ugrás a tartalomhoz

4. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenye

Baranyai László · 2007. Júl. 2. (H), 09.21
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság valamint a szekszárdi I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola informatikai versenyt hirdet a 2008. évre, immár nemzetközi ranggal, általános és középiskolások részére, "4. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenye" címmel.

A versenyzők a következő hat kategóriában küldhetnek be pályaműveket:
  1. Oktató programok, amelyek közismereti illetve szak-tárgyak önálló (konzultáció nélküli) tanulására alkalmasak.
  2. Alkalmazói programok, amelyek a számítógépek széleskörű felhasználását mutatják be. Ebben a kategóriában versenyeznek a szoftvertechnológiai (operációs-rendszer szintű) programok is.
  3. Játékprogramok. Ebben a kategóriában a versenyzők saját ötleteik alapján írt játékprogramjaikkal versenyezhetnek. A zsűri elfogad olyan játékprogramokat vagy programrészeket is, amelyeket a pályázó másoktól átvett ötletek alapján fejlesztett tovább. Az a játékprogram is indulhat, amit a versenyző egy már meglévő játék alapján önállóan fejlesztett, vagy önmaga jelentősen módosított. Ezekben az esetekben, az ötlet illetve a külső program forrását is fel kell a pályázatban tüntetni.
  4. Internetre írt alkalmazói programok, honlapok, weboldalak, speciális hálózati alkalmazások (például adatbankok, keresők, webszerkesztők) stb.
  5. Megépített (digitális) automata berendezés (hardver) és vezérlése (szoftver).
  6. Számítógépes művészeti programok. Ebben a kategóriában háromféle program versenyezhet:
    1. Számítógépes grafika, egy-egy versenyző legfeljebb 5 pályaművet küldhet be.
    2. Számítógépes animáció, egy-egy versenyző legfeljebb 3 pályaművet küldhet be, de egyik pályamű időtartama sem haladhatja meg a 3 percet.
    3. Számítógépes zene (kompozíció, hangzó zeneanyag), egy-egy versenyző legfeljebb 2 pályaművet küldhet be, egyik pályamű hosszúsága sem haladhatja meg az 5 percet.


A zsűri PC kategóriájú gépekre írt programokat fogad el. A pályázat értékelésénél fontos szempont a program helyessége, alkalmazói programok esetén az emberközeliség, a multimédia és az Internetes programoknál a tartalom mellett a látvány.
A versenyen 20 év alatt bárki részt vehet, azaz általános és középiskolás diákok, szakmunkás tanulók, az első évfolyamra járó egyetemi és főiskolai hallgatók, illetve a versenyen fiatal, pl. teleházas programozók is indulhatnak, akik a döntő induló napjáig, azaz 2008. február 11-ig a 20. életévüket még nem töltötték be. (A zsűri elnöke, a versenyző kérésére, ha a versenyző néhány nappal túllépi a fenti időkorlátot, felmentést adhat: kovacs##kukac##mail.datanet.hu.)
A versenyre - hagyományosan - egy pályázatot több versenyző közösen is készíthet, ebben az esetben a csoport minden tagjának a nevét fel kell tüntetni a pályázatban.
A pályaműveket CD-n, DVD-n, vagy Interneten keresztül is be lehet küldeni. A programhoz a kezelési utasítást magyar vagy angol nyelven (ha a pályázó nem magyar anyanyelvű) kell mellékelni. Internetes pályázatok esetén, amennyiben a pályázatot a versenyző egy weboldalon helyezte el, be kell küldeni a weboldal címét.

A pályázatokat a következő címre kell beküldeni:

Neumann verseny
I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola
7100 Szekszárd, Kadarka u. 25-27.
neumann##kukac##ibela.sulinet.hu
www.ibela.sulinet.hu

A pályázat beküldésének a határideje: 2008. január 10.