ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Java Standard Edition 6

Hojtsy Gábor · 2006. Dec. 12. (K), 15.55
A tegnapi napon az ötös kiadástól átvette a stabil pozíciót a Java Standard Edition 6-os megjelenése. Az eredeti angol képesség lista magyar fordítása a javaforum.hu webhelyen is megjelent. Ezért én inkább csak egy újítást emelnék ki. Számomra a legérdekesebb, hogy a JSR 223 specifikáció alapján az új Java kiadásba szkript nyelv támogatást építettek be. Ezzel lehetővé válik, hogy JavaScriptet vagy bármilyen más szkript nyelvet használjunk Java kódból.

A Scripting for the Java Platform című cikk helló világ példájával élve a következőképpen írhatjuk ki a klasszikus mondatot a képernyőre:

import javax.script.*;

ScriptEngineManager mgr = new ScriptEngineManager();
ScriptEngine jsEngine = mgr.getEngineByName("JavaScript");
try {
  jsEngine.eval("print('Hello, world!')");
} catch (ScriptException ex) {
  ex.printStackTrace();
}    
Ugyan most az alapértelmezésben rendelkezésre álló Mozilla Rhino JavaScript motort használjuk, bármilyen rendelkezésre álló szkript nyelvet illeszthetünk (Ruby, Python, PHP stb). A funkció előnye természetesen nem a helló világ példákban keresendő. A Java fejlesztőinek elképzelése az, hogy ezzel a Java jelentősen nyitottabbá válik, megtehetik a Java alkalmazásfejlesztők, hogy egy weboldal előállításához az alacsony szintű feladatokat Java nyelven valósítják meg, míg a felület kialakításához szükséges HTML kódot valamilyen szkript nyelven állítják elő. Így a csapatban nem kell mindenkinek a Java nyelvhez, vagy valamelyik kapcsolódó technológiához (pl. JSP) érteni, hiszen más nyelvekben szerzett tapasztalat is újrahasznosítható.
 
1

Validáció

Bártházi András · 2006. Dec. 12. (K), 17.37
A szerver és kliens oldalon is pont úgy futó validációról nem is beszéljünk. :) Érdekes megközelítés, jó ötletnek tartom. Hogy lesz-e sikere, az egy másik kérdés, jelen állapotban egy kicsit erőltetettnek érezném, ha valami ilyesmit használnom kéne (pl. PHP-ből JS-t, vagy tőlem akár JS-ből PHP-t = bármi hasonlót), akkor nagyon nem így képzelném el a használatot. Persze ez csak az első benyomás...