ugrás a tartalomhoz

Go PHP 5 - a vezető nyílt forrású szoftverek összefognak

Hojtsy Gábor · 2007. Júl. 6. (P), 19.00

Go PHP 5!

Régóta a levegőben van, hogy a hoszting cégek nem frissítenek PHP 4-ről az újabb 5-ös sorozat kiadásaira, ezért sok webhely fejlesztő, és a népszerű nyílt forrású programok fejlesztői is úgy alakítják ki PHP programjaikat, hogy azok PHP 4-gyel is futni tudjanak. Különben sok hoszton egyszerűen nem lennének használhatók. A Drupal fejlesztői csoport akkor találkozott ezzel a problémával különösen nagy erővel, amikor az idei Yahoo kampuszon tartott Open Source Concent Management (nagyrészt Drupal) konferencia egyik előadásán Rasmus Lerdorf (a PHP elindítója) feltette a kérdést: a Drupal mégis miért támogatja továbbra is a PHP 4-et. Dries Buytaert (a Drupal alapítója) válasza erre az volt, hogy ha nem ezt tennénk, számos hoszton nem lehetne használni a szoftvert.

Azóta sok eszmecsere zajlott erről a Drupal fejlesztői listán, és a nyilvánvaló konklúzió az volt, hogy ha csak egyes szoftverek váltanak PHP 5-re, akkor a hoszting cégek PHP 4 mellett maradásával abszurd módon helyzeti előnybe kerülhetnek azok, akik nem váltottak, hiszen ők továbbra is mindenhol futtathatóak lesznek. Ezt Robert Douglass és Larry Garfield a Drupal fejlesztői közösségéből olyan komolyan vette, hogy egy társadalmi mozgalmat kezdtek szervezni. Lényegében az egyenlet mindkét oldaláról megkerestek számos szereplőt: vezető nyílt forrású szoftverek fejlesztőit és hoszting cégeket, menet közben bevonva phpMyAdmin és Joomla fejlesztőket is a szervezésbe.

A nemrég nyilvánosságra hozott Go PHP 5 kezdeményezés lényege, hogy jól ismert, nagy nevű nyílt forrású szoftverek (mint a phpMyAdmin, Typo3, Drupal, stb) megegyezzenek egy céldátumban (ez 2008. február ötödike lett), amely után a PHP 4 kompatibilitást nem tartják célnak. Az ezt követően megjelenő újabb verziók már csak PHP 5.2-vel működnek majd együtt. Minél több projektet megnyerve ennek, a hoszting cégek is nyomás alá kerülnek, ráadásul a mozgalomhoz kapcsolódó hoszting cégeknek plusz reklámot is jelent a részvétel.

Így a szervezők reményei szerint a most indult mozgalom folyamatos erősödésével végre tényleg alapvetőnek tekinthetjük a PHP 5 használatát, ráadásul segíthetjük a technológia előrelépését azzal, hogy a PHP nyelv fejlesztőinek nem kell egy régi változatot karbantartaniuk, az újabb kiadások bővítésével és hibajavításával tölthetik idejüket.
 
1

végre

Joó Ádám · 2007. Júl. 6. (P), 19.47
Már régóta foglalkoztat ez a kérdés, és nyilvánvalónak látszott egy ilyen megoldás. Kár, hogy ritkán jut el hasonló kezdeményezéshez a dolog. (Milyen szép is lenne valami hasonlóval találkozni mondjuk a böngészőpiacon, a validitás érdekében...)
2

lol?

Őry Máté · 2007. Júl. 6. (P), 20.08
Mire gondolsz? Hetfotol nem megy az iwiw IE6-on?
3

aha

Joó Ádám · 2007. Júl. 6. (P), 20.11
Eltaláltad. Egyik oldalról. A másikról meg az invalid oldalak nem mennek Firefox 3-on :)
4

akkor csak opera

erenon · 2007. Júl. 6. (P), 20.23
akkor az iwiw csak operával menne ,)
5

Tetszik

thomasrc · 2007. Júl. 6. (P), 21.06
Nekem tetszik ez a "Go PHP5" dolog, főleg hogy én mindig is az újabb verziók híve voltam ( illetve most is azoknak a híve vagyok ).
6

Főleg itthon...

