ugrás a tartalomhoz

Web 2.0 Symposium - magyarul, Magyarországon

Bártházi András · 2006. Május. 16. (K), 21.51

Web 2.0 Symposium

Két hét múlva, hétfő, kötelező program, Web 2.0 Symposium. Vagy inkább konferencia, találkozó. Az elnevezés végülis mindegy, ott leszek - s ott lesznek még sokan, akikkel meg szeretnék személyesen is ismerkeni. A pultitus túloldalán állók közül Simó György (T-online / iWiW), Keszthelyi András (Gy.F. főtanácsadó/blog), Weyer Balázs (Origo), Pécsi "Pollner" Ferenc (HVG médiablog), Barczi "Sztahanov" Imre (blog.hu), Berényi Konrád (Onlinemarketing.hu), Dobó "Doransky" Mátyás (blogter.hu) neveket emelném ki, de a többiek sem azért maradtak ki, mert ne lennének hasonló nevek a szakmában. De hol vannak a fejlesztők?

Az elején szeretném leírni, hogy aztán ennél fontosabb témákról is írhassak: bruttó 8000 kemény magyar forint a belépő előre fizetve, és egy kicsit több, ha a helyszínen fizetünk. Jelentkezni lehet online. Említeni megemlítem, bár túlzottan fontosnak nem tartom: a konferencia oldalának a honlapja sajnos nem túl szép HTML alapokon áll.

De lássuk a programot, mely érdekesnek ígérkezik. György Péter (ELTE) fogja a konferencia kezdőlökését megadni, tőle egy a Web 2.0 jelenség társadalmi vetületű értelmezését várnám, illetve hogy szociológus lévén kitér majd egy kicsit a hazai viszonyokra is.

Az első vitakörben, a Weblabor lincencét is adó Creative Commonsról lesz szó. Juhász György (Ringier Online, azaz Nemzeti Sport, Blikk), Dr. Tóth Péter Benjamin (Artisjus) és Bodó Balázs (Creative Commons.hu) veti össze véleményét, várhatóan a Creative Commons kapcsán. A Ringier főként a fizetős tartalomszolgáltatás mellett tette le eddig a voksát, az Artisjus véleménye is várhatóan a zárt licencek mellett lesz, velük fog megküzdeni Bodó Balázs. A téma azért is érdekes, mert egy CC licencű művel ma egy szerzőnek nagyobb lehetősége lehet kiemelkedni az ismeretlenségből, tehát egy lehetőség, eszköz is lehet a mögötte levő filozófián kívül. A CC honosítása nemrég indult hazánkban, tessék művelődni.

Simó Györgyöt egy mondattal lerendezném: kit ne érdekelne bármi egy milliárd Ft közeli befektetés mögött álló vezetőről, és gondolatairól az új "gyermekével" kapcsolatosan? Legyen még egy mondat: az iWiW megvétele úgy gondolom, hogy jelentősen felrázta a hazai állóvizet, ha más nem, hát ezért érdemes megnézni, ki az, aki most mögötte mondja ki a döntő szavakat.

Simó György utána csatlakozik a szociális hálók másik két hazai képviselőjéhez, Holman Endre (myvip.hu) és Vidó Viktor (hotdog.hu/Sanoma) fog vele vitázni a kapcsolati hálókról.

Egy rövid kávészünet után az első igazán sikeres hazai politikai (besorolhatjuk "cégesnek" is) blog (Gy.F. blog) mögött álló tanácsadó, Keszthelyi András fogja elénk tárni a hazai politikai blog helyzetet. Itt említeném meg, az oldal a Weblaborra hivatkozik, mikor az RSS-t definiálja.

Felvezetése után kiegészülve két hölggyel: Babarczy Eszter (BME-MOKK) és Kovács Andrea (HVG) társaságában a témát folytatva a politikai blogok lesz a témájuk.

