ugrás a tartalomhoz

PuTTY tippek

Bártházi András · 2006. Szep. 23. (Szo), 11.45
Hosszú ideje használom a PuTTY-ot elégedetten. Aki nem ismerné: ez egy SSH kliens, azaz távoli szerverre lehet belépni vele parancssorosan. Az utóbbi időben eljutottam oda, hogy valamilyen megoldással, hogy kezdtem elégedetlen lenni vele: az tálcán szétszórva voltak a klienseim, ha több kapcsolatot hoztam létre ugyanarra a szerverre, vagy egyszerre több szerverre jelentkeztem be, akkor kezdett káoszra emlékeztetni a felület, ráadásul nem csak az egyes PuTTY ablakokat nem találtam meg gyorsan, de a többi program listájában is nehezült a navigáció. Van megoldás.

A megoldást a fülek bevezetése jelenthette, így rákerestem arra, hogy "PuTTY tabs", és találtam is pár linket, ezeket ajánlani tudom. Az egyik találat egy PuttyTabs megoldás, ennek a használata ott halt el, hogy .Net környezetet igényel, nekem meg mióta fennragadt a gépemen egy béta, azóta nem tudok frissíteni, azt leírtani, így ez használhatatlan, pedig ígéretesnek tűnik. Találtam azonban egy jól működő, ráadásul általánosan használható megoldást, a WinTabbert, mely azt teszi lehetővé, hogy bármely alkalmazás ablakokat összegyűjtsek egy ablakon belülre, és én pont ezt szerettem volna. Előnyös, hogy a CTRL-szám, CTRL-TAB, SHIFT-TAB gyorsbillentyűket lefoglalja magának, ezáltal gyorsan el lehet érni az egyes ablakokat, akár ha egy teljesen más programmal dolgozok is. Sajnos ezeket más program is használná, ezért zavaró is lehet. Nekem ennek ellenére bejött, és ajánlom.

Végül van még egy PuTTY módosítás, amire rátaláltam a keresgélés közben és érdekes lehet, ez a PuTTY Tray. Ez pár használható dologgal egészíti ki a PuTTY-ot, egy alternatív PuTTY.exe-ről beszélünk. Új ikon, az ikonok közé minimalizálás, változtatható ikon, hang esetén villogó ikon, állítható áttetszőség, URL linkelés (aláhúzza az URL-eket, és lehet rájuk kattanni), illetve stand-by-ból visszaállás esetén újracsatlakozás jellemzik. Erre is érdemes lehet vetni egy pillantást.
 
1

openssh

Őry Máté · 2006. Szep. 23. (Szo), 12.35
openssh + gnometerminal ruley ;)
nemrég volt cikk a hupon a témában
2

ssh kliens?

Anonymous · 2006. Szep. 23. (Szo), 12.35
Manapság ki használ SSH klients parancssorosan? Mi értelme van? Mihez kell?
3

Pld. én.

sajt · 2006. Szep. 23. (Szo), 12.57
Egyébként van nem parancssoros ssh kliens? (Nehogy valaki a winscp-t modnaja, mert az nem ssh kliens.) Egyébként nálam is a gnome-terminal valt be. Már többet nyomkodom a tabulatort, mint az összes többit együttvéve.
5

Erről jut eszembe

Bártházi András · 2006. Szep. 23. (Szo), 13.02
Az egész bejegyzés ugye Windows platformról szól. Viszont ha van tapasztalat Linux alatt, azt szívesen venném. A másik: nem tudom, hogy ki tudja, ki nem: van lehetőség PuTTY-ot futtatni Linux alatt is, csak le kell tölteni és lefordítani. Más kérdés, hogy van-e értelme, mivel például az itt említett Gnome Terminal is jobb lehet. Arra lehet jó, hogy az egyes beállításokat nyilvántartsa, és két kattintással be tudok jelentkezni más szerverre is, de ezt másképp is meg lehet oldani.
7

linux

Őry Máté · 2006. Szep. 23. (Szo), 13.42
igen, valóban létezik linuxra is putty. egyszer próbáltam, ha jól emlékszem, valami őrégi qt-t használ. funkciókban nem túl gazdag és gnome alatt überronda.
az opensshnak nincs olyan sok beállítása, de a többségük állítható configfájlból. jelszót nem használok (publickey powa), felhasználónév mindenhol a helyivel megegyezik. így elég kiadni az ssh <host> parancsot. ha esetleg valami konkrétabb kell, írhatsz akár egy félsoros shellscriptet is rá.
apróbb probléma akkor lehet, ha a használt karakterkészlet eltér a szerver és a kliens közt, de erre is létezik megoldás.
és persze csinálhatsz .desktop linket is rá, úgy elég kattintgatni.
a gnometerminal meg szépen kezeli a tabeket (bár ebben állítólag jobb a kde féle konsole)
11

Tab-kezelő terminál kliens.

Anonymous · 2006. Szep. 24. (V), 20.02
Keress rá a Poderosa nevű programra. (Bár lehet, hogy annak is .net kell?)
12

.net kell

Anonymous · 2006. Szep. 24. (V), 20.52
pár napja volt blogmarkolva, de kell neki a .net, ráadásul 2.0-s.

gex
4

A kérdést sem értem

Bártházi András · 2006. Szep. 23. (Szo), 13.00
Már a kérdést sem értem. A szerverek karbantartásához használok SSH klienst.
6

*nix

Őry Máté · 2006. Szep. 23. (Szo), 13.29
a legtöbb unixszerű oprendszer elsődleges távolni felülete. mi értelme van? próbálj meg egy ötezer forintos telefonnal belépni távoli asztallal ;) amúgy sok esetben hatékonyabb, gyorsabb a guinál.

