ugrás a tartalomhoz

Három aktív PHP verzió lehet használatban 2006-ban

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 4. (Sze), 12.15
Anonim beküldőnk hívta fel a figyelmünket az Internetnews PHP: Three Versions, One Promise című cikkére, mely felveti a kérdést: problémát jelent-e majd 2006-ban a megjelentetni tervezett PHP 6 illetve a még el sem terjedt PHP 5 és a széles körben használt PHP 4 együttélése. Könnyen előfordulhat az is, hogy a PHP 5-re frissítést tervezők kivárják a modern karakterkódolást és dátum kezelést is biztosító PHP 6-os érkezését. Az is érdekes kérdés, hogy miként tudják majd biztosítani a hoszting szolgáltatók mindhárom verziót felhasználóik számára.
 
1

Nem lesz hamar áttérés

Anonymous · 2006. Jan. 4. (Sze), 23.00
Szerintem egyhamar nem lesz nagy áttérés, főleg az ingyenes tárhelyeket tekintve. De ha egyszer elkezdi az egyik, akkor valószínűleg az összes modernizálni akaró frissíteni fog. Ha meg már van PHP 5.0-t használó ingyenes tárhely, akkor nem szóltam.
2

és a fizetős

laze · 2006. Jan. 5. (Cs), 10.00
Az ingyenes tárhely csak az egyik oldala a dolognak. A sokkal fontosabb a fizetős. Én például a mediatemple szolgáltatásait használom, itt - biztonsági okokra hibvatkozva - még mindig nincs PHP 5.

Teljesen őszintén, ezzel a sok verzióval a PHP szerintem maga alatt vágja a fát.

hej då!

laze

http://laze.hu
10

enterprise

Hodicska Gergely · 2006. Jan. 5. (Cs), 16.08
Teljesen őszintén, ezzel a sok verzióval a PHP szerintem maga alatt vágja a fát.

Szerintem pont fordítva. Ezekre a lépésekre szükség van ahhoz, hogy komoly nyelvként, komolyabb üzleti alklamazásokra lehessen használni a PHP-t. Ehhez fontosak azok az újdonságok is, amiket a PHP5 hozott (nem csak OOP, simpleXML, webservices stb.), de pont ennyire fontos az unicode támogatás is, ami a PHP6 egyik legfontosabb újdonsága lesz.

És láthatod azt is, hogy a komolyabb cégek (IBM, Orcale) is egyre inkább támogatják a PHP-t. Sőt most már a MS is kezd némileg tartani tőle, most már ott vannak egy Zend konferencián, mert látják, hogy webes területen egyre nagyobb vetélytárs a PHP. Vagy pl. épp nemrég láttam, hogy IBM keres PHP-s témára is residenst.


Felhő
11

Nem a fejlődéssel van a gond

suexID · 2006. Jan. 5. (Cs), 16.27
Azzal, hogy a PHP fejlődik nekem személy szerint nincs gondom. Sőt örülök neki, hogy néhány működés, amit korábban saját osztályok irkálása és includeolása után lehetett csak megvalósítani, ezentúl egy extension engedélyezése és egy függvény hívása után is elérhető lesz. Az egyetlen dolog talán, ahol a PHP-nek és más open-source megoldásoknak is fejlődniük kéne, az a hosszú távú, jól átgondolt roadmap kidolgozása, és az egyes verziók közötti jobb kompatibilitás megteremtése. Persze tisztában vagyok vele, hogy évekre visszamenőleg nem biztosítható a kompatibilitás (hiszen azzal az új verziók használhatósága és újdonságértéke romlana), de rövidebb időbeli átfogást nézve is akadnak problémák. (Nem szeretném felidézni a MySQL 4.0-ról, 4.1-re történő migrálás során szerzett rossz tapasztalataimat.)
12

átgondolatlanság

Hodicska Gergely · 2006. Jan. 5. (Cs), 16.34
Az egyetlen dolog talán, ahol a PHP-nek és más open-source megoldásoknak is fejlődniük kéne, az a hosszú távú, jól átgondolt roadmap kidolgozása, és az egyes verziók közötti jobb kompatibilitás megteremtése.

Ez sajnos a PHP-ra folyamatosan igaz volt, és nem csak a verzió váltásokra, hanem különböző függvény csoportok névkonvenciójára, paraméterek sorrendjére. Meg olvasva a belső fejlesztői levlistát, többször volt olyan érzésem, hogy egyre több szakmai döntsét is inkább üzleti érdekek alapoznak meg. XZ dologgal ne szöszöljünk, adjuk ki inkább gyorsan az új verziót, aztán majd a x.1-es verzióba megcsináljuk.


