ugrás a tartalomhoz

Technológiai előrejelzések 2006-ra

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 12. (H), 11.51
Az év végének közeledtével több neves szakmabeli blogger is előrejelzéseket fogalmaz meg a jövő évre vonatkozóan. Cameron Moll szerint megmaradnak a jól ismert árnyékok, színátmenetek, pöttyös vonalak és a lekerített sarkok, elterjed a címkézés, és a mobiltelefonos környezet jelenti majd a webfejlesztés új kihívását. Andy Budd nagyon várja az Internet Explorer 7 megjelenését, valamint a felhasználói felületek tervezésének előtérbe kerülését és a Ruby on Rails terjedését jósolja. Kíváncsi vagyok olvasóink mit gondolnak. Mit hoz a 2006-os esztendő a webfejlesztők számára?
 
1

<Nincs cím>

tiny · 2005. Dec. 12. (H), 16.56
Remélhetőleg megjelennek a PHP5-ös ingyenes tárhelyek :).
Mr.Tiny
3

<Nincs cím>

-zsolti- · 2005. Dec. 12. (H), 20.34
A PHP5 szerintem még nem fog megjelenni az ingyenes szolgáltatók szerverén, hiszen a fizetős tárhelyszolgáltatóknál is még csak nagyon lassan kezd terjedni. Aki már olyan jellegű projekten dolgozik, ami igényli a PHP5 adta lehetőségeket, annak van arra is pénze, hogy pár ezer forintért béreljen normális tárhelyet.

Szerintem ami 2006-ban (is) nagy teret fog kapni nálunk, az továbbra is a CSS/DIV/XHTML-re való áttérés. Ennek szükségességét a magyar webet elnézve még mindig csak kevesen ismerték fel. Fejlesztői fórumokon mindenki beszél róla, és evidensnek tartjuk, de ha megnézünk 10 tetszőleges polgári weboldalt, a nagyrészük még mindig egy Józsika által WYSIWYG-szerkesztővel összetákolt valami.

Ugyan nem webfejlesztés, de ami még egyre nagyobb figyelmet fog kapni szerintem, az a SEO. A short URL-re való áttérés már minden nagyobb oldal esetében megtörtént, viszont akik nem csak divatból tették ezt, azok már keresik a további lehetőségeket, így egyre több webhelytulajdonost foglalkoztat a keresőkben való előrébbjutás lehetősége.

Üdvözlettel: Liebig Zsolt
SWEN INTERNET
7

PHP5, CSS/DIV/XHTML, SEO

Bártházi András · 2005. Dec. 13. (K), 15.00
Én úgy gondolom, hogy előbb-utóbb az igény elég nagy lesz a PHP5-re váltásra, s mivel nem túl nagy dolog feltenni azt is, az ingyenes szolgáltatóknál is meg fog jelenni. Ha egy-kettőnél megjelenik, utána hamarosan meg fog másoknál is. De lehet, hogy az 5.1 verzió megjelenésével történik meg a váltás. Nálunk különben már az ügyfelek egy része PHP5-öt használ.

A magyar webet nézve valóban szükséges lenne a váltás, de ennek nincs köze a felhasznált technológiához (szerintem). Két dolog van szerintem: bármilyen gagyi kinézetű egy oldal, ha az működik böngészőszerte, akkor végülis a funkcióját ellátja, van, aki nem ez alapján ítél meg egy céget. A könyvelőmnek például nem túl díjnyertes a honlapja, viszont a faxszámát kiválóan megtalálom rajta, és hát be kell valljuk, ez a cél, nem? A másik, hogy Magyarországon a spórolás megy. Ha valaki olcsón megcsinál egy weblapot, akkor rábízzák, az esetek döntő többségében. Ez nem hiszem, hogy 2006-ban változni fog.

Ami valóban változhat, hogy a modern kisvállalkozások, illetve az érett középvállalkozások végre rájönnek, hogy üzlet rejlik a weblapjukban, vásárlókat szerezhetnek róla, és hogy ezt lehet jól és rosszul is csinálni. Vannak nagyon jó ügyfeleim, akik megértették ezt, és egy valóban jól használható, hasznos weblapot készítettünk el közösen.

A SEO szerintem nem azért fog elterjedni, mert az emberek szeretnének keresőkre optimalizálni. Azért ugyanis, mivel keresőre optimalizált egy oldal, nem feltétlenül lesz jobb tartalmában, megjelenésében. Inkább az a nézet terjed el (előbb-utóbb), hogy normális, jól felépített, jó tartalmú, hasznos szolgáltatásokat nyújtó oldalakat kell csinálni, s ha ezt valaki jól csinálja, annak az egyik eleme a keresőkre optimalizálás, illetve részben vonzata is.

