ugrás a tartalomhoz

Vajon a keresők feldolgozzák a CSS-t?

Bártházi András · 2006. Jan. 7. (Szo), 19.10
A Weblabor hasábjain sokszor felmerült már a kérdés, vajon a Google (és a többi keresőprogram) milyen szempontok szerint indexel, miket és milyen súllyal vesz figyelembe. Biztosat nehéz mondani a dologról, mégis sokan szentelnek egy külön oldalt ennek a témának, létrehozva a keresőoptimalizálással foglalkozó oldalak százait. Egy érdekes kérdés, hogy a keresők vajon figyelmbe veszik-e (másképp megfogalmazva: tudnak-e olyan intelligensek lenni, hogy figyelembe vegyék) azt, hogy egy-egy szöveget elrejtünk a látogatók elől, csak a keresőrobot számára láttatva azt.

A RustyBrick által üzemeltetett Search Engine Roundtable nevű blogban megtalálni vélik a választ a kérdésre: miszerint az elrejtett elemeket, hogy ha azok a HTML-ben levő CSS segítségével vannak elrejtve, a Google nem indexeli. Akkor sem, ha az például egy lenyíló menü lenne, ami nem a keresőrobot megtévesztésére szolgál, hanem funkcionális. Megoldásként azt javasolják, hogy tegyük a CSS definícióinkat egy külső fájlba (ez amúgy is javasolt), s ne engedjük a keresőrobotoknak, hogy meglátogassák ezt a fájlt.

A feltételezés azt sejteti, hogy a Google fel tud vonultatni akkora számításkapacitást, mely figyelni képes a beágyazott (inline) stílus definíciókat, s azokról meg tudja mondani, hogy tartalom elrejtésére szolgálnak-e. Feltételezve, hogy a Google úgy döntött, figyel az ilyen megoldásokra, s az elrejtett tartalmat nem indexeli le, felmerül a kérdés, hogy ez jó-e, s hogy van-e értelme, hiszen ezek a definíciók bármikor külső CSS fájlba szervezhetőek. Hogyan veszi észre a Google, hogy egy fehér színű háttérre fehér betűvel írunk, főként, hogy ha a fehér színű hátteret egy fekete háttérre kirakott világos kép képezi?

A felvetett kérdésekre nem hiszem, hogy sokan tudják a valódi választ, s nekünk sem biztos, hogy könnyű eldönteni: kinek higgyünk? Én azt a megoldást választottam, hogy igyekszem nem foglalkozni a kérdéssel, s praktikus, széles körben használt, megoldásokat használok az általam készített oldalaimon. A keresők akkor tudnak releváns tartalmakat adni, hogy ha nem büntetik az ilyen megoldásokat: vagy nagyon okosak, vagy pedig nem veszik figyelembe ezt a tényezőt. Mindenki döntsön maga, mit választ.

Köszönet editkének, hogy felhívta a figyelmünket az oldalra.
 
1

jó kérdés

Gal Kristof · 2006. Jan. 7. (Szo), 19.38
ez sztem érdekes téma, bár már sokszor szóba került. én például használtam a text-indent-es megoldást, hogy a H1 szövege helyett egy kép legyen, de a google indexelhesse a szöveget. sztem ha valaki nem spammelésre, illetve megtéveszésre használja pl. ezt a módszert, akkor nem érzem még etikátlannak sem... mi a véleményetek erről?
2

Kép

tiny · 2006. Jan. 7. (Szo), 19.44
Mivel a google-nek van külön képtára, ezért szerintem bőven elég, ha a képnek adsz egy alt szöveget.
Mr.Tiny
3

így lenne?

Gal Kristof · 2006. Jan. 7. (Szo), 19.49
szerinted egyenlő súlyú, ha a H1 ben mondjuk kulcsszavas szöveg van, vagy ugyanez a szöveg a H1-ben lévő IMG alt-jában? mondjuk így egyszerűbb lenne, és így is látható CSS nélkül is ez tény...
4

Nem tudom ..

tiny · 2006. Jan. 7. (Szo), 19.57
Nem tudom milyen súlyú. De szerintem a h1-ben lévő szövegnek nagyobb súlya van a szöveges keresésben ...
Mr.Tiny
5

épp ez az

Gal Kristof · 2006. Jan. 7. (Szo), 20.08
épp ezért használom a text-indentes megoldást :) de nem tudom eldönteni, hogy "bünteti-e" ezt a google, bár ha fel sem ismeri, valszeg nem bünteti... :)
8

text-indent

sajt · 2006. Jan. 7. (Szo), 23.27
Elvileg ezt a text-indent-et nem szabad használni, mert aki css-el kepek nelkul nezi az oldalt, az nem latja.

