ugrás a tartalomhoz

Fejlesztői újdonságok a Firefox 2.0-ban

Hojtsy Gábor · 2006. Jún. 5. (H), 08.48
A Firefox 2 megjelenése egyelőre augusztusra várható, ezért június elsején a fejlesztők felkészülését segítendő meg is jelentették az újdonságok ismertetőit a Mozilla Developer Center webhelyen. Az alakulóban lévő dokumentumból világosan kiderül, hogy a kereső integráció új alapokra került, az IE 7 által ismerté tett OpenSearch formátum bevezetése mellett ennek egyszerűsített MozSearch nevű változatát is támogatják majd. Ez még természetesen csak a kezdet.

Az egyik érdekes újdonság a mikroösszefoglaló (microsummary) nevű megoldás, ami egy rövid szöveges összefoglaló rendszeresen frissülő megjelenítését teszi lehetővé. Árfolyamok, friss adatok böngészőbeli bemutatására alkalmazható (a képen a BBC legfrissebb híre, az Apple és a Microsoft árfolyama). A mikroösszefoglalók szépsége, hogy bármely webhelyhez írhatunk ilyeneket előállító kis kódokat, és a kívánt webhely kedvencek közé helyezésekor kérhetjük a megfelelő mikroösszefoglaló használatát.

Ami a keresőket illeti, a Firefox 2.0 szépen támogatja az OpenSearch formátumot, az IE 7 számára készült OpenSearch keresőmotor leírásunkat módosítás nélkül beilleszteni és alkalmazni képes. Automatikus keresőmotor felismerés esetén pirosra vált a nagyító gomb, és hozzáadhatjuk a keresők listájához az aktuális webhely által biztosított motort.

Mikroösszefoglalók a kedvencek sávjában és OpenSearch támogatás

Aki több fejlesztői irányításra vágyik, kényelmesebb JavaScript funkciókat vehet majd igénybe, hiszen a nyelv 1.7-es verzióját implementálják a Firefox 2.0-ban. A kiterjesztések fejlesztői számára is bekerülnek kellemes újdonságok, bár ezekről még kevesebb részlet jelent meg a dokumentációban. Az egyik érdekes elem az SQLite alapú adattárolási lehetőség, melyet csak a chrome és a kiterjesztés szintről lehet majd elérni (weblapokról nem). A munkamenet elmentését biztosító programozói felület, a hírcsatornák programozhatósága, és számos más fejlesztői újdonság dokumentációja később készül majd el.
 
1

száundz gúd

ifrozen · 2006. Jún. 20. (K), 12.20
ez elég jól hangzik: főleg mert remélem hogy a ff fejebbjön népszerűségében

ifrozen