Marcell · 2007. Júl. 6. (P), 21.53
...a hazai szolgáltatóknek sem ártana egy jó kis kezdőlökés!
7

És ha csak 5-öst szolgáltat?

zzrek · 2007. Júl. 6. (P), 22.33
Valami olyasmi is van (volt?) még a levegőben, hogy egyrészt a 4-esre írt kódok nem mind futnak 5-ös alatt, valamint sokáig nem volt olyan egyszerű 4-es mellett 5-öst is felrakni, hogy ezt a problémát kiküszöbölendő a hosztra vágyók választhassanak. (?) Kettőt együtt azért mégiscsak macerásabb hosztolni mint egyet, a hoszting cégek nem csoda, hogy lehetőleg kivárnak, míg kiforr a helyzet. (??)
8

5-ös alapból

Hojtsy Gábor · 2007. Júl. 6. (P), 23.03
A Go PHP 5 küldetése, hogy alapesetben 5.2-es PHP legyen a hosztokon. Ha mást (pl. 4.x-est) akarsz, akkor azt kelljen külön kérni/beállítani, nem pedig fordítva. Most sok helyen van alapból 4.x-es, és kisebb/nagyobb beállítás után 5.x-es. Persze még több hoszton van csak PHP 4.

Olyan alapszoftverek, mint a phpMyAdmin, amit a hoszting cégek az adatbázis irányítópultokban alapvetően használnak, nagyon tudják segíteni a váltást, hiszen legalábbis az irányítópult alatt 5.2-es PHP lesz, ha a szoftver másképp nem fut, így a cégnek lesz ezzel tapasztalata, és következésképpen a kliensek is tudják majd használni remélhetőleg.
9

Nem macerás

dtaylor · 2007. Júl. 7. (Szo), 10.14
Ha elolvasod a kiemelt cikket, kiderül, hogy egyátalán nem macerásabb.
A szerveremen azonnal volt 5.x amikor kijött. És van 4.x-is, ha valakinek az kell.

Az php4 program 5 alatti inkompatibiliásról meg azt tapasztaltam, hogy a bénán megírt kódók nem futottak csak php5 alatt. Minimális dolgot kell átírni ahhoz, hogy fusson php5-ön egy program.
10

Mintha nem ártottak volna eddig is eleget

vbence · 2007. Júl. 7. (Szo), 10.14
Azt senki nem kérdezte meg a kedves Rasmustól, hogy hallott-e már a visszafele való kompatibilitásról?

Picit megnyugodva, de azért még vörös fejjel pár példa:

Frissítek PHP 5.2.2-ről PHP 5.2.3-ra. Nem nagy dolog. Nem várná azt az ember, hogy a hosztolt oldalak fele azután igen furcsán működik majd. Ahogy kis nyomozás után kiderül: a substr függvény működése picit megváltozott. A substr ('Hello', -3) az utolsó 3 karaktert adja vissza. A probléma ott kezdődik, ha a negatív szám nagyobb a string hosszánál. Pl substr ('Hello', -100)
Az 5.2.2-ben az eredmény az egész string (értelem szerűen, konzisztensen a függvény viselkedésével más hasonló esetekben). Az új verzóban viszont egyszerűen semmi, egy üres string.

Én szerencsés helyzetben vagyok, mivel főleg saját oldalaimat hostolom, miután kinyomoztam a hibát (munkaórák, amiket senki nem fog kifizetni), módosítottam a legtöbb helyen ahol hasonlókat találtam, egyszerűen orvosolható a dolog: substr ($s, max (strlen ($s), -100)) De mi van azokkal, amiket nem találtam meg, csak valamikor, valahol majd előjön egy újabb furcsa hiba? Vagy ha netán más oldalait hostolom, szóljak nekik, hogy "gyorsan beszéljenek a programozójukkal, mert addig nem működik az oldaluk". A kiesett bevételt pedig majd Rasmus Lerndorf állja.