Miután a résztvevők megvizsgálják az étel hatását a gyomorra, a következő egyszemélyes előadó Weyer Balázs lesz, aki az Origo főszerkesztője - ő a blog, mint jelenség hatását az újságírásra fogja körüljárni. A kérdés egyszerű: a blog, az egyéni (legalábbis legtöbbször), szabad(-elvű és -szájú) újságírás miképpen van hatással a szigorúan szerkesztett tartalmakra, a nagy szerkesztőségekre, a papírlapokra? Valószínűleg egyik sem fog kihalni, de ha a hagyományos média nem alakul át egy kicsit, akkor minden bizonnyal csökkenhet a súlya. Az "igazi" újságírás minden bizonnyal nincs veszélyben (legyen annak formája akár blog, akár online média, akár papír újság), a kérdés inkább az, hogyan, mi módon jut el hozzánk a jövőben a hír, kinek fogunk hinni, és nem utolsó sorban, az illető milyen módon fogja megkapni munkájáért a pénzt - ha kap egyáltalán?

Ez a téma kerül folytatásra Pécsi "Pollner" Ferenc (HVG médiablog), Sós. B. Péter (Népszabadság) és Barczi "Sztahanov" Imre (blog.hu) társaságának csatlakozásával, s immár négyesben azt járják körül: vajon mi a különbség az újságírás és a "blogolás" között?

A hazai üzleti blogok még nem túl gyakoriak hazánkban, de ez várhatóan azért változni fog a jövőben, ahogy egy fiatalabb nemzedék felnő, és megismerve a lehetőségeket személyében is alkalmas lesz a blogolásra (teszek egy talán kockázatos kijelentést: azért nem terjednek hazánkban a céges blogok, mert kevés vezető tudja olvasható formában papírra vetni gondolatait). A blog hatása az üzleti életre című bevezetőjében Berényi "Konrad" Konrád (Onlinemarketing.hu) fog egy felvezetést adni a témában, majd a blogokkal történő pénzkeresési lehetőségekről vitázik Papp Lászlóval (Econet), Schneider Henrikkel (üzleti tanácsadó) és Dobó "Doransky" Mátyással (Blogter) kiegészülve.

Végül a napot a Wikipédia gondolata zárja. Gervai "Grin" Péter, a magyar Wikipédia elindítója, a Wikipédia kialakulásáról ejt pár szót. Őt Hanák Dávid követi, aki a Wikipédia szerkesztésének kulisszatitkairól fog beszélni. Végül Vágó István (RTL Klub), Kelemen Gábor (Magyar Nagylexikon ZRt) beszélget majd a témáról Gervai "Grin" Péterrel.

Érdekes napnak ígérkezik, érdekes előadókkal, érdekes témákkal. Nem, mintha a napba belefért volna, de hiányolom egy kicsit a fejlesztői vonalat, hogy ezeket a fejlesztéseket milyen eszközökkel, milyen háttérrel lehet elkészíteni - egy ilyen fejlesztés teljesen más gondolkodásmódot, rendszerkialakítást igényelhet, mint azt például az iWiW esetében is láthatjuk, nem feltétlenül elég a vas, fontos a jól megírt alkalmazás is. Persze "olyan igazi" Web 2.0 fejlesztés nincs túl sok hazánkban, így az összejött fejlesztői tudás sem lehet túl sok, de ezek az ilyen jellegű alkalmazások népszerűsödésével előbb-utóbb nagyon fontos információk lesznek.
 
1

György Péter?

Anonymous · 2006. Május. 17. (Sze), 02.19
Nem akarok ünneprontó lenni, de ez most az a György Péter, aki ha jól emlékszem annak idején nem értette meg mi a különbség aközött, hogy valamit azon a szerveren tárolunk amelyiknek az oldalát épp látogatjuk, vagy csak egy másik külső oldalról van belinkelve? Hol van attól a Web 2.0?
Nem személyeskedést/anyázást/flamet/hasonlót szeretnék indítani, csak kicsit furcsa.