Felhő
13

nem csak üzlet

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 5. (Cs), 21.15
Azért a gyors verzió kiadás nem csak üzleti szempont. A PHP 5 annyit "csúszott", hogy éppen azzal viccelődtünk, hogy az első hazai PHP konferencián is feltettük a kérdést a megjelenéséről, és még a másodikig sem jelent meg... Egy kiadás az, amit tényleg elkezdenek használni, tesztelni, ha az elfogadható mértékben használható, nincsenek benne ismert bugok, akkor jobb ha kijön, mintha még két évet fordítanak a tökéletesítésre. A névterek is már a racionalizálás áldozatai lettek.
14

<Nincs cím>

saxus · 2006. Jan. 6. (P), 00.15
Ezekre a lépésekre szükség van ahhoz, hogy komoly nyelvként, komolyabb üzleti alklamazásokra lehessen használni a PHP-t.


Szerintem eddig is elég sok üzleti alkalmazás készült PHP-n és ezentúl is sok fog készülni. De azzal, hogy nem lesz egy egységes verzió, amire építeni lehet a következő módon fognak dönteni az egyes programozók, attól függően, milyen beállítottságú/kedve van épp:
- vagy az atombiztos módszert választja, és úgy kódol, hogy a lehető legtöbb verzión fusson.
- vagy tesz az egészre, és mindig a legújabbat válassza.
- vagy odafigyel rendesen, és mindig igazodik a rendelkezésre álló verzióhoz.

Sőt most már a MS is kezd némileg tartani tőle


Nem tudom, valószínűleg én vagyok félretájékozódvan, de a dinamikus web oldalak nagy többsége PHP-vel fut. Magyarországon tudtommal <5% a Windowsos web szerverek száma, ami szerintem elég elenyésző a többihez képest. Na persze ebben az is közre játszik, hogy nem kevés pénzt lehet megspórolni egy-egy szerveren azzal, hogy nem kell rá Windowsot meg SQL szervert licenszelni.

A sok verzió miatt viszont lehet, hogy az lesz, hogy egyelőre sokan halasztani fogják a frissítést, és megvárják mi marad fenn, aztán egyszer majd esetleg frissítenek PHP6.x-re vagy lehet addigra már 7-s is lesz, ha így folytatódik. Szerintem a PHP5 nem fog túl nagy teret kapni, inkább megvárják majd a PHP6-t.

Amúgy volt már párszor ilyen jellegű bukta a történelem során, hogy elkészítettek egy - amúgy nagyon jó - terméket, csak túl korán bejelentették a következő változatot - nos, ezt mondjuk egy open source project esetén nehéz eltitkolni - és az emberek inkább úgy döntöttek, hogy megvárják a következő változatot, csakhogy emiatt nem maradt pénz a fejlesztésre és szép lassan csődbe ment a cég.

Remélem nem emiatt (vagy ilyen miatt) fog megbukni a PHP. Nagyon jó kis nyelv.

Az első hozzászóló meg én voltam, csak én se vettem észre, hogy nem vagyok belépve.
15

Link?

suexID · 2006. Jan. 6. (P), 00.22
Magyarországon tudtommal <5% a Windowsos web szerverek száma

Egy link nagyon felvillanyozna ha esetleg volna (statisztikához)...

Egyébként rengeteg vállalati szerveren alkalmaznak ASP-t, amibe nem nagyon látsz bele, plusz ott vannak a kormányzati, oktatási, stb... szerverek.
16

<Nincs cím>

saxus · 2006. Jan. 6. (P), 00.31
Egyszer voltam látogatáson egy Mo egyik nagyobb szerver-hotelében, ott mondtak májusban 1-2%-t. Saccoltam az 5%-t. Bár az intranetest tényleg nem számoltam bele, de szerintem 15%-nál nem több. Max 20. Persze, most web szerverekről beszéltem, ettől még lehet magasabb a Windowsos szerverek aránya.
17

<Nincs cím>

suexID · 2006. Jan. 6. (P), 00.38
Azért érdeklődtem, mert mostanában eléggé divat lett az MS szervereket fikázni, pedig alapvetően nincs azokkal semmi gond.
18

divat

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 6. (P), 00.54
Mindenféle szerverrel kapcsolatos szélsőséges vélemény nyilvánítás* divat volt mindig is. Itt én annyit látok, hogy az áráról van szó, ami lehet objektív is akár. Persze végülis a TCO (tejes bekerülési költség) meg más hasonló mutatók már sokkal komplettebb képet mutathatnak, hiszen nem csak a hardver meg a szoftver kerül pénzbe, hanem az ember is. Viszont ez most nem az a téma, itt nem azt keressük, hogy ki mit gondol az MS technológiákról...

*A rövidebb szót nem szeretem leírni, vizuális típus vagyok...
3

Mi itt a gond?

dtaylor · 2006. Jan. 5. (Cs), 10.41
Nem értem, mi a különleges abban, hogy több féle php-t kell futtatni?

Akár virt hostonként külön php verziót futtatok. Semmi különös trükk nincs benne. A kulcsszó: fcgi.

Szerveremen van php5. Igaz, nem ingyenes tárhely.

