ugrás a tartalomhoz

Rés a pajzson? Explorer vs. Firefox

Bártházi András · 2005. Okt. 2. (V), 20.16
A radiocafé98.6 rádión, a technoMÁNIA múlt keddi adásában a téma az igen aktuális Firefox-Internet Explorer párharc kapcsán a "Rés a pajzson? Explorer vs. Firefox" volt. Az adás vendégeként Tímár András (FSF.hu) és Safranka Mátyás (Microsoft Hungary) vitatkozott egy jó negyed órát. Szó esett a böngészők elterjedtségéről, a hibajavítások kiadási filozófiájáról, a szabványtámogatásról stb.

Az igen kultúrált hangvételű beszélgetés keretében (a műsorvezetők feltették a kérdést, hogy a megjelent vendégek vajon utálják-e egymást?) Tímár András elmondta, hogy a Firefox előnyei közé a több platformos volta, letisztult felhasználói felülete, egyszerű kezelhetősége, webes szabványokhoz való ragaszkodása emelhető ki, az Internet Explorer problémái közé pedig az, hogy régi, 2001-ben jelent meg, s hogy rossz a tervezése, legalábbis nem a mai internetes környezethez illeszkedő (ActiveX veszélyessége).

Safranka Mátyás az Internet Explorer előnyeiként kiemelte, hogy mögötte áll a Microsoft teljes szervezetével, s hogy a Microsoft eltökélt az Internet Explorer biztonságossága, funkcionalitásának fejlesztése terén. Elmondta, hogy a legújabb verzió (Windows XP SP2 verziójában megjelent) hozott biztonsági újdonságot, például az ActiveX kezelése kapcsán. Mátyás még nem próbálta ki a Mozilla Firefoxot.

Tímár András szerint az Internet Explorer 7 a létét a Mozilla Firefoxnak köszönheti, információi szerint az Internet Explorer 6 kiadása után a fejlesztőcsapat fel lett oszlatva. Ezt Safranka Mátyás cáfolta: elmondta, hogy szerinte és a Microsoft álláspontja szerint az Internet Explorer egy folyamatosan fejlesztett termék, a csapatot nem oszlatták fel.

Az utolsó kérdésként a megjelent "képviselők" az Acid 2 tesztre kérdeztek rá, Tímár András elmondta, hogy ennek teljesítése a Firefox 2.0-val, jövőre várható. Safranka Mátyás a Microsoft véleményét ismertette, miszerint "a webes (nyílt) szabványok fontosak a kommunikáció működése szempontjából, azonban ezeket a szabványokat a Microsoft olyan mértékig kívánja támogatni, amelyet a felhasználói igények és a szoftverfejlesztői igények indokolják". Elmondta, hogy a Microsoftnak nem célja a 100% kompatibilitás, az a cél, hogy a fejlesztői platform és a felhasználók számára nyújtott funkcionalitás mindenki számára megfelelő legyen.

A Rés a pajzson? Explorer vs. Firefox beszélgetés meghallgatható MP3 formátumban, s elérhető az adás honlapjáról is.
 
1

Közhelyek

Anonymous · 2005. Okt. 2. (V), 20.22
Na bumm.
Puffogtattak néhány közhelyet. Semmi érdekes nem volt benne.
3

Célközönség

Bártházi András · 2005. Okt. 2. (V), 21.42
A Weblabor olvasói valószínűleg semmi újdonságot nem hallhattak az előadásban, bár engem meglepett, hogy a Microsoft képviselője szerint az Internet Explorer csapata nem oszlott fel, és hogy szerinte az Internet Explorer fejlesztése folyamatos. Én nem így tapasztaltam.

A rádió célközönségét illetően, ha sikerült hozzájuk eljuttatni az alternatíva létezését, plusz a Firefox egy év alatt elért 20%-os részesedését, illetve ha tájékozódni tudtak a témában, részemről úgy gondolom, hogy az adásnak volt értelme, és az elhangzottak a Firefoxot erősítették.

