ugrás a tartalomhoz

Algoritmusok veszik át az emberek szerepét

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 14. (Szo), 09.08
Nemrég vetette fel András, hogy milyen jövője lehet az RSS-nek az információ továbbítás és összesítés palettáján, amikoris egyre több forrást próbálunk követni. Ahogy a kulcsszavainknak megfelelő találatok előkeresésére, vagy a kéretlen levelek kiszűrésére, kézenfekvő, hogy erre a problémára is algoritmizálható megoldást várunk. Érdekes módon éppen most foglalkozik a BusinessWeek a matematika szerepével a mindennapjainkban, többek között a tartalom szűrés esetében is.

A BusinessWeek címlapja

Mint műegyetemi hallgató testközelből látom, hogy mekkora hangsúlyt fektetnek az informatika oktatásban is a matematikai tárgyak megfelelő elsajátítására, hiszen kiderül hogy bármilyen informatikai problémát kell megoldani, szinte biztosan a matematika lesz a háttérben.

Láttuk például a Google által alkalmazott módszereket a különböző matematika zsenik felkutatására, óriásplakátokon feladott matematika rejtvények formájában. De a többi versenyben maradni akaró cég sem kerülheti el a komoly matematikai módszerek alkalmazását, akár az Amazon termékajánlásáról vagy az Umbria blog tartalom analizáló projektjéről van szó.

A BusinessWeek címlapsztorija ennek a kérdésnek mélységeit próbálja feltárni, kitérve a személyekről automatikusan kialakított profilok személyiségjogi problémáira is.

És itt kapcsolódunk vissza az aktualitás szűrésének problémájához, hiszen a BusinessWeek cikk rögtön bevezetőjében említi, az Inform.com szolgáltatását. A webhely mögött működő motor automatikus nyelvi elemzője és rendezője segítségével személyek, helyszínek, cégek, témakörök szerint helyezi el a tartalmakat, lehetővé téve a barangolást számos szempont szerint. Az ingyenes regisztrációt követően lehetőségünk van saját szempontok szerinti híroldalt összeállítani.

Goldman's startup, Inform Technologies LLC, is a robotic librarian. Every day it combs through thousands of press articles and blog posts in English. It reads them and groups them with related pieces. Inform doesn't do this work alphabetically or by keywords. It uses algorithms to analyze each article by its language and context. It then sends customized news feeds to its users, who also exist in Inform's system as -- you guessed it -- math.

Mondhatni nem túl meglepő, hogy az Inform.com is bétának jelölt szoftver, a fentieken túl számos további tervet dédelgetnek a készítői, melyek között legalábbis saját RSS csatornák felvétele is szerepelni fog, amelyekre remélhetőleg az elemző motor képességeit ki fogják terjeszteni.
 
1

A cím és a tartalom hogyan kapcsolódik?

aries · 2006. Jan. 16. (H), 10.23
Szia!

A cikk címe és a tartalom kapcsolatát nem értem.

1) A címre reagálva. Az emberek mindig is azért konstruáltak gépeket, hogy a droidmunkát kiváltsák.

2) Informatika és a matematika. Nem hiszem, hogy az informatikusoknak bele kellene kontárkodni a matematikusok munkájába. Gyakorlati szinten érdemes a matematikát elsajátítania egy informatikusnak. Ha nem így látod, elmagyarázhatnád nekem, hogy milyen hasznom is származhat abból, hogy a K3,3-at ráteríthető-e tóruszra, a Hilbert terekre vagy a Galois-mezőkre. :] Szeretem a matematikát, de arra, ami az egyetemeken megy (a műegyetem gyakorlatias, szóval ne ahhoz hasonlíts) matekból kötelező tárgyak szintjén, az már mókás.
--
Aries
http://aries.mindworks.hu
2

mindig is ez volt a folyamat

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 16. (H), 11.40
Mindig is az automatizálás volt a fontos, mindegy hogy gőzgépről vagy számítógépről van szó. A BusinessWeek csupán annyit mond, hogy most a matematikus kör az új elit, mert az általános hardverekre ők tudják kitalálni/megtervezni/megvalósítani azokat az algoritmusokat, amik a modern idők összetett feladatait is el tudják végezni. Ebben a tekintetben az Inform.com is azzal "veszélyeztet", hogy az emberi szerkesztőket váltja ki (mint ahogy a Google News kapcsán is elmondták már ezt). Az én szempontomból, mint sok forrásból hírt fogasztó, persze ez nem veszély, hanem egy segítség, ezért kanyarodhatott kicsit más irányba a szöveg...

Ami a matematika fontosságát illeti, így matek vizsgák előtt nem nyilatkoznék erről, hátha a vizsgáztatóim is olvassák :)