Logikus megoldás a downgrade, visszarakom az előző változatot, ezt viszont sok disztribúció nem támogatja. Max telepítem "kézzel" a forrásból ami hasonló katasztrofális eredményekkel járna (configure paraméterek stb...) biztos nem ugyanaz a php lenne, amit azelőtt bejárattam (a disztribúcióban bekonfigolt változat).

Újabb csodás ajándék: a beépített DateTime osztály. Van egy keretrendszerem. Természetesen van benne DateTime nevű osztály. Talán a PHP5.2-től került bele a kódba ez a beépített osztály. Innentől kezdve nem működött a kódom, mert PHP5-ben nem lehet felülírni a már deklarált dolgokat (nincs dupla deklaráció). Vagy néhány újabb munkaóra árán megpróbálom átnevezni az osztályomat és az összes rá való hivatkozást, ami jó esetben egy egyszerű "replace in files" lenne, de mint tudjuk az életben ritkák a jó esetek. Inkább csináltam egy patch-et, ami a beépített osztály nevét átírja DateTimePHP -re.

Melelsleg, csak hogy átadjak frusztrációmból egy keveset eme elkeseredett hozzászólás olvasójának: a legnagyobb fintor a dologban az, hogy ezt az osztályt nem kézzel kell kézzel példányosítani, tehát nem fogsz olyat írni, hogy $xy = new DateTime (); . Nem fogsz, mert az objektumot egyszerűen a date_create függvénnyel kell létrehozni, tehát: $xy = date_create (); .

Elképzelem a beszélgetést a PHP jó humorral megáldott készítői között:
- Te, csinálni fogunk egy osztályt, aminek a nevét igazából senki sem fogja látni. Minek hívjuk? Legyen PHPInternalDateTime? Vagy PHPClass813? Vagy __DateTime?
- Ugyan sokkal viccesebb lenne, ha valami olyan nevet lőnénk ki, aminek értelme is van, és valószínűleg használja már a közösség fele.
- Remek ötlet, Rasmus! Legyen símán DateTime... Már előre sajnálom azokat a szerencsétleneket.
[mindketten nevetnek]

Lehet szomorúnak lenni, hogy nem terjednek az új verziók, de nem a hosting cégek háza táján kéne keresni a problémát. Mi lenne mondjuk egy egyszerű kompatibilitási .ini beállítással? Milyen csodás lenne egy htaccessben:
php_value emulate_version 5.2.2
11

nem Rasmus

Hodicska Gergely · 2007. Júl. 7. (Szo), 10.53
Hát ilyesmi dolgok sajnos gyakoriak a PHP házatáján. Ráadásul az említett változtatás (substr) nincs leírva a changelogban, ami mondjuk tényleg gáz.

szerk:
Igazábol csak most gondoltam át a konkrétan az említett példát, és hát ez erősen user error: nem is lenne logikus az ahogy múködött, ráadásul egy nem dokumentált működésre alapoztál, ami mindig eléggé meggondolatlanság/ingoványos talaj, és mint az eset bizonyítja nem csak a "nagykönyv" aggodalma, hanem ténylegesen szívni lehet vele.

Viszont nem hiszem, hogy ebben alapvetően Rasmusnak lenne döntő szerepe, sokkal inkább az elsietett Zend lépéseknek. Jópár olyan vitát láttam már a belső fejlesztői listán, ahol xz felvetett egy-egy változtatással kapcsolatban aggályokat, aztán végül ezek szőnyeg alá lettek söpörve, mert túl lassú lett volna megcsinálni, inkább kijöttek hamarabb egy újdonsággal, aztán egy csomó váltás árán jutottunk el a végső megoldáshoz. Sok apró átgondolatlanság van a PHP körül.

hogy ezt az osztályt nem kézzel kell kézzel példányosítani
Ez nem "kell", hanem lehet. Nyugodtan használhatod a new-s formát.

Inkább csináltam egy patch-et, ami a beépített osztály nevét átírja DateTimePHP -re.
Ez szerintem kifejezette a rosszabb megoldás, így minden egyes PHP váltáskor backportolnod kell ezt a változtatást. A cserét csak egyszer kell meglépni, és vannak hozzá jó toolok (pl. PowerGrep).


