ugrás a tartalomhoz

Bejelentették a Microsoft Silverlight-ot

Hojtsy Gábor · 2007. Ápr. 16. (H), 20.37

Silverlight logó

A mai napon jelentették be, hogy a korábban Windows Presentation Foundation / Everywhere kódnéven futó projektnek megvan a végleges neve: Micrososft Silverlight. Ezzel az új termékkel sokak számára meglepő fordulat következik a Microsoft részéről, hiszen egy keresztplatformos (információim szerint Linuxra is várható) böngésző kiegészítőt készít a cég, mely gazdag kliens alkalmazások modern futtatókörnyezetét biztosítja.

A technology preview (mely februárban jelent meg) Windows és Mac OS X rendszerekre már letölthető, Internet Explorer, Firefox és Safari böngészők számára is elérhetővé téve a technológiát. Akik voltak olyan szerencsések, hogy a Web Konferencián betekintést nyertek a technológiába, azok már egy lépéssel elől járnak, a többiek most is letölthetik a technology preview-t. A béta verziót május elején, a Mix konferencián teszi elérhetővé a cég.
 
1

Egyetlen válasz

vbence · 2007. Ápr. 17. (K), 09.21
Nem győzött meg. Nemhogy nem flash killer, mégcsak nem is DHTML killer. A demó packot töltöttem le, gondoltam, ha valami, akkor ez biztos elkápráztat. (Elvégre ezzel akarják demonstrálni a technológia lehetőségeit.)
Az egyetlen, amit elértem, hogy most a billentyűzetet nyomkodó újaimat figyelem, melyik foglal be a több billetyűt (természetesen a Sprawl c. játékról beszélek). Szomorú, hogy az egyetlen emlékezetes dolog egy agypusztytó "logikai" játék volt a csomagban.

Voltak ígéretes dolgok, nem mondom. Volt például egy videolejátszó. Ha videó van, akkor codec is (gondoltam). Helyes. Utálom a flash videót. Már akkor elavult volt, amikor először használták. Szóval van itt codec: WMV3. Jééééézusom! Itt egy plaformfüggetlen lejátszó, és mit játszik le? WMV3-mat? Egy normálisabb tömörítéssel meg lehetne támadni a flash-t, mint közös video platformot. De nem... jó lesz nekünk a wmv3.

Másik csúcs a kólás doboz a WPFEPad nevű demóban. Elhiszem, hogy kismillió objektumból áll, meg marhajó, hogy elhet az egérrel jobrabarra drag-elni, de biztos, hogy újra kell rajzolni minden alkalommal, amikor arrábhúzom? Egy puffer túlmutat a technológia lehetőségein?

Tudom, hogy még csak "technology preview"-ról van szó. Csupán nem látom a technology-t sehol.
2

Windows

Bártházi András · 2007. Ápr. 17. (K), 10.48
Windows alatt igen. Ismerve az OSX pluginezését, szerintem ott is, legrosszabb esetben egy sima könyvtár törléssel.
3

Ununstall

vbence · 2007. Ápr. 17. (K), 12.22
Igen, az installer első képernyőjén megadja az instrukciókat, melyik könyvtárból kell törölni.
4

Web Conf bemutató

Sulik Szabolcs · 2007. Ápr. 17. (K), 12.58
Ezzel a bemutatóval kezdtem azt a szép szombati napot.

Szóval a technológia az, hogy egy 1.5 mb plugin segítségével megjelenit egy xaml-ben leírt felületet, ahol gyakorlatilag minden objektum (az egyes effektek is) és ezt futásidőben, javascriptből tudod manipulálni, (többnyire) böngészőfüggetlenül.