--
Ámon Tamás - http://amon.hu
6

css file

Balogh Tibor · 2006. Jan. 7. (Szo), 20.52
Megoldásként azt javasolják, hogy tegyük a CSS definícióinkat egy külső fájlba (ez amúgy is javasolt), s ne engedjük a keresőrobotoknak, hogy meglátogassák ezt a fájlt.

A keresők letöltik a css fájlokat?
7

lásd szerver log

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 7. (Szo), 20.58
Ezt a legegyszerűbben a szerver logod alapján tudod megállapítani. A keresők egy eléggé tág fogalom...
9

Lenyíló menü, image replacement

attlad · 2006. Jan. 7. (Szo), 23.39
Mondjuk a lenyíló menü szövege nem is baj ha esetleg nem indexelődik.. Az indexelődjön, ami látszik.

Image replacement technikák helyett, meg ott van a már említett <h1><img alt="Cím"></h1> de inkább kerülni kéne őket és sima szöveget használni.

A külön CSS-t a keresők nem értelmezik szerintem, de Firefox fejlesztésbe részt vesz pár Google alkalmazott, lehet nem véletlen. Külön letiltani a CSS-t robotok elől szerintem felesleges.
10

<Nincs cím>

saxus · 2006. Jan. 8. (V), 01.02
No igen, de mi van, ha a nem indexelt tartalomban nem is keresi tovább a linkeket? Akkor viszont komoly probléma, ugyanis egyes tartalmak leindexelése lehet, hogy kimarad.

Érdekes kérdés ez, jó lenne, ha egyszer nyilvánosságra hoznák az indexelési elveket. Na persze ez egy veszélyes lépés is lehet, mert hamarabb kiderülhetnek az apróbb kiskapuk. Kíváncsi lennék, hogy milyen lenne pl. egy nyílt forráskódú keresőszolgáltatás.

Az meg azért veszélyes, ha berakják a "láthatatlan" mezőket az indexelés közé, mert valószínűleg mindenki, aki csalni akarna, ezt használná, ha meg nem, egy csomó minden lehet, hogy nem lesz leindexelve.
11

Sitemap, Nutch

attlad · 2006. Jan. 8. (V), 02.11
Szerintem Google minden linket megnéz amit talál, még frame, iframe src-t is. De mondjuk lehet oldaltérkép, vagy egyes oldalakon az ahhoz tartozó aloldalak linkjei. Már csak olyan megfontolásból is, hogy lenyíló menü nem működik JavaScript nélkül Explorerben.

Nyílt forráskódú kereső kezdeményezés Nutch:
http://weblabor.hu/hirek/20030906/okosspammeles
http://en.wikipedia.org/wiki/Nutch
12

kérdés

akosbacsi · 2006. Jan. 11. (Sze), 20.32
Mit javasoltok akkor, ha szeretnék az egyik oldalra egy tartalomba nem illő (láthatatlan) linket elhelyezni kereső optimalizálási okokból?
A cikk szerint a css-es megoldás nem működik, mert vagy nem is indexeli vagy büntetéssel jár, nos?
Vagy ne tegyek ilyet mert etikátlan?

A másik kérdésem az lenne, hogy mi a különbség css-ben a {display: none} és a {visibility: hidden} elrejtő funkciók között?

Köszönöm,
akosbacsi
Trópusifa Parketta Stúdió
13

display vs. visibility

Jano · 2006. Jan. 11. (Sze), 21.16
A kereső átveréses dolgot rádbízom, a CSS elmélet a display és visibility különbsége mögött:

A display:none esetén az elem olyan mintha ott se lenne, nem látszik és a többi elem elhelyezését se befolyásolja. A visibility:hidden esetén az elem továbbra is a helyén marad csak nem látszik. Ha egy akadály az úton display:none lenne, akkor ha autóval átmész rajta nem lesz semmi bajod, ha csak visibility:hidden akkor nem látod, de résztveszel egy töréstesztben.