-boogie-
10

<Nincs cím>

-zsolti- · 2005. Dec. 13. (K), 23.00
Igen, egyetértek. A keresőmarketinget viszont nem kiemelve értettem, csak arra akartam célozni, hogy a különféle toplistáknak, bannercsere rendszereknek és linkgyűjtő oldalaknak kezd leáldozni, azaz ezeket a lehetőségeket már minden honlaptulajdonos alkalmazza. Ezért új területeken kell hódítani, ha valaki látszani akar, erre pedig a legjobb és leggazdaságosabb módszer a keresőoptimalizáltság. (Természetesen ennek velejárója lehet, hogy esetenként egy tartalmi-szerkezeti megújulást is véghez kell vinnni a jobb eredmény érdekében.)

Ismét egy kis off, remélem nem gond: 2006-ban én még két jelenségre leszek nagyon kíváncsi, az egyik a Blogter, a másik pedig az AdNetwork. Előbbi a blog-életet látszik felbojgatni, utóbbi a online hirdetési piacot. S erre szerintem szükség is van, hiszen eddig a CTNetwork, GoogleAds stílusú hirdetéseken kívül nem nagyon volt más alternatíva a reklámfelületek értékesítésre. (Mármint a "kisemberek" számára.)


Üdvözlettel: Liebig Zsolt
SWEN INTERNET
2

Remélem...

janoszen · 2005. Dec. 12. (H), 20.03
Remélem, az IE7ben megjelenik a CSS :hover és társai támogatása és remélem, hogy egyre több alternatív böngészőt használnak az emberek, mert ha sok mindenki sok félét használ, nincs más választás, mint a szabványokat követni.

És remélem, hogy a webhelyeket gyártók rájönnek, hogy csak arra kellene használni a Flasht és a scripteket, amire tényleg kell, nem fölösleges dolgokra, mert nálam pl. NoScript-tel le van tiltva minden script. És szerintem, nem én vagyok az egyetlen.

Szeretném továbbá, ha több hozzáférhető oldal jönne létre, főleg olyan oldalaknál, ahol a látogatók valószínűleg jelentős hányadát teszik ki az ilyen problémákkal küszködő emberek (pl. kormányzati portálok, üzletek, stb.)
4

Szvsz

attlad · 2005. Dec. 12. (H), 20.56
PHP 5, MySQL 5, HTML 4.01, XHTML 1.0, szemantikus HTML, kliens oldali XSL, XML, még több JavaScript, Web API-k, IE 7-tel: RSS/Atom mainstream, Flash-re és pluginekre lesz hatása a korlátozásnak ami IE 7-ben lesz ezzel kapcsolatban.
8

részben

Bártházi András · 2005. Dec. 13. (K), 15.05
A kliens oldali XSL, XML nem hiszem, hogy nagyon elterjedt lesz. Nem azért, mert hogy kevésbé jól használható funkciókat tudnának megvalósítani segítségükkel a fejlesztők, hanem mert nincsen olyan alkalmazásuk, amivel a mainstream weblapok részévé válhatnának.

A PHP 5-t szerintem kevesen fogják használni, amíg meg nem jelenik egy olyan alkalmazás, mely a lehetőségeire épít, vagy egy olyan funkciót nem fog tudni nyújtani, mely azonnali versenyelőnyt kínál a PHP 4-hez képest. Talán a PHP 5.1 hozza majd meg a váltást, vagy ha az sem, akkor a PHP 6.

A többinek a terjedésében én is hiszek. :)

Az Internet Explorernek nem lesz sok hatása 2006-ban, mert nem fog megjelenni, maximum az év végén.

-boogie-
5

Mi várható 2006-ban?

Bártházi András · 2005. Dec. 13. (K), 09.30
A Flash nagy hangsúlyt fog kapni, s sokan, akik eddig tiltakoztak ellene, belátják, hogy egész jól működik platformként is, admin felületeken sokan fogják használni.

Az AJAX technológia kapcsán a diszkrét JavaScript megoldások, az XMLHTTPRequest használata mindenképpen terjedni fog, bár a nagy hazai weboldalak valószínűleg nem mernek majd ilyen megoldásokra támaszkodni, pedig igazán jót tenne nekik, kicsit felrázná a magyar vizet.

A CSS alapú layoutra való átállás a nagy hazai oldalaknál folytatódni fog, de várhatóan nem lesz áttörés a pár pozitív példa ellenére sem (http://index.hu, http://magyarorszag.hu, http://nemzetisport.hu, http://weblabor.hu ;)).

A MySQL 5.1, a Firefox 2.0 tovább bizonyítják majd a nyílt forrás erősségét.