Üdv,
Felhő
14

Tudom... tudom

vbence · 2007. Júl. 7. (Szo), 12.23
... nem is lenne logikus az ahogy múködött, ráadásul egy nem dokumentált működésre alapoztál


Ha a függvény paramétereit nézzük, akkor valóban az újabb (false) a logikus lépés, mivel "out of bounds" pozíciót adtam meg, de én ha már "magasszintű" nyelvről van szó több teret várnék a paraszti észnek:
első max 100 karakter: substr ($s, 0, 100);
utolsó max 100 karakter: substr ($s, -100);
persze helyesen
utolsó max 100 karakter: substr ($s, max (- strlen ($s), -100));
amivel avalahogy a "magaszintű" logikám vonakodva barátkozik meg, de teljesen igaz, hogy ha az apróbetűs részt :) elolvasom, én csináltam rosszul.

Én is tudom, hogy a patch nem a legszebb megoldás, és amikor frissítek PHP-t (mert saját magam ellensége vagyok), meg kell nézni, hogy jó-e még a patch. (Eddig még mindig jó volt az eredeti változat). Mentségemre annyit tudok felhozni, hogy a PHP firssítés általában egy nagyobb tatarozás része, ami amúgy is egy nagy megrázkódtatás, bele sem akartam gondolni, hogy most az összes oldalt kigyomláljam. Hosszú távon természetesen a klassznév átírása a jó megoldás, de az teszteléssel meg hasonlókkal jár, amihez sehogy sem fűlik a fogam. Aztán hónapokig DateTime-ra fog úgy is állni a kezem. Egyáltalán milyen új nevet adjak neki? :)

A függvények verziózása viszont annyira pofonegyszerű megoldás lenne, hogy már szinte csalásnak számít. Mindig amikor megváltoztatnak egy függvényt a végén egyel növelik a számot. Amikor kiadnak egy PHP release-t letárolják, hogy mik az aktuális változatok. Ha "kompatibilitási módban" vagyunk egyszerűen csak a régi változatot (mondjuk substr7 a substr9 helyett) képezzük le a PHP hívásokra.
Persze kell egy bugfix policy, esetleg egy STRICT verziózás, ami nem veszi figyelembe a bugfixeket sem (azoknak akik nem olvassák el az apróbetűt :)
12

Teljesen igazad van

dtaylor · 2007. Júl. 7. (Szo), 10.58
Már én is belefütottam 1x egy ilyen dologba, az egroupware kapcsán. Szintén talán pont ennél az osztály névnél...

A függvény nevek konzisztens elnevezése sem ártana a php-nek (mysq* vs pgsql* függvények).

Mondjuk, a fenti DateTime() -re nem tudom mit kellene kitalálni... A nyelvnek fejlődnie kell, így valahogy el kell nevezni egy osztályt nekik is. Talán ideje lenne a névtereket bevezetni? :P

Mondjuk, szerencsére, én már minden rutint egy saját class-ba teszek, és static-ként hívom őket (majdnem névtér), a saját class-okat is előtaggal jelölöm. De ennek ellenére bármikor összeakadhat majd egy későbbi php kiadással az én általam készített cucc. :(
17

nem tudom, miért húzzák

Marcell · 2007. Júl. 7. (Szo), 15.48
Talán ideje lenne a névtereket bevezetni?
Már nagyon ideje lenne... :D
13

Prefix

attlad · 2007. Júl. 7. (Szo), 12.10
Pont ezért kell a saját cuccokat (osztályok, globális változók, konstansok, stb.) prefix-elni.
15

Prefixelés

vbence · 2007. Júl. 7. (Szo), 12.31
A Prefixelés egy olyan dolog, aminek a dinoszauruszokkal ki kell volna pusztulnia. És ha már prefix ezt nekik kellene egyszer, nem pedig a programozók millióinak (?) akik használják a platformot.

