ugrás a tartalomhoz

Újdonságok a Google háza táján

Heilig Szabolcs · 2007. Nov. 29. (Cs), 00.36
A mai napon kaptuk a hírt, hogy a Google Summer of Code program sikereit átemelve a Google ezúttal középiskolás diákokra (13-18 évesekre) szabott programot indított. A Google Highly Open Participation Contest (HOP) verseny elindulásához tíz nyílt forrású projektet választott ki a cég. Ezek között olyan webes projektek, mint az Apache, a Drupal, a Joomla, a Plone vagy a Moodle is helyet kaptak, ráadásul a nálunk kevésbé ismert SilverStripe CMS is bekerült.

Így négy PHP alapú rendszer is szerepel a csoportban, ami különösen érdekes, tekintettel arra, hogy a Google semmire nem használ PHP-t. A diákok három feladat teljesítése után száz dollárt kapnak (összesen legfeljebb ötszázat), és a program végén póló is jár jutalmul. A verseny fődíja tíz diák számára látogatás a Google székhelyén egy-egy kísérővel.

A Google Maps térképszolgáltatás érdekes újdonsága a tegnap bevezetett domborzati nézet. A látványról leginkább az általános iskolai földrajzatlasz oldalai vagy egy turistatérkép ugrik be elsőre. Nem csak a domborzati viszonyokat, de a kissebb-nagyobb erdőket, vizeket is megtaláljuk az új térképen, illetve az úthálózat egy egyszerűbb megjelenítése is rendelkezésre áll. Túraútvonalakat, a magassági határvonalakat, megjelölt nevezetességeket persze ne keressünk. Ez a megjelenési mód inspirációt adhat olyan újabb Google Maps alapú mashupok beindítására, ahol nem (az eddig domináló) városok lesznek célkeresztben. Ezt a nézetet a „terrain” gombra kattintva tudjuk előcsalni.

Változott a műholdas nézet is, itt alapértelmezetten megkapjuk a közlekedési hálózatot ábrázoló réteget is (az eddigi hibrid mód). Tiszta műholdképre a gomb alatt felbukkanó jelölőnégyzettel lehet váltani.
 
1

Térkép

Őry Máté · 2007. Nov. 29. (Cs), 00.59
Kíváncsi lennék, hogy miért pont az általános iskolai földrajz atlasz oldalai, vagy egy turistatérkép képe ugrik be neked elsőre, ha ezt fontosnak tartottad megjegyezni… :)
2

Hangulat

Heilig Szabolcs · 2007. Nov. 29. (Cs), 02.04
Mert alkapott a hangulat, mindjárt keresni is kezdtem, jeölik-e, hol megy a textilipar, hol a bányászat. :)
3

Földrajz atlasz

Török Gábor · 2007. Nov. 29. (Cs), 08.35
Osztom az észrevételt, nekem is földrajz atlasz dejavu-m volt (:
4

BKV járatok, traffic view

Török Gábor · 2007. Nov. 29. (Cs), 08.37
Kiegészítésül még két újdonság: Budapestre például felkerültek a BKV járatok (keresőkifejezés: nyugati pu station, budapest, hungary), ill. néhány USA-beli városban már a forgalom intenzitását is jelölik.

Update: időközben a Webisztán is kedvet kapott a WL-től, további két újdonságot említ még.
5

Már csak a tömegközlekedős útvonaltervező hiányzik.

Fraki · 2007. Nov. 29. (Cs), 09.56
Már csak a tömegközlekedős útvonaltervező hiányzik.

időközben a Webisztán is kedvet kapott a WL-től
Szerintem huszonötezer csatornából megkapták a hírt.
6

Útvonaltervezés

Török Gábor · 2007. Nov. 29. (Cs), 10.13
Nem tudom, milyen megállapodás köttetett a BKV-vel, de elég jó marketing fogás lenne, ha ezt jobban meglovagolná a BKV. Amit kétlek, hogy megfog, persze.

Szerintem huszonötezer csatornából megkapták a hírt.
Csak mert nincs mögötte kilométer szmájli, gondoltam lejön, hogy ironikusan írtam.
7

Oh, sry.

Fraki · 2007. Nov. 29. (Cs), 14.57
Oh, sry.
8

off: nyeremény

gex · 2007. Nov. 29. (Cs), 15.56
A verseny fődíja tíz diák számára látogatás a Google székhelyén egy-egy kisérővel.

úgy lennék 13... :D
9

13??

Gixx · 2007. Dec. 3. (H), 15.02
Pattanások, irodalom dolgák, töri röpik... Van azért rossz oldala is :)