(a mondatot meg nem sikerült a magyar nyelvtan alapján értelmeznem)
13

én használok

bandi · 2006. Szep. 25. (H), 00.04
Szerintem elég sokan használnak...
Mi az értelme? Gyors elérés, nem kell bajlódni a grafikus programokkal, amik sokat töltenek. Így tudom megnézni több gépen is az emailjeimet. Ha csak kicsit bütykölök egy honlapon, akkor elég egy parancssor+vi.
8

Még egy alternatíva

oky · 2006. Szep. 23. (Szo), 23.15
Erről az oldalról letölthető az UtiliStar (jelenleg v1.11). ZIP
Ez sok más mellett, ami most irreveláns, képes a PuTTY kezelésére, a tray-en folglal helyet, és képes automatikusan bejelentkeztetni a távoli gépre.
Ha jól emlékszem, a putty.exe-nek a windows könyvtárában kell lennie.
9

egy alternatív megoldás

Anonymous · 2006. Szep. 24. (V), 00.58
Az sem egy rossz megoldás, ha csak egyetlen putty fut, azon belül pedig screen (google://gnu screen). Rövid hozzászokás után gyorsabb és kényelmesebb, mint tetszőleges kattintgatós-grafikus módszer (legalábbis nekem), és utolérhetetlen előnye, hogy teljesen a szerveren fut (akár egy windows újraindítás után is folytathatod pontosan ugyanott, ahol abbahagytad).

üdv: Romsics Bence
10

tetszik

Őry Máté · 2006. Szep. 24. (V), 09.27
jó megoldás. és screennel akár tovább is lehet sshzni különböző szerverekre.
14

screen uber alles

Emul · 2006. Szep. 25. (H), 09.00
Nem csak hogy jo megoldas, eleg surun szinte nelkulozhetetlen.
A serveremen egy ideig suxx volt a net az idiota rendszergazdik miatt akik csinaltak(olyan 20-30 %os packetloss) es egyfolytaban leszakadt az ssh kliensem. Ennek folyaman ugye a futo alkalmazasaim ottragadtak es hat nem tudtam oket hasznalni, max leloni es ujrainditani, ez meg maceras es neyha sok mindent elorol kell kezdeni. Screen uber alles, minden ilyet megold. :) Es baromi konnyu hasznalni, telepitesrol nem is beszelnek.
16

Köszi!

Anonymous · 2006. Szep. 25. (H), 15.58
Köszi mindenkinek, hogy felhívtátok a figyelmemet a screenre, korábban sose használtam, de mostantól biztosan fogom. Úgyhogy tényleg és nagyon köszi mégegyszer!
15

MindTerm

Granc Róbert · 2006. Szep. 25. (H), 11.47
Én a MindTerm SSH klienst használom. Teljesen JAVA, de nem lassú, van pár kényelmes funkciója.
Viszont csak magánhasználatra és korlátozott üzleti használatra ingyenes, egyébként nem...

/r.
17

portaputty?

Anonymous · 2006. Szep. 25. (H), 22.40
Probaljatok ki a portaputty-t. Mentett sessionoket nem a randa registry-ben tarolja, hanem filerendszerben. ugye nem kell magyaraznom az elonyoket? :)
google: portaputty
18

Bár kicsit régi a téma, de aktuálisnak tűnik...

H.Z. v2 · 2012. Jan. 2. (H), 21.27
Van valakinek ötlete, hogy ugyanaz a putty, ugyanazokkal a beállításokkal (már amennyire így szemre meg tudom ítélni), miért képes 32 bites Vista alatt átküldeni az ő és ű betűket, míg win7 64 bit alatt o és u lesz belőle?
(megnéztem, valóban ékezet nélkül kerültek át)
Google-n egyelőre nem találtam használható választ.
19

ugyanaz?

Poetro · 2012. Jan. 2. (H), 21.30
Ugyanahhoz a szerverhez csatlakozol? Mert a szerveren a karakterkódolás más lehet. Nálam például a .zshrc-ben a következő hasznosnak bizonyult (természetesen ha nem zsh-t használsz, hanem mondjuk bash-t, akkor .bashrc):
export LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
20

Igen, minden ugyanaz, még a

H.Z. v2 · 2012. Jan. 2. (H), 21.49
Igen, minden ugyanaz: a használt szerver (egyik Debian, másik Ubuntu), a user, de még a putty.exe-t is átmásoltam a vistáról, hogy hátha... de nem.
(normál körülmények közt a vistán egy 0.60-as, a 7-esen meg 0.61-es PuTTy van, mindkettő "gyári" telepítőből installálva.
Még egy tippem van, valamit a 0.61-ben elrontottak, ami nyomot hagyott a registry-ben és emiatt nem működik normálisan... Ezt még kipróbálom, feltéve, hogy minden registry bejegyzését meg fogom találni.

update: kipróbáltam, teljesen letakarítottam a putty csomagot, kipucoltam a registry-t és próbáltam a 0.60-as .exe-t futtatni, de az eredmény változatlan.
21

Ékezet probléma megoldva

H.Z. v2 · 2012. Jan. 2. (H), 22.24
A win7 billentyűzet kiosztásának beállításakor meg lehet adni egy nyelvet és egy billentyűzet kiosztást. Nekem az angol nyelvű windows-on, az amerikai angolhoz volt rendelve egy angol és egy magyar billentyűzet.
Ez egészen mostanáig semmi gondot nem okozott, mindenhol jók voltak az ékezetek. A putty valamit másképp kezel, de törölve az angol alá berakott magyar kiosztást, majd felvéve magyar nyelv alá a magyar kiosztást... Minden szép és jó! Putty-ban is van ő és ű. :)