni. A webalkalmazás úgyis eléri ha csak localhoston figyel (feltéve, ha a webszerver is azon a gépen van ahol a mysql). Aki pedig kezelni akarja, az kezelje pl. phpmyadminból, vagy valamilyen tunnelben/vpn-ben (SSH, HTTP tunnelben szépen lehet kezelni, pl. NaviCat-nek van http tunnele) ezek használatához sem kell ráengedni az internetet az adatbázis szerverre. Ezért kérdőjelezték meg sokan a mysql port nyitását a tűzfalon. Fejlesztői gépen még nagyobb veszély egy ilyen megoldási javaslat, hiszen egy fejlesztői adatbázison az ember kipróbál ezt-azt, egyszerű jelszavakat használ és egy ilyen módon széttúrt adatbázis könnyű préda lehet a netes támadók szemében.

MySQL port megnyitása windows alatt elengedhetetlen akkor, hogy ha routert használ az ember

Csak abban az esetben elengedhetetlen, ha az internetről is el akarja érni közvetlenül az adatbázis szervert. Amit csak nagyon speciális esetben akarhat az ember és a rendszergazda majd ekkor is mást fog javasolni :)
14

pontosítás...

szistvan · 2007. Dec. 3. (H), 11.47
MySQL port megnyitása windows alatt elengedhetetlen akkor, hogy ha routert használ az ember


Linuxos tapasztalataim vannak, de így is kételkedem picit a fenti kijelentésben. Ugyanis
1. A PHP és bármi egyéb általában localhost-ról érik el a MySQL-t, pont azért, hogy kintről - Internet felöl - még véletlenül se babrálják. Kevés olyan szolgáltatót találsz a piacon, aki 3306-os portra enged csatlakozni....

2. 3306-os portot akkor szokás a _védett_ hálózat felé megnyitni, ha a webszerver és az SQL szerver külön gépen van (esetleg virtualizált gépben fut), de akkor se férnek hozzá kintről "simán".

3. Amennyiben saját szervert készítesz és "kényelmi" okokból mégis megnyitod a 3306-os portot, akkor valahogy biztosítani kell, hogy _csak_ Te tudd azt elérni. Vagy fix IP-d van és a tűzfalon/routeren ezt állítod be, vagy "kopogtatsz" és akkor nyílik meg a port. Arról nem is beszélve, hogy az adatforgalom is plain-text (ha jól tudom), így nem ártana egy SSL tunel vagy hasonló a lehallgatások ellen.

Mint tudjuk a kényelem és a biztonság fordítottan arányos - többnyire.

Még annyit, hogy az Apache lehetővé teszi, hogy bizonyos alkalmazásokat csak localhostról érhessünk el. pl: phpmyadmin, sqlmanager


Mintha fogalomzavar lenne... Persze, van erre lehetőség, de pont a phpmyadmin, sqlmanager amit ha https-en kiajánlasz szépen és biztonságosan megy. Szerintem az lett összekeverve, hogy pl. a phpmyadmin az SQL-t localhoston éri el - és ez így is van rendjén.
Mégegyszer mondom a szolgáltatók is inkább phpmyadmin és társait ajánlják fel használatra (amik localhoston, de inkább belső védett hálózaton másik gépen) érik el az SQL adatbázist, mint hogy magát az SQL-t kitegyék a netre.

A cikkel egyébként nincs gondom....
15

mi a kód?

lepke · 2008. Jan. 9. (Sze), 19.03
Mi a kód illetve hogy tudom a phpmyadmint elindítani. 403ast dob....
16

Érdemes frissíteni?

Fedor · 2008. Már. 7. (P), 10.24
Hello!

Én 1.4.5-ös Wampot használok már több, mint 2 éve a saját gépemen, fejlesztői környezetként. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes -e frissíteni erre az új verzióra, van -e benne érdemi újdonság, vagy csak ráncfelvarrás, finomítás az én verziómhoz képest? Ha érdemes váltani, akkor az pontosan miképp megyen? Automatikusan ráfrissít a programok előző verzióira adatvesztés nélkül, vagy inkább mentsem ki az adatokat, régi verzió gyalu, és telepítsem az egészet nulláról?

Üdv,
Fedor
17

Router beállítás

whawha · 2011. Jún. 13. (H), 10.32
Sziasztok!

Kicsit későn szólok a cikkhez, mert most aktuális kezdő létemre. szóval, arra szeretnék választ kapni, hogy pl. 1 D-Link D-300 típusú routeren mit, hol és hogyan kellene beállítanom a WAMP (XAMMP) jó működése érdekében. Ha lehet kérni, akkor valóban érthető és esetleg illusztratív módon kérem a segítséget, mert kezdő vagyok, egyelőre.

Szilárd
18

mi a cél?

Poetro · 2011. Jún. 13. (H), 12.12
Elárulod, hogy mi a cél, és miért kel bevonni a routert a problémába?
19

hogy lehet megnyitni a wamp

kriszrap · 2011. Jún. 18. (Szo), 22.31
hogy lehet megnyitni a wamp szervert hogy más is lássa:)
vagy a cimet megtudni:)