ugrás a tartalomhoz

JSEclipse 1.5, számos újdonsággal

Bártházi András · 2006. Már. 22. (Sze), 22.39
A JSEclipse-t egy blogmark keretében jópár hónapja már említettük ugyan, de úgy érzem, nem árt felhívni rá egy kicsit jobban is a figyelmet. Egy olcsó, magáncélra ingyenesen használható, igen ígéretes Eclipse kiegészítőről van szó, igen kellemes tulajdonságlistával.

JSEclipse

A manapság már alapszolgáltatásnak mondható kódszínezésen felül számos lehetőség könnyítheti meg a munkánkat, ha a JSEclipse-t választjuk JavaScript editornak. A kódkiegészítője az általános JavaScript, és alap böngésző osztályok metódusai mellett igen hatékonyan ismeri fel saját függvény definícióinkat is (egyes jelöléseket pedig nem könnyű). Saját beépített JavaScript értelmezővel rendelkezik, így a szintaktikai hibákat már gépelés közben felismeri, továbbá a JSDoc dokumentációt is olvassa, ezáltal segítve a fejlesztést. Egy igen érdekes és hasznos lehetősége, hogy ha egy változóra ráállunk, akkor az oldalon levő előfordulásait sárga háttérrel kiemeli (segít megtalálni ezzel az elgépeléseket is).

A dupla jeleket (zárójelek, idézőjelek, aposztrófok, kapcsos zárójelek stb.) automatikusan képes lezárni, kódsablonokat támogat, a kódrészletek kinyithatóak, bezárhatóak, illetve az Eclipse-ben használatos vázlat nézetben is áttekinthetjük az éppen aktuális fájlt.

A fentiek persze csak az érdekesebb funkciók kiemelései voltak, további kisebb-nagyobb szolgáltatásokkal is segíti munkánkat. A legújabb verziója immár fizetős, de a kb. 6 000 Ft-nyi ára nem hiszem, hogy problémát okozna egy AJAX iránt érdeklődő céges fejlesztőnek - magánszemélyeknek pedig továbbra is díjtalan. Az oldalon látható felmérés szerint felmerült nyílt forráskódú közzététele is.
 
1

survey

ratson · 2006. Már. 23. (Cs), 12.54
érdemes kitölteni az oldalon található felmérést, mert 5 "seat-es" corporate-license-t lehet nyerni vele...
nekem is ajándék license-em van ;)
2

dojo

sayusi · 2006. Már. 23. (Cs), 18.26
eszerint http://blog.dojotoolkit.org/ pedig még a dojo API -t is kezeli
3

1.5.1

Bártházi András · 2006. Már. 24. (P), 05.27
Igen, az 1.5.1-be beleraktak kisebb hibajavításokat, plusz a dojo támogatást.
4

dojo

ratson · 2006. Már. 24. (P), 11.06
srácok! kicsit belenézegettem ebbe a dojo-ba és megdőlni látszik a hitem miszerint a prototype+script.aculo.us a legtutibb JS-es fejlesztőeszköz, mivel ez a dojo api nagyon odateszi magát. kérdés: nincs valami normális és részletes összehasonlitas JS-fejlesztoeszkozokrol? nektek mi a véleményetek melyikbe érdemes jobban beleásnia magát az embernek? esetleg van ettől is jobb? ...