ugrás a tartalomhoz

Vágólapot a Webre!

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 11. (Szo), 22.54
Ray Ozzie, a Microsoft egyik CTO-ja blogjában a webes vágólap hiányáról beszél. Ray a több feladatot egyszerre futtatni képes operációs rendszerek egyik legfontosabb vívmányának a vágólapot tartja, és úgy gondolja, hogy ezt a koncepciót a webre is ki kellene terjeszteni. Erre a célra a Microsoft fejlesztői ki is dolgoztak egy nyílt XML alapú formátumot, és a hozzá kapcsolódó JavaScript implementációt, mely keresztplatformosan használható.

Ray bejegyzése hosszasan foglalkozik a klasszikus vágólappal, az XML ikonok sokféleségével, és az új egységes XML ikon remélhető sikerével, és csak ezután tér rá a megtekinthető és kipróbálható webes vágólap demóra. Az ott leírt módon használható alkalmazások közötti adatátvitelt biztosító webes vágólap böngészők között is lehetővé teszi formázott tartalom átadását.

A megoldás lényegét az operációs rendszerünk vágólap tartalmának megtekintésével is megérthetjük. A Live Clipboard névre keresztelt megoldás a vágólapra egy <liveClipboard> gyökérelemű XML dokumentumot helyez, melyet a céloldal értelmezni tud, amennyiben ott is be vannak töltve a megfelelő JS kódok. Így böngészőtől függetlenné válik a struktúrált és/vagy formátumozott tartalmak másolása weblapok vagy más erre felkészített alkalmazások között. A technikai leírás ennél többet is elárul, és nem csak hogy minden forráskód rendelkezésünkre áll, hanem a CreativeCommons Attribution-ShareAlike licensze szerint a megoldás másolható és felhasználható.
 
1

Tetszik

connor · 2006. Már. 12. (V), 12.54
Igazán akkor tudnám értékelni ezt az egészet ha a wördbe/ooo-ba is beépítenék (formázással minden egyébbel együtt). Akkor egy megfelelően felkészített richtext editorral gyerekjáték lenne webre vinni pl a megrendelő doksijait. (álom álom édes álom... :))
2

szerintem ez a cél

Hojtsy Gábor · 2006. Már. 12. (V), 13.03
Szerintem ez lenne a cél, nem véletlenül jön a Microsofttól a dolog. Bekerülhetne a következő Office-ba ilyen támogatás, végülis az XML csomagolás csak egy keretet ad, abba lehet olyan dolgot tenni, amit megért egy irodai alkalmazás is. Ha még nyílt leírásokon alapul a dolog, akkor a nyílt irodai csomagok is beszállhatnak.
3

lehet

connor · 2006. Már. 12. (V), 14.49
Meglátjuk mit hoz a holnap. De tényleg jó lenne egy ilyen irányú lépés az MStől.

Ha még nyílt leírásokon alapul a dolog, akkor a nyílt irodai csomagok is beszállhatnak.


Ha ezzel arra gondolsz hogy az irodai program esetleg binárisként jeleníti meg a formázásokat azzal az MS öngólt rúgna hiszen:

1, a formázásokra van leíró nyelvben alternatíva (szinte mindegyikre)
2, Szerintem as XMLben kicsit idétlenül nézne ki a bináris a weben.
4

Irodai alkalmazások és web formázás

Joó Ádám · 2006. Már. 14. (K), 23.17
Én még tavaly azt hallottam valakitől, hogy az új Word és Frontpage ilyen téren kompatibilis lesz egymással. Tehát a Wordben megszerkesztett doksit egyszerű ctrl-c ctrl-v-vel átteszük a Frontpage-be, ami átírja azt html-lé.
5

Mintha

Bártházi András · 2006. Már. 15. (Sze), 11.12
Ez eddig is így volt, csak az erdeménye minősíthetetlen, így kb. használhatatlan funkció. Nem hiszem, hogy ez változna.