-boogie-
6

avalon?

ys · 2005. Dec. 13. (K), 11.36
nem tudom lehet hogy csak 2007ben realizálódik, de "elvileg" 2006ban vistával kifut avalon is ami rendesen haza vághatja a flash alapokon nyugvó flex platformot.
arról nem is beszélve hogy svg területén is egészen meglepő de mindenképp kellemes előrelépéseket ígérnek a jónépnek. ill ugye azt se felejtsük el hogy firefox 1.5 már plugin nélkül ismeri svg-t. az igaz hogy adobe már nem fogja annyira pusholni mivel macromedia felvásárlásával flash lesz a zászlóshajójuk e területen, de tény hogy eddig se adobenál voltak a masszívabb svg fejlesztések. szóval reméljük változik e téren is valami.

személy szerint amúgy a webalkalmazások terjedésének örülnék a legjobban, függetlenül attól hogy mely platformon valósítják is meg azt.

az hogy ez 2006 vagy 2007-es prognózis, azt mondja meg az akinek 7 anyja van :)

ys
9

Avalon

Bártházi András · 2005. Dec. 13. (K), 15.12
Az Avalon egy nagyon látványos lehetőséget fog kínálni a webfejlesztőknek, azonban figyelembe kell venni, hogy megjelenésekor az Internet Explorer részesedése 60-70%-os lesz várhatóan, főként a webfejlesztők körében. Biztos, hogy ezt fogjuk ajánlani az ügyfelünknek? Én nem fogom, és ha az ügyfélnek van esze, ő sem fogja nagyon kérni, mert látogatókat veszíthet. Esetleg két verzió készülhet a weblapból, de ezt már megtanulhattuk, hogy a webnek nem erről kéne szólnia. Persze fog erről szólni, de sokba fog kerülni ez a cégeknek.

A Flash Flex 2.0 el fog terjedni, mert keresztplatformos, s nem csak a lejátszója, de a fejlesztőkörnyezet is hozzá. És szép, látványos, jól használható dolgokat lehet megvalósítani vele.

Az SVG egy érdekes kérdés. Valahol olvastam, hogy a Flash is támogatni fogja, így ez tényleg egy terjedő technológia lehet. Ami az Adobe-t illeti, az egyik vezető SVG lejátszót, mely Internet Explorerben lehetővé teszi az SVG megjelenítést, őt készítették. Eleninte főként admin felületeken lesz látható az SVG valószínűleg, illetve olyan weblapokon, ahol megkövetelhetik az SVG lejátszó feltelepítését, vagy erre alkalmas böngésző használatát.

A webalkalmazások szerintem gőzerővel terjedni fognak! :)

-boogie-
11

SVG Flashbe?

ysolt · 2005. Dec. 14. (Sze), 18.28
svg flashbe? megnéznéd hol olvastál erről ? érdekelne nagyon :)
adobe etc : itt is folyik a munka mondhatni
http://www.evolgraphix.com lásd http://gosvg.net
12

SVG Flash-be

Bártházi András · 2005. Dec. 14. (Sze), 19.13
Már fogalmam sincs, merre olvastam. Viszont a mobilokba szánt Flash Lite támogatja az SVG-T-t: http://www.macromedia.com/software/flashlite/

-boogie-
13

jóslatok (remények :)

connor · 2005. Dec. 16. (P), 02.22
Azt nem hiszem, hogy a 2006os évben de lassan végleges lesz az XHTML 2.0,
a CSS 3 moduljainak nagy hányada elérkezik a Candidate Recommendation / Test / Report állapotba ami azt vonja maga után elkezdődhet az implementálásuk,
jobb támogatás a leíró nyelvek terén kliens oldalon. (xforms|xpath|xlink|xslt...)

WhatWG részéről elkészülnek a Web Applications 1.0 és a Web Controls 1.0 dokumentumok és remélhetőleg a w3c elfogadja a Web Forms 2.0-t.

Remélhetőleg a mozilla tudja tartani a beígért sűrűbb update ciklust és 2006ban kapunk firefox 1.6-ot (vagy még többet).
Úgy tudom a Debian is fogadkozott hogy sűrűbb lesz a frissítés mostantól, mégis szerintem 2006ban nem lesz új verzió... (talán jobb is)
Ubuntuból 2 verzió is lesz, és egyre többen telepítenek szerverre is (van egy olyan érzésem hogy nagyon Novell irányba hajtanak a srácok), aminek köszönhetően talán gyorsabban terjed a mysql/php 5. (legalább is többen ismerkedhetnek meg velük)

Több XUL alapú alkalmazás jelenik meg köszönhető a xulrunner-nek.

--
connor