És hány betűs a jó prefix? Elég a 2 vagy inkább 3 legyen? Konstansok legyenek ize_konstans_neve osztályok meg IzeClassNeve? Manapság egyre gyakrabban kell használjam eme kifejezést: agyrém :)

A névtér hiánya az ő saruk. De ha egyszer ilyenre tervezték a nyelvet, akkor legyenek konzisztensek, és prefixeljenek mindent (lásd mysql_* és pgsql_*) ahelyett, hogy szivatják a saját táborukat.
16

Prefix

attlad · 2007. Júl. 7. (Szo), 15.48
Hogy nem konzisztensek az elnevezések az biztos. Ha még valami plusz prefixet használnának akkor többet kéne gépelnie mindenkinek, mivel a beépített függvények, osztályok gyakrabban használatosak. A namespace támogatás jöhetne.
18

Régi oldalak

sajt · 2007. Júl. 13. (P), 14.39
Itt a probléma alapvetően abban van, hogy rengeteg olyan program van, ami csak php4-es alatt megy (vagy valószínüleg csak php4 alatt megy). A kedves vevőnek pedig nem lehet azt mondani, hogy bocs, de át kellene írni a kódot egy kicsit, mert nem jó. Erre az lesz a válasz, hogy dehát eddig ment!!! Valahogy arra kellene leginkább válasz, hogy hogyan lehetne a kettőt egymás mellett hackelés nélkül futtatni.
19

lehet PHP 4 is!

Hojtsy Gábor · 2007. Júl. 13. (P), 16.11
A legtöbb már most PHP 5-öt támogató hoszt egy .htaccess átállítással vagy kiterjesztés változtatással vagy mással lehetővé teszi, hogy verziót válassz. A Go PHP 5 arról szól, hogy alapból PHP 5-öt adjanak, ne arról, hogy semmiképpen se adjanak PHP 4-et, ha te azt kérsz.
23

php4+php5=php9?

sajt · 2007. Júl. 14. (Szo), 18.19
Engem igazabol az erdekelne, hogy hogyan lehet a kettot egymas mellett futtatni. Amikor utoljara foglalkoztam a dologgal, akkor meg eleg nehezen ment. Errol lenne jo egy jo kis leiras. Annak idejen azert dontottem a cakePHP mellett a symphony-val szemben, mert azfut php4-en is, pedig a symphony jobbnak nez ki.

Szoval valami jo kis leiras kellene linuxra, hogyan lehet futtatni a kettot egymas mellett, ugy, ahogy mondod.
25

hihetetlen

Hodicska Gergely · 2007. Júl. 14. (Szo), 21.45
A szálon belül alig pár hozzászólással feljebb már előkerült ez a téma, plusz a kiemelt cikk is erről szól. Ha ez nem elég... Ezen kívül ezer éve lehet találni a neten is leírásokat, nálunk is volt már szó erről is külön cikben (igaz, ott windows esetén).


Üdv,
Felhő
20

hm

amonrpg · 2007. Júl. 14. (Szo), 14.45
Éljenek a MicroSoft módszerei. Szerintem ez durva nyomásgyakorlás a piacra, s mint ilyen, nem méltó az OpenSource közösséghez. A természetes, és egészséges, önműködő folyamatokba vágják belé a machetét.
Egy nagy rakás ember munkáját keserítik, bonyolítják meg, s okoznak momentán felesleges kiadást.
21

opensource közösség

Hojtsy Gábor · 2007. Júl. 14. (Szo), 15.00
Az sem illik az opensource közösséghez, hogy ezer éves szoftvereket kelljen valakinek fenntartania, támogatnia ahelyett, hogy az új, érdekes szolgáltatásokon, az aktuális verzió hibajavításain vagy a teljesítmény optimalizáláson agyalna, nemde? A PHP fejlesztői csapata véges méretű, logikus, hogy három főverzió támogatása nekik sem fér bele. A PHP alapú projektekről nem is beszélve, akik közül sokan már nagyon várják, hogy végre PHP 5 képességeket használhassanak megnyugtató módon.

