ugrás a tartalomhoz

Tartalmak megjelenítése egy weboldal felett

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 5. (Cs), 09.49
Az új ablakok nyitása galéria képek megjelenítésére mondhatni olyan múlt évi szokás, különös tekintettel arra, hogy az új ablakok nyitását egyre több böngésző és felhasználó nem engedélyezi. Milyen eszközzel lehet mégis valamelyest kiemelni az adott weboldalból egy képet anélkül, hogy a tiltott funkciókat próbálnánk alkalmazni? Nos, az Andrew Sutherland shutter nevű megoldásához hasonló módszerek egyre többször tűnnek fel a weben.

A korábban blogmarkban már említett shutter elszürkíti a weblapot, majd mintegy efelett jeleníti meg a kívánt tartalmat. Ennél konkrétabb célokra készült a Lightbox JS nevű szkript, ami lehetővé teszi, hogy bélyegképekre kattintva hasonló elszürkítés mellett a nagyobb képet is megtekinthessük. Annyival célravezetőbb a megvalósítása, hogy a shutterrel ellentétben a betöltés közben is értesíti a felhasználót a folyamatról.

Ebben a megoldásban bizonyos értelemben viszontláthatjuk az elveszettnek hitt felugró ablakokat, bár a felső rétegben megjelenő tartalom betöltése minden bizonnyal gyorsabban történik, mint egy új ablak megnyitása és egy teljes HTML beolvasása, a lehetséges előtöltésről nem is beszélve. A módszer mindenesetre azzal a járulékos hátránnyal jár, hogy felhasználása esetén valójában nem váltogathatunk a két ablak között.
 
1

Ez tetszik.

tiny · 2006. Jan. 5. (Cs), 15.17
Ez az elszürkítés nagyon ötletes.
majd mintegy efelett

Na ezt a részt 3szor is elolvastam és nem értettem h mit keres az a "mintegy" ott.
Mr.Tiny
2

nem 3d

Anonymous · 2006. Jan. 5. (Cs), 16.11
SZVSZ az egész elszürkítés egy 3D hatást akar kelteni 2D-ben...
4

Az eredmény a lényeg...

suexID · 2006. Jan. 5. (Cs), 16.35
A cikk nem szól erről, de ennek az ellenkezőjéről sem. Egyébként szvsz nincs másról szó, mint hogy valamilyen módon ki kell emelni a megnyíló képet az alatta levő tartalomból úgy, hogy a tartalom ne zavarja a szemet, miközben a képet nézzük. Az, hogy ez esetleg bizonyos szempontból térbeliséget kölcsönöz az oldalnak már más tészta, de nem ez volt szerintem a célja.
6

mac

Jano · 2006. Jan. 5. (Cs), 17.36
Mac-en amikor az expose szetdobja az ablakokat egymas melle lekicsinyitve, hogy lassad mik kozul valaszthatsz, ugyanezt az efektet alkalmazza.

A szurkites egyfajta visszajelzes is arrol, hogy a hatter ablak ebben az esetben inaktiv es ha latsz ott pl egy linket amire kattintanal az nem fog mukodni, mindaddig amig a kep az aktiv.

A szurkites masik feladata, hogy homogen hatteret biztosit es a kep nem olvad bele az oldalba, tobbi kepbe.
3

választékos fogalmazás

Corvus · 2006. Jan. 5. (Cs), 16.15
Ha megnézed a scriptet működés közben láthatod, hogy a "szülő" oldal látszik a megjelenített kép alatt, ami az overlay.png kép használatának eredménye. Így az alkalmazás mintegy efelett (az eredeti oldal felett) jeleníti meg a képet, emulálva a réteget...
5

Ie

Anonymous · 2006. Jan. 5. (Cs), 17.34
Ie be elég "tré"
7

Nálam megy

suexID · 2006. Jan. 5. (Cs), 17.39
Nekem megy rendesen IE alatt is, milyen platformon és melyik verziót használod?
8

cool

Zlacc · 2006. Jan. 6. (P), 11.56
Sajna egyenlőre csak ie-n tudtam kipróbálni, de nekem nagyon bejön. A script, nem az ie :).
Szerintem rendkívül hasznos lehet ez a megoldás...

üdv,
zlacc
9

kár

Gal Kristof · 2006. Jan. 8. (V), 18.11
kár, hogy a nem valid a CSS megoldás... :( de tényleg nagyon pöpec.
10

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Jan. 8. (V), 21.48
Naon Teccik
11

lassú nettel

Lzolcsi · 2006. Jan. 8. (V), 22.58
Az én netem nem valami stabil (rádión jön a szomszédtól XD), és néha meg-megakad, és zavar, hogy ilyenkor nem tudok visszalépni az oldalra. Szóval jó lenne, ha töltés közben is vissza lehetne lépni a képre. Egyébként nekem is tetszik :)

Üdv:
Lzolcsi
12

Nem tetszik

Anonymous · 2006. Jan. 13. (P), 11.47
Nekem nem tetszik.