ugrás a tartalomhoz

Megjelent a php|architect augusztusi száma

Heilig Szabolcs · 2007. Aug. 15. (Sze), 12.41
Szokásunk volt korábban rendszeresen beszámolni a php|architect havi megjeneléseiről. Felelevenítve ezt a hagyományt lássuk, mit is hozott az augusztusi szám a nyaralószezon kellős közepén.

php|architect 2007. augusztus - borító

A nyitó cikk népszerű témába nyúl, az Adobe Flex és a Zend Framework együttes használatát mutatja be egy gyakorlati példán keresztül. A célprojekt egy mashup jellegű alkalmazás, ami alapvetően egy RSS olvasó. Ez minden cikkhez a tartalmának megfelelő Flickr képeket illeszt, ehhez a tartalom elemézésére Yahoo! szolgáltatást vesz igénybe.

A következő cikk (ami egy kétrészes sorozat első darabja) a PHP unicode szövegek kezelésére létrehozott mbstring kiterjesztését mutatja be. Hogy kihívás is legyen, ebben a cikkben a kínai nyelv a célpont.

Automated Benchmarking and Code Profiling címmel 14 oldalon értekezik Dirk Merkel azokról az eszközökről, amiket PHP alkalmazásaink teljesítménytesztjére, elemzésére használhatunk. Mindemellett abba is betekintést ad, hogyan érdemes az éles környezetünket felkészíteni arra, hogy a bekövetkező nem várt események (nagy terhelés, kiesések) elemzésére megfelelő mennyiségű és minőségű adatunk álljon rendelkezésre.

A CURL függvénykönyvtárral ismerkedhetünk meg közelebbről a negyedik nagyobb lélegzetvételű cikkben. Ez a PHP kiterjesztés már csak az allow_url_fopen kikapcsolása okán is hasznos (jómagam éles környezetben ezt a képességet legalábbis mindig kiiktatom) segítség. De emellett sok olyan képességgel bír, ami miatt néha nélkülözhetetlen társa a fejlesztőnek: átjutni authentikációs lépcsőkön, POST adatokat vagy épp sütiket küldeni, SSL réteg felett kapcsolódni proxyn keresztül, vagy ha éppen a szervertől kapott HTTP fejlécekre is szükségünk van.

Egy viszonylag rövid cikk kevésbé gyakorlatias módon, inkább filozófiai szintről megközelítve foglalkozik a PHP és a biztonság kérdéskörével, igyekezve összefoglalni és kicsit elemezni, mi is tartozik ebbe a témába manapság.

A sok technikai jellegű írás mellett egy kicsit földhözragadtabb anyaggal is szolgál a szám. Jeof Oyster cikke a PHP munkaerőpiaci viszonylatát járja körül, hasznos tanácsokat adva, mit érdemes tennünk azért, hogy jó állásokat csípjünk el.

A php|architect honlapja bővebb információkkal is szolgál.
 
1

Hol lehet venni?

janoszen · 2007. Aug. 15. (Sze), 14.49
Hol lehet eztet megvenni?
2

Link

Heilig Szabolcs · 2007. Aug. 15. (Sze), 14.59
Kitettem a linket a bejegyzés végére.
3

CURL

wiktor · 2007. Aug. 16. (Cs), 11.38
Ez a CURL nem szeret engem. Akárhányszor nekiálltam valaminek és ezt használtam, mindig sikerült akkora segfaultokat előhoznom, hogy szegény rendszergazda kollegám csak a fejét vakargatta... :) Újraraktuk, újraforgattuk és mindig... Kezdek lemondani arról, hogy valaha is sikerül rendesen használnom... :)