Persze ha lesz, aki megfizesse, nyílt forrású szoftverről van szó, úgyhogy *mások* kiadhatnak újabb hibajavításokat, fejlesztéseket akár magából a PHP-ből, akármelyik GoPHP5-ben résztvevő nyílt forrású szoftverből. Ezeket a felhasználók vagy elfogadgák, vagy nem. Ez hasonlóan történt a PHP 3-mal is egy ideig.
22

Ezer éves verziók

vbence · 2007. Júl. 14. (Szo), 16.25
Az, hogy ezer éves verzók futnak egyes szervereken, annak a szomorú következménye, hogy a készítők egyszerűen nem hajlandóak foglalkozni a kompatibilitás kérdésével. (Ez egyáltalán nem professzionális hozzállás.)

Az újításokról meg annyit, hogy örvendetes például, hogy van destruktor, de úgy általában egy lyukas garast nem adnék értük.
24

destruktor

Hojtsy Gábor · 2007. Júl. 14. (Szo), 20.19
Hát ha számodra csak a destruktor emelkedik ki a PHP 4 és PHP 5 különbségei közül, akkor megértem az ellenállást.
26

nem érted

amonrpg · 2007. Júl. 15. (V), 09.39
Nem azzal van bajom, hogy aszongyák' a PHP4 leáll lassan. Azzal a nyomásgyakorlással van bajom, amit láthattunk a M$ esetében is. Megkeresnek szoftvergyártókat, és ráveszik őket, hogy ne támogassák az előbbi platformot. Sőt, arra, hogy egy bizonyos platformot támogassanak. Nekem ettől nyílt ki félig a bicsak a zsebemben. S erről azt gondolják, hogy jó dolog.

Lehet propagálni, lehet reklámozni, lehet tolni mindenki képébe "Vegyen" ön is PHP5-t. Ezzel semmi gond. A gond akkor van, amikor nyomást gyakorolnak elterjedt, erőfölényben lévő szoftverekkel, olyanokkal, mint pl. a PhpMyAdmin. Mindig igaz, hogy akinek N%-nál nagyobb a piaci részesedése, az bármit megtehet.

Szóval nem a céllal van a gond, hanem az eszközökkel.
27

de itt pont a közösség fogott össze

Hodicska Gergely · 2007. Júl. 15. (V), 14.08
Annyiban sántít a hasonlatod, hogy itt nem a Zend áll a kezdeményezés mögött, hanem pont a közösség fogott össze. A szolgáltatók alapvetően lustaságból nem állnak át, nem támogatják kellően a PHP5-öt, amivel erőteljesen visszfogják a fejlesztői közösséget is. Ezt elégelték meg páran. Nekem mázlim volt, sose kellett úgy fejlesszek, hogy ne célszerverre került volna, de akár csak itt is, levlistán is többször előjön, hogy valaki azért nem választ adott megoldást, mert a szolgáltatója PHP verziója nem támogatja.


Üdv,
Felhő
30

szolgaltatot is kerdeztel ?

city99 · 2007. Júl. 16. (H), 16.29
Nem eloszor olvasom ebben a szalban a szolgaltato/lustasag dolgot, azert kicsit vizsgald meg az o helyzetuket is. Mert az uj technologiak, tobblet vasat igenyelnek, illetve maga az atallas meg munkaoraba kerul. Persze a kedves megrendelok a fizetessi kedvuket ilyenkor mindig elvesztik. Meg mint mar mas is megirta nem mindig a szolgaltaton mulik, nalunk is nagy dilema volt mit csinaljuk az egyik regi es jol fizeto megrendelovel, merthogy o nem akar fejlesztesre penzt kolteni, jo neki a php4/mysql 3.23, csak miatta viszont mar nem erte meg 1 szervert fenntartani, vegul bukunk 5-6 honap bevetelt azert mert mi atirtuk neki az osszeset, de o meg alairt meg 2 evet. Persze erre is idot kellet szakitani a nap meg csak 24 orabol all. Szoval annyira nem egyertelmu a dolog, de en is orulok hogy vegre atalltunk.
28

Ez ugyanaz, csak másik irányból

saxus · 2007. Júl. 16. (H), 15.14
Ez mind szép és jó, csakhogy ugyanez van, csak másik irányból: a hosting szolgáltatók irányából. Azzal, hogy sok helyen nem akarnak áttérni PHP5-re, azzal gyakorlatilag kikényszerítik azt, hogy PHP4-re is fejleszteni kelljen, ami nem egy mai.