Ettől eltekintve érdekes programnak tűnik, sajnos nem tudok rajta részt venni.
2

Egy ember a sok közül

Bártházi András · 2006. Május. 17. (Sze), 07.06
A konferenciákon számunkra unszimpatikus emberek is beszélhetnek. Ő pont az első, praktikusan le is lehet késni. Én kiváncsi vagyok rá mit mond. :)
4

GyP

Anonymous · 2006. Május. 17. (Sze), 09.38
Korrektül kijelenthető, hogy csak az elte anyaszentegyháza képes elviselni egy ilyen géniuszt.
3

Osszehasonlitas

sajt · 2006. Május. 17. (Sze), 09.02
Azert a web konferencia jobban meg volt szervezve, mert pld. azt sikerult ingyen megcsinalni. Egyebkent kivancsi vagyok, kik lesznek ott, illetve mennyiben fog valtoztatni a hazai webes felfogason.
7

Nem értem

Bártházi András · 2006. Május. 17. (Sze), 11.38
Nem értem, hogy miért gondoljátok (máshol is olvastam ilyen véleményt), hogy az ingyenesség az mérője a szervezettségnek. Egy konferencia nem lesz tőle se rosszabb, se jobb, csak más, ha fizetős.
8

Magas jegyár

Török Gábor · 2006. Május. 17. (Sze), 13.03
Mércéje semmiféleképpen, a jegyár jelenesetben húz egy "természetes" határt arra nézve, hogy ki fog ellátogatni. Persze a programból is következik, hogy ez a konferencia nem a pórnak szól, akik mondjuk a web 2.0-t fejlesztik, hanem szakértőknek, vezetőknek és további tudálékos népségeknek. Lehet majd csámcsogni, vitázni, nem hiszem, hogy bármiféle érdemi tudás elhangzana ott.
9

Csatlakoznék, de...

tiny · 2006. Május. 17. (Sze), 15.08
.. azért azt megjegyezném, hogy hiába érdekel, engem pl azért korlátoz a 8E HUF még pluszba, mert ez a jelenlegi vagyonom 1/4ét képezi :) Pedig fiatal, tudásra éhező egyén vagyok :D. Mondjuk sajnos más elfoglaltságom is keresztbe tesz, de ha már szó esett a jegyárról, muszáj volt tollat ragadni :)
11

Korlátozott

Bártházi András · 2006. Május. 17. (Sze), 16.38
A BKV is, a MÁV is pénzbe kerül, adott esetben sokba. A konferencia ára szerintem teljesen fair, ha megnézi az ember más, főként külföldiek árát, akkor meg végképp. És azért ne feledjük, ezért még büféfogyasztás és ebéd is jár.
21

Blog

Anonymous · 2006. Május. 21. (V), 08.18
Ha igaz, lesz blogos közvetítés a konfról.

Konrad
22

Ez jó hír

tiny · 2006. Május. 21. (V), 13.02
köszi, hogy szóltál.
5

Elírások

vince · 2006. Május. 17. (Sze), 10.10
Simó Györgyöt a felvezetőben Vikrotnak kereszteled.

A vége felé némi redundancia az állítmányok terén: a magyar Wikipédia elindítója fog beszélni a Wikipédia kialakulásáról ejt szót.
6

Javítva

Török Gábor · 2006. Május. 17. (Sze), 11.29
Köszönjük az észrevételek, javítottam a hibákat.
10

FAQ

Török Gábor · 2006. Május. 17. (Sze), 15.16
12

web 2.0 symp - programváltozás

Anonymous · 2006. Május. 18. (Cs), 00.39
Politikai blog vita változás - Kovács Andrea kijön (HVG), bemegy helyette Para-Kovács Imre (magyar Hírlap)

Molnár Rita, szervező
13

gáz?

Fekete Ferenc GDA · 2006. Május. 18. (Cs), 06.50
hát ennél gyengébb weboldalt nehéz lett volna összehozniuk... (-5 év?)
14

szakmai konferencia

Anonymous · 2006. Május. 18. (Cs), 15.31
Gyerekek!

