ugrás a tartalomhoz

Jön a Flock: böngésző a web résztvevőinek

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 9. (V), 13.41
A Weblabor szerkesztőségében lélegzetvisszafojtva várjuk a Flock nyilvános megjelenését, követjük a vele kapcsolatos híreket, feliratkoztunk a bejelentési levelezőlistára. De miért is ilyen fontos számunkra egy újabb böngésző? Nos azért, mert valójában nem is egy hagyományos értelemben vett böngészőt vehetünk majd kezünkbe, hanem egy kollaboratív webklienst. A Flock ugyanis veszi a Firefox alapját, és rengeteg olyan hasznos tulajdonsággal ruházza fel, ami kényelmessé teszi azoknak, akik nem csak passzív megfigyelői, hanem résztvevői is szeretnének lenni a web életének.

Már többször sajnálkoztam ezeken a hasábokon, hogy a böngészők csak passzív elemei akarnak lenni életünknek, és erre a feladatra optimalizálják felületüket, funkcióikat. A Bill Gates által emlegetett "640k elég kell legyen mindenkinek" mondáshoz hasonlóan fájdalmasan cseng vissza a Netscape egykori alapító fejlesztőjének, Marc Andreessennek 2003-ban tett megjegyzése, miszerint a böngészők terén évekig nem volt innováció, és 2008-ig nem is várható. Nos szerencsére folyamatosan akadnak olyanok, akik erre rá akarnak cáfolni.

A Flock szokatlan felülete

A Flock fejlesztői éppen ezek közé tartoznak. Felismerték, hogy a jól kiterjeszthető böngészők keveset nyújtanak. Ugyan folyamatosan készülnek az újabbnál újabb szolgáltatásokhoz a kiegészítők, ezek nem működnek jól együtt, és még felhasználásukkal sem lehet valóban jó aktív klienssé tenni egy böngészőt. Sok esetben olyan felületi változások kellenek, amelyek teljesen megváltoztatják a webezés élményét. Ezért nem is külön kiterjesztések fejlesztésére szánták el magukat (szakítva korábbi Round Two néven végzett munkásságukkal), hanem egy új böngésző kialakítását tűzték ki célul.

Mindezidáig azonban csak rendkívül dicsérő cikkek jelentek meg, többek között a Wired (Killer Buzz Flocks to New Browser) és a BusinessWeek (Flock, the New Browser on the Block) oldalain. A jó vélemények közvetítésének nem lett volna értelme, ha nem lehet letölteni, vagy legalábbis nem tudunk mutatni semmit a leendő termékből. Nos, a letölthetőség ideje egyelőre még nem jött el, azonban végre Chris Messinának köszönhetően láthatjuk, hogy miként festenek a fejlesztői verzió példányai. Bart Decrem szerint jobb is, hogy még nem vesszük kezünkbe, mert egyelőre még sok hiba van a programban, és ezek csak elrettentenének bennünket. Az első nyilvános kiadás is az alfa megjelölést fogja kapni.

Rögtön feltűnhet, hogy a szokványos felhasználói felület fontosabb elemei ugyan megmaradtak, azonban sokkal nagyobb hangsúlyt kapott az olyan tartalom és tudásmegosztó szolgáltatások támogatása, mint a flickr, a del.icio.us (ahol a kedvenceinket tárolja a program), és a Technorati. A böngésző egy komplett vizuális blogbejegyzés szerkesztő felületet is kapott, aminek központi szerepét már a toll ikon is jelzi az eszköztárban. A blogszerkesztő flickr képek közvetlen beillesztését, és különböző a felhasználó által polcra tett elemek (linkek, más fájlok) felhasználását is triviálissá teszi. Amellett természetesen, hogy a szokásos vizuális szerkesztési elemeket biztosítja, és a tartalmak címkézése is alapfelszereltség.

A Flock blogszerkesztője

Felmerül a kérdés, hogy mibe fog ez a termék kerülni, figyelembe véve, hogy Windows, Mac és Linux verziók is elérhetőek lesznek. Nos, a fejlesztők teljesen elkötelezettek a nyílt forrás mellett, így nem volt kérdés, hogy a Flock ingyenesen elérhető lesz, sőt a kezdetektől fogva nyílt forrással publikálják majd. Ez lehetővé teszi mindenki számára, hogy ne csak a Flock segítségével vegyen részt a web életében, hanem a Flock fejlesztésében is aktív szerepet vállaljon.
 
1

Kiváncsian várom!

Skullkid · 2005. Okt. 9. (V), 14.48
Ígéretesnek tűnik, kiváncsian várom!
2

várom már

LacKac · 2005. Okt. 9. (V), 16.06
Én is várom már. Nagyon ígéretesnek hangzik.
3

Saját motorra épül?

adriankoooo · 2005. Okt. 9. (V), 21.29
Saját motorra épül a flock böngésző?
4

Write only? :-)

attlad · 2005. Okt. 9. (V), 22.03
Idézet a hírből:
A Flock ugyanis veszi a Firefox alapját, és rengeteg olyan hasznos tulajdonsággal ruházza fel...


Attila
5

érdekes

td · 2005. Okt. 18. (K), 10.03
Érdekes a felülete. Meg a neve is, nekem a PERL-es flock()-ot juttatja az eszembe :)