--
[ Dönci ]
4

nem biztos, hogy gond

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 5. (Cs), 11.05
Mivel a hírre válaszoltál, úgy értem arra írtad a reakciód. Én igazából gondolatindítónak szántam az írásomat, nem feltétlenül probléma felvetésnek. De ha problémát keresünk, akkor nem igazán az egyéni telepítéssel lehet gond, hanem mondjuk a megfelelő dokumentációval (egyre nehezebb lesz kisilabizálni, hogy a te verziódra mi igaz, ha egyszerre ennyi élő változat van dokumentálva), a támogatással (bugreportok kezelése, lesz-e három PHP verzió bugfixeire elég ember?) és ilyesmi. Ezen kívül a letölthető szkriptek is egyre érdekesebb kompatibilitási problémákkal fognak küzdeni. Kérdés, hogy akar-e valaki PHP 4-5-6 kompatibilis szkripteket írni? Olyasmi, mint a MySQL jelenlegi helyzete, még sokan használnak 3-as sorozatot, a 4-es terjedőben van, az 5-ös pedig már itt van, de még inkább csak ígéret sokak számára.
5

Igaz

dtaylor · 2006. Jan. 5. (Cs), 12.52
... programozás szempontjából a sok verzió csak szopás. Melyik verzióban hogy is kell megoldani valamit, illetve, megvan-e az extension, stb.

Sokkal jobb lenne, ha gyorsabban menne a váltás. Én már mindent 5.1 alá írok, tesztelek. Mert megtehetem. Meg, élvezem is, hogy újabb dolgokat tanulhatok.

Most is volt egy megrendelő, hogy php4, mysql 4. Mondtam, hogy 2 ujabb stabil kiadás is van, nem fogok arra dolgozni. Elfogadták. Azért annyira nem neház megoldani, szerintem. Mysql-ből meg az 5-os a legfrisebb. Ha megtehetem, nem küzdök a régi cuccokkal. :)

Letölthető scriptek: gondolom, nem a szerverre töltöd le először, hanem teszteled. Akkor kijönnek a hibák. Illetve, az fcgi-vel megoldható, hogy ha egy app-nak 5.0.x beta 2 cvs verzio kell, akkor az legyen. De azért ez a megoldás/szolgáltatás nem általános, az tény.

--
[ Dönci ]
6

Nem csak egy oldal létezik

Anonymous · 2006. Jan. 5. (Cs), 13.05
Nem feltétlen szabad mindent egy oldalról nézni. Ott van X ember, aki programozó, van neki egy bevált kis hosting cége, ahol a lapjait tartja év X ezer forintért. Csórikám hiába akar váltani PHP 5-re, ha a hostingosok azt mondják, hogy "ezt neked". Emellett a különféle CMS, fórum rendszereket, galéria szkripteket fejlesztőkkel is kibabrálnak, mivel nekik a megrendelőhöz kell igazodniuk és lehet, hogy ugyanazt a portálmotort egyik megrendelő php4/mysql 4.1 alatt, míg a másik megrendelő php5/mysql 5 alatt akarja majd használni. Ezért teli kell majd szemetelni a kódot mindenféle verziócsekkoló, kompatibilitást biztosító dologgal.
7

<Nincs cím>

suexID · 2006. Jan. 5. (Cs), 13.06
Ezt a kommentet én követtem el, csak nem vettem észre, hogy kiléptetett ez a nyavaja... :(
8

pedig...

dtaylor · 2006. Jan. 5. (Cs), 13.22
Ott a lényeg: X ezer forintért. Aki fizet, diktál, vagy keres másik szolgáltatót. Szerintem. Elég nagy kínálati piac van.

Illetve: nagyon sok szolgáltatónál fcgi modban fut a php, mert így meg lehet csinálni, hogy juzerként fut. Szal, annyira nem is nagy munka.

Illetve, van egy olyasmi, hogy test-driven-development :) Ha nem megy valami, akkor ezzel a módszerrel egyszerűbb kideríteni, hogy hol is lehet a hiba. Persze, nem minden esetben, de jórészt.

--
[ Dönci ]
9

Sajnos nem ilyen egyszerű

suexID · 2006. Jan. 5. (Cs), 13.46
Aki fizet, diktál, vagy keres másik szolgáltatót. Szerintem. Elég nagy kínálati piac van.

Egészséges piacon tényleg így működnek a dolgok. De sajnos (akár tetszik, akár nem) ez Magyarországon nem így megy. Itt a legtöbb céget nem érdekli, hogy te most elmész-e tőlük, a havi X ezret levonják előre, aztán nem térítik vissza neked. Menjél és pereljél, ha nem tetszik. Ha meg szolgáltatót akarsz váltani, akkor meg csak azért is keresztberaknak neked.

Szerencsém van, mert jelenleg egy olyan cégnél van hostolva a lapom, ahol normális support van és ha ilyen jellegű dolog merülne fel biztos le tudnám dumálni. De nem minden cég ilyen (sőt a diszkont szolgáltatók többsége nem ilyen).