Ez szakmai konferencia? Mi köze ennek a web 2.0-hoz, a szabványokhoz?
15

szakmai

Táskai Zsolt · 2006. Május. 18. (Cs), 15.38
csak nem a te szakmád konferenciája. ezek szerint.
16

szakmai

Anonymous · 2006. Május. 18. (Cs), 16.44
miért szerinted web 2.0 == iwiw & blog & wiki ?
18

részben

Táskai Zsolt · 2006. Május. 18. (Cs), 20.37
ez a tartalmi oldal, talán. biztos vannak egyéb tartalmi vonatkozások is, nem gondoltam utána. a technika tényleg nem tárgya a konferenciának, ezért írtam, hogy nem a te szakmád, mert gondolom, inkább a technikai részben vagy érintett. egyik sem baj szerintem...
Tasi
17

miért?

Fekete Ferenc GDA · 2006. Május. 18. (Cs), 19.39
csak nem a te szakmád konferenciája. ezek szerint.

miért, akkor kié? tudom, a "befektetőké." Igaz, nélkülünk sehol sem lennének.
20

nemnem

vbence · 2006. Május. 19. (P), 22.58
Ezt határozottan visszautasítom.. eddigi munkám során dolgokat, amiket bármilyen szinten "értékesnek" tartok, sosem megrendelőknek csináltam, hanem csak úgy önmagam szórakoztatására.
19

Szakmai, csak nem úgy

-zsolti- · 2006. Május. 18. (Cs), 21.55
Itt egy elég magvas vélemény az eseményről, ami után Pollner kb. leírta a lényeget: az ilyen konferenciának nem az a célja, hogy XMLHttpRequest-ekről értekezzenek, hanem, hogy felnyissák az 1.0-sok szemét, akik majd később pénzt fognak ölni ebbe az egészbe.
23

Kicsoda?

td · 2006. Május. 30. (K), 16.24
Nem ismeri véletlenül valaki a Keszthelyi Andrást? Kíváncsi vagyok, ki ő, mert egyszer tanított egy ilyen nevű ember. Bár nem hiszem, hogy ő lenne, de azért mégis... :)
24

olvastam...

bbalint · 2006. Május. 31. (Sze), 09.56
egy beszámoló és azt hiszem sok mindenről nem maradhattam le (a leírás alapján kb. arról szólt, mint amire a hirdetmény alapján számítottam)
25

Rossz forrást nézel

Török Gábor · 2006. Május. 31. (Sze), 13.52
Nem hinném, hogy egy olyan ember authentikus informácóval szolgál, akinek a honlapján ott díszeleg a "not valid" sticker, és saját butaságát még a forráskódban is hirdeti "<! -- IGEN B*ZMEG NEM VALID A HTML -- !>" megjegyzésben. Javaslom inkább a hivatalos web2symp blogot, az onlinemarketing beszámolóját vagy akár az indexes hírforrást. (Bocsánat, ha valaki kimaradt, nem szándékoztam teljes listát írni.)
26

iiiigen

vbence · 2006. Május. 31. (Sze), 14.42
És így teljesen korrektek vagyunk :) Ez pont az a média, amit (például) tomcattel lehet ellenúlyozni. Valahogy úgyérzem tudom mit írnak mielőtt még elolvastam volna, de lássuk, tévedtem-e...
27

nem tudom

Bártházi András · 2006. Május. 31. (Sze), 15.36
Nem webfejlesztőknek szánt szakmai konferencia volt. Tomcat-től meg amúgy sem várnék sokat, nem tudom, hogy a szélsőségességen kívül van-e pozitív gondolata bármiről.

Ha rá szeretnénk húzni a konferenciára valamilyen kategóriát, akkor ez bizniszmen konferencia volt, ahol volt erről is, arról is szó, lehetett ismerkedni, s meg lehetett nézni bloggereket. Nekem bejött, ha nem is feltétlenül az elhangzottak miatt (bár kifejezetten hallottam számomra stratégiailag fontos információkat is), hanem azért, mert személyesen látni és találkozni az előadókkal és a hallgatókkal nekem sokat jelentett. Üzleti szempontból.