-boogie-
4

20% körüli részesedés?

Anonymous · 2005. Okt. 2. (V), 23.20
20% körüli részesedés?
Ezt meg honnan veszed?
Tudomásom szerint az amerikai netezők körében 8,5% volt a csúcs. És sajnos éppen most esett vissza 7-8 közé.
5

Magyarország

Bártházi András · 2005. Okt. 2. (V), 23.39
Valóban nem tettem hozzá, hogy Magyarországról van szó (a beszélgetés során is elhangzik ez a szám). Innen vettem, de egyébként is azt tapasztalom, hogy egyre többen használnak Firefoxot.

-boogie-
2

Puff...

Kérésre törölve 10. · 2005. Okt. 2. (V), 21.01
Azonkívűl, hogy elég sok hibával küszködött az egész riport és a műsorvezetők elég tájékozatlanoknak tűntek, semmi érdekeset nem nyújtott. Nem volt több egy sima cikknél.
___________
by ChaTeve
6

a műsorról

Dohány Tamás · 2005. Okt. 3. (H), 00.24
Semmi pejoratív felhang nélkül állíthatom, hogy érdekes volt számomra a műsor. Talán úgy jellemezhetném, hogy bepillantás a témába a teljesség ígénye nélkül, hiszen annak komolyabb kivesézése nyilvánvalóan túlmutat a 18 perces műsoridőn, és a jelenlévők - Andrást leszámítva - szakmai felkészültségén. Ennek ellenére igenis volt értelme:

Sokan vannak akik egyáltalán nem hallottak még a Firefoxról, és azok is, akiknek a műsorban való fellépés a döntő érv!

Meglátásom szerint Tímár András gondolatmenete logikusan felépített volt, törekedett a közérhetőségre, bár azért be-be csúsztak szakszavak. Hiába no, szakmai ártalom :)

Mindazonáltal a Microsoft képviselője is tisztán, érthetően kifejezte a cége piacgazdasági szempontjait: nem cél a szabvány teljes támogatás, csak a végfelhasználói ígények maximális kielégítése. Kicsit olyan is ez, hogy nem kell az 5-ös, elég a 2-es. Azért arról is szó volt ugye, hogy a robosztus rendszerük kompatibilitása is magas prioritás. Aki esetleg még nem tudta volna, mostmár az is tudja: ha a böngésző hibájának javításja máshol komoly kompatibilitási gondokhoz vezet, akkor nem is lesz soha javítva.

Most komolyan: az a szerencsétlen felhasználó mondja meg, hogy neki milyen ígényei vannak? Ez általában nem szokott működni, jól ismerem a megrendelőkkel folytatott ilyesfajta kommunikációt!!!

A felhasználónak lehetséges alternatívákat kell nyújtani, hogy tudjon dönteni ígényei szerint. Azt gondolom, hogy a Firefox ilyen alternatíva! Csak így tovább!

--
Dohány Tamás
http://www.dtamas.dynamo.hu
7

Hallgattassék meg a másik fél is

Török Gábor · 2005. Okt. 3. (H), 05.45
Mátyás még nem próbálta ki a Mozilla Firefoxot.

Van egy olyan mondás, hogy hallgattassék meg a másik fél is. Azért érdekes úgy szakértőként megjelenni, hogy az ember nem tájékozott a másik fél területén. Lehet-e egyáltalán objektívan bármihez hozzászólni? Ezen felül ezt a hozzáállást én cinikusnak, szánalmasnak tartom. (Félreértés ne essék, függetlenül a Mátyás által képviselt cégtől.)