Szóval lehet mondani, hogy "fújfúj köcsög m$, gyújcsukfe'", viszont ott legalább látni új technológiákat és fejlődést. Itt meg legszívesebben mindenki leragadna egy szép kis álomvilágban.
29

gyújtsukfe

rage · 2007. Júl. 16. (H), 15.33
tény, hogy valamit kell kezdeni és én ezt a kezdeményezést nem is tartom olyan rossznak, de azért a M$-ot gyújtsukfe!
31

M$ - Májkrémszoft - Májkroszar - kérem kapcsolja ki!

Gixx · 2007. Júl. 25. (Sze), 09.19
A "Microsoft módszerhez" hozzászólva... Nem szeretem az "ilyen ócsároljunk, mert divat és akkor jófej leszek" indulatokat.

Saját szerény véleményem és koránt sem mérvadó meglátásom szerint:

- A Microsoft a Vista megjelenéséig képtelen volt komoly előre lépéseket tenni, mert úgy érezte, muszáj visszafele kompatibilisnek maradnia. Az XP éppen emiatt csomó olyan lyukat, rést, kiskaput tartalmaz, ami olykor potenciális veszélyt és sebezhetőséget jelent, csakhogy olyan bugos és rendszerszempontból akár veszélyesnek is minősíthető - mondjuk ki - tákolmányokat engedjen futni, mint mondjuk egy VGA driver (pl az IRQ kezelés), vagy mint a legtöbb nem Microsoft termék (többnyire a memória kezelés). Rájött végre, hogy ez az út nem járható. Igenis a programozók, akik a Windows alá írnak programokat / drivereket, lesznek szívesek betartani a szabályokat, és nem kiskapuk révén eredményeket elérni. Ezért szídják a Vistát most pl. De ezzel egyedül van a Microsof? Szerintem nem.

- Láttam én már Linuxon programot beszólni, hogy nem fog futni, mert régebbi kernel kell neki, mert az újban olyan javítás van, ami miatt nem fog menni. KISKAPU! Igaz itt a program szólt be, de nem tartom kizártnak, hogy a kernel fejlesztői olykor nagyívben tesznek a visszafele kompatibilitásra.

- OSX-en is láttam hasonlókat.

Szóval mindenhol jelen van a support vége. (Jóhogy nem a MOL meg nyitva tartotta volna az utolsó ÁFOR kutat, hogy a Ladások ott tankoljanak, mert ahhoz szoktak...) És ha ráadásul ennek szükségességét maga a közösség mondja ki, mégjobb. Hajrá!


A Go PHP5 kezdeményezéssel pedig teljesen egyetértek. Ahelyett, hogy itt (vagy akárhol máshol) vitáznak az emberek, már rég el kellett volna kezdeni átírni/újraírni a kódokat. A PHP4 szép és jó volt, amikor a csúcson volt, de vannak utódok, trónkövetelők, akik jogosan várják, hogy előreléphessenek.

Igazság szerint én már a PHP6-ot várom és a névtereket. Már most próbálom úgy írni a saját (privát) kódjaimat, hogy az az eddig megismert PHP6-os újításoknak megfeleljen (pl. a referenciák terén), de legalábbis majd nagyon kis munkával lehessen átállni. Szolgáltatót/Szervert meg majd keresek. Pedig még a PHP5 jóságait sem használom ki teljesen (pl. a Reflection Object-tel is csak most ismerkedek).

De mint írottam volt, ez mind csak privát vélemény, nem feltétlenül pontos vagy helyes minden állításom (főleg az IRQ-k kapcsán). E szerint kéretik kezelni. Akinek nem inge, ne vegye magára.

Ja és ez NEM saxus hozzászólása ellen lett megírva, hanem inkább helyeslő bólogatásként... mielőtt félreértené valaki... :)

Üdv,
Gixx