ugrás a tartalomhoz

Windows Live, Office Live

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 2. (Sze), 14.00
Amennyire nem volt képben sokáig a Microsoft az AJAX (és általában a Web 2.0 irányvonalat) illetően, annyira gyorsan igyekszik behozni lemaradását, eddig a Start.com inkrementálisan fejlődő felületével, most pedig az ennek termék változatban elérhető reinkarnációjával a Windows Live nevű szolgáltatással. A tegnap bemutatott szolgáltatás párja az Office Live is sok spekulációra adhat okot.

Windows Live képernyőkép

A Windows Live a Start.com-ot eddig próbálgatóknak nagyon is ismerős lehet, ami mégis újdonság, hogy az eddig látott kísérletezésnek tűnő próbálkozásokból egy hivatalos szolgáltatás lett, számos új funkcióval. A TechCrunch Windows Live - More than an AJAX Desktop cikkéből azok számára is sokminden kiderül, akik nem szeretnének felhasználóként regisztrálni, Tim O'Reilly Live Software című blog bejegyzése pedig még több háttérinformációt ad.

Röviden összefoglalva azt mondhatjuk, hogy egy AJAX felületű böngészőben futó desktop felületet kapunk, melyben egyrészt az alapkiépítésben biztosított elemeket használhatjuk, például egy modern email olvasót és egy IM klienst, melyből akár a hagyományos telefonos hálózatra is kezdeményezhetünk hívásokat. Ha azonban olyan elemre lenne szükségünk, amit még nem alakítottak ki, jól ismert webes technológiák felhasználásával nekiállhatunk saját gadget fejlesztésnek is.

Az Office Live felülete

Mint ahogy a Windows Live sem helyettesíti a Windows terméket, így az Office Live sem egy teljes irodai programcsomag, mely a böngészőkben fut. Sokkal inkább egy kiegészítésként hirdetik, mely a hagyományos Office funkcionalitásához ad plusz elemeket. Valójában azonban csak az a kérdés, hogy meddig lehet tartani ezt az álláspontot, hiszen a demó már most tartalmaz Office Outlook Live elemet, ahol a naptárunkat, kontakjainkat online rendszerezhetjük. Mindenesetre az információk szerint inkább egy kisvállalatoknak szánt szolgáltatáscsomag lesz, mely segítségével saját egyszerű weblapjukat, email címeiket tudják kezelni webes felületen.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy mindez hova vezethet, az mindenesetre jól látható, hogy a közösségi illetve eredendően online szolgáltatások kiaknázásához elengedhetetlen programok immár megállíthatatlanul a webes felületek felé mozdulnak. Mivel ezt az irányvonalat az asztali operációs rendszerek vezető szállítója is magáénak vallja, a jövőben hasonló felület kialakítási elvárásokra számíthatunk webes megrendeléseinkben, tehát aki Web 2.0, AJAX és JavaScript ügyben nincs még felkészülve, annak itt az ideje cselekedni.

Gyakran feltett kérdésekre (kereszt platformosság, költségek stb) sok választ találhatunk Gary Slinger blog bejegyzésében. További képek a bejelentésről Michael Arrington flickr fotógyűjteményében.
 
1

Nem megy.

Kérésre törölve 10. · 2005. Nov. 2. (Sze), 17.53
Nekem semmilyen böngészővel nem ment egyik sem. A Firefox-nál nézett ki normálisan, de működni nem működött, ráadásul kiírta, hogy nem jó ezzel meg ilyesmi. Az Internet Explorernél pedig egy csak szöveg oldal jött be, aminek semmi formázása nem volt. Operánál meg csak a fejléc.
___________
by ChaTeve
2

Nekem működik

Hojtsy Gábor · 2005. Nov. 2. (Sze), 18.52
Nekem egész elfogadhatóan (bár nem tökéletesen) működik Firefox-ból (a Windows Live).
3

detto

Anonymous · 2005. Nov. 3. (Cs), 11.23
operában lestem csak meg, de ugyanaz a tünet. Lehet, hogy a Microsoft áttért only Firefox megoldásokra? :D
tiny voltam