Az adást még nem hallottam, de valóban lehetségesnek tartom, hogy elcsépelt témákat vezet fel, de miről másról szólhatna egy Explorer vs. Firefox vita? Abban a kérdésben pedig csatlakoznék Andráshoz, hogy ez nyilvánvalóan nem a Weblabor olvasóinak szólt, és függetlenül attól, hogy hány százalékot érintett, biztos volt a rádióhallgatók között olyan, aki a "jéé, ha már a rádióban is azt mondják, hogy ez a Firefox jó, akkor biztos klassz, nosza kipróbálom" skatulyába tartozott.
10

Irónikus verseny

Anonymous · 2005. Okt. 3. (H), 20.23
Régen volt, hogy IE-t használtam böngészésre, s most erre "kényszerültem", ugyanis valami vírus (gondolom) csak a FF-t tudja használni (bár ez érdekes) és állandóan 100%-on ment a procim. Újrahúzás után 2 perc múlva ismét. Éppen ezért most IE-t használok külső VBScript tiltóval, meg egy IE-t használó "böngészővel" (bár most pont nem), és teljesen elégedett vagyok annak ellenére, hogy fejlesztési szempontból finoman fogalmazva nem a kedvencem.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha az IE-nek "jó a kettes", akkor a felhasználó felőli résszel és a hozzá írt kiegészítő programokkal teljes elégedettséggek fogadom, már csak az kéne, hogy az új IE-ben ne kelljen 2 külső programot is feltelepítenem ahhoz, hogy normálisan és biztonságosan használhassam, s utána jöhetne a fejlesztők életének a könnyítése is.
UI.:tiny voltam, csak lusta bejelentkezni :)
11

Nem fog kiegészítéseket telepíteni

saxus · 2005. Okt. 3. (H), 22.05
Csak az a gond, hogy az átlagfelhasználó nem fog kiegészítéseket telepíteni, mert azt se tudja, hogy lehet.
12

Miért pont IE

Bártházi András · 2005. Okt. 3. (H), 22.37
Miért nem próbálod ki az Operát?

-boogie-
13

Már kipróbáltam

Anonymous · 2005. Okt. 4. (K), 15.32
Valahogy nem nyerte el a tetszésemet. Bár a reklámmentes verziót még nem próbáltam, de az egész opera olyan idegen valamiért. Nem tudom megmondani. Meg sajnos Operában több weblap néz ki csúnyán, mint IE-ben és IE-hez ismertem kiegészítéseket, amiket régen is szerettem.
De most mindjárt letöltöm a reklámmentes verziót, mert kell az is, hogy kipróbáljam, amiket csinálok.
8

technoMÁNIA

Anonymous · 2005. Okt. 3. (H), 10.12
Tisztelt Fórumozók!

Rutai Gábor vagyok, a szóban forgó műsor szerkesztő-műsorvezetője. Ezúton köszönném meg Andrásnak, hogy cikkében megemlékezett az adásunkról és Nektek, hogy hozzászóltatok.
A műsorunkat kb. 30-40ezren hallgatják, nagy részben hozzá nem értők. Célunk nyílván az, hogy a legérthetőbb nyelvezettel, lehetőleg szórakoztató formában nyújtsuk át az információkat. Ez valószínüleg az aktuális témában jártas hallgatóknak túl felületes, de nem riszthatjuk el azokat, akik csak általunk szembesülnek az adott kérdésről. Higyjétek el nem könnyű mindenkinek jó műsort csinálni. :)
Még egyszer köszönöm a kritikákat, remélem hallgattok majd minket és megtisztelitek oldalunk fórumát is értékes hozzászólásaitokkal.
9

Én hallgatom

-zsolti- · 2005. Okt. 3. (H), 11.37
remélem hallgattok majd minket

Én mindig RadioCafé-t hallgatok fejlesztés közben, erősítve a "hozzáértők" táborát, ha nevezhetem magam annak, úgyhogy csak így tovább :)

Üdvözlettel: Liebig Zsolt
SWEN Internet
14

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Feb. 26. (V), 09.27
"Safranek Mátyás a Microsoft véleményét ismertette, miszerint ..."

Nem Safranek, hanem Safranka!!! :)
15

Elnézést

Bártházi András · 2006. Feb. 26. (V), 13.34
Ezúton is elnézést kérek, pedig az elején jól írtam. :( Javítottam.

-boogie-