Nem képkocka alapú (Flash), hanem időzítés alapú. A videolejátszással lesznek gondok még az elején. Beszélgettem a microsoft-os fickóval és hát az usában ezeket a dolgokat még szabadalmi jogok védik, ezért a jövő zenéje, hogy ezek milyen formában lesznek elérhetők. Egyébként a bemutatón két wmv-t jelenitett meg egy vista logóban: az egyiket a körben, a másikat a zászlókban(!!!), mindkettőt opacity-vel, aztán futás időben ezek forogtak (elmozdultak) egymáson. Ezt talán a flash nem tudja.
Emellett azt mondogatta (többször is), hogy az egészet nyilt forrásúvá szeretnék tenni és multiplatform lesz.
Az első kiadás Win és Mac alá érkezik. A jövőben linux is célplatform.

Saját gondolatok: az előadó biztosan a legjobb tudása szerint mondta el a dolgokat, nem is vonom kétségbe, viszont a cége terveit és szándékait már annál inkább.
5

Belehallgattam

vbence · 2007. Ápr. 17. (K), 15.54
Az, hogy maszkot tudsz húzni a videóra, szerintem nem akkora dolog. (Meglepődnék, ha a flash nem tudná.) Az, hogy a bézier görbéket tudod kódból módosítani, az jó dolog, talán az esetek egy ezrelékében szükség is van rá, viszont ezekben az esetekben egy 3d-s transzformáció sem ártana.

A javascript nagyon lassú, böngészőfüggő, és egy szálon fut. Hiába ad az M$ valami frameworköt (ami mellesleg tobább lassítja a kódot), nem hinném, hogy sikerült volna áthidalják a böngészők különbségeit. A másik, hogy hardveres gyorsítást nehezemre esik elképzelni egy opengl platformon (OS X, linux), miután hadat üzentek a GLnek.

Egyetlen dolgot láttam volna, amiben jobb a flashnél, vagy az egyszerű dhtmlnél, most boldogabb lennék. A lapozgatós könyvet talán könnyebb lekódolni, mint flashben, de azok az oldalak, ahol ilyen van amúgy is rosszpontal indulnak.
6

felület

Hodicska Gergely · 2007. Ápr. 19. (Cs), 21.47
A javascript nagyon lassú, böngészőfüggő
Mi köze van ennek a cuccnak az alap javascripthez? A plugin nyújt egy egységes felületet, amit használhatsz javascriptből.


Üdv,
Felhő
8

attól függ

vbence · 2007. Május. 1. (K), 11.06
Ha úgy tekinted a plugint, mint aminek elsődleges célja méretezhető vektorgafika megjelenítése, akkor semmi köze. Ha mint interaktív élményt nyújtó (multimédiás) platformot, akkor nagyon sok. Ha szeretnéd, hogy megmozduljon a gyönyörű vektorgrafikád itt van neked a javascript. (vbscriptről nem beszélek, mert az még ennyire se plafromfüggetlen).

Más oldalról megközelítve itt a kötelező flash-párhuzam. A Flashben az actionscript + "virtual macine" (gondolom nem vitatod a platformfüggetlenséget, sebességet), silverlight oldalán pedig a javascript + hozzá adott framework.
A plugin nyújt egy egységes felületet, amit használhatsz javascriptből.
... annak minden nyűgével együtt.

Egy gyakorlati felhasználásnál a döntés ezek között áll fenn: Flash+actionscript vagy Silverlight+javascript. A javascript nem a másfélmegás plugin szószerinti része, mégis elválaszthatatlan részét képezi, ha használni is szeretnénk.
7

Szóval van itt codec: WMV3. Jééééézusom!

teki · 2007. Május. 1. (K), 06.01
http://www.seanalexander.com/2007/04/19/Top10QuestionsAboutSilverlightAndMedia.aspx

# What media formats do you support?
A: WMV7,8, 9/SMPTE VC-1, WMA, MP3

# What is SMPTE VC-1?
A: WMV9 - now an open standard recognzied by the Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) and shipping in all Blu-Ray and HD-DVD drives.
9

Tévedtem volna?

vbence · 2007. Május. 1. (K), 11.11
Ezekszerint a plugin része a WMV7,8, 9/SMPTE VC-1, WMA, MP3? (Szabolcs elég megyőző postjának ellenére is?)