ugrás a tartalomhoz

A weblog programozói felületek bemutatása

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 18. (V), 12.02
Volt valamikor a blog és a webes felület. A blogger lelkesen gépelt a böngészőben, majd a gondolatai végére érve pontot tett, és a beküldés gombot használva eljuttatta értékes eszmefuttatását a szerverhez. Voltak azonban olyan esetek, amikor a böngésző kék halálba vezette a rendszert menetközben, vagy a küldés előtt van alatt megszakadt az internet kapcsolat. Ezen esetek kezelésére találták ki az asztali blogszerkesztő programokat, melyek a különböző weblog API-k segítségével kommunikálnak a szerverrel, lehetővé téve az adatok biztonsági mentését is.

Lehetséges, hogy a nem is olyan távoli jövőben a böngészők alkalmasabbak lesznek a kreatív felhasználók igényeinek kiszolgálására is, sokkal használhatóbb szövegszerkesztési funkciókkal, de amíg ez a kor nem jön el, a weblog programozói felületek biztosítanak hidat a blog motor és azon alternatív alkalmazások között, melyek jobb szerkesztési lehetőségeket biztosítanak.

Ezeknek a weblog programozói felületeknek az evolúcióját és jellemző problémáit taglalja Adriaan Tijsseling az ecto blog kliens fő fejlesztője The Ultimate Weblog API Primer but not Alice's Editing Adventures című blog bejegyzésében. Mint a cím is mutatja, nem egy szokványos, száraz bemutatóra kell számítani, a következőhöz hasonló magyarázatokkal gazdagon tűzdelt Adriaan stílusa:

The truth is that XML can be as simple and as complex as you want, but emptying a bucket full of fancy terminology onto a blank sheet of paper has the futility of teaching Kim Jong Il the concept of emergent democracy.
Az, hogy a viccess kiutalások éppen érthetőbbé, vagy komolytalanabbá teszik a leírást, olvasója válogatja. Az mindenesetre biztos, hogy a bejegyzés jól rámutat a különböző megoldások mögötti mozgatórugókra, a karakterkódolások és dátumok problémáira, és az eltérő megoldások pontatlan specifikációkból eredő természetére.
 
1

nem egeszen..

Anonymous · 2005. Szep. 18. (V), 13.35
az a helyzet hogy az elso bekezdesnek nem tudok igazat adni... mar eleg regota hasznalunk egy javascript-et ami periodikusan postolja az adott formban levo adatokat egy iframe-be (ezzel semmit sem zavarva) majd a iframe-ben levo script feldolgozza az adatot es update-li az adatbazist... amennyiben ez a periodus 5sec nehany karakter az adatvesztes kekhalal eseten. a masik, hogy (most lehet hogy hujeseget mondok, de majd javit valaki) ezek a kliensek ugyanugy a gepunkon tevekenykednek igy ha elszall a masina elszall vele az ecto meg a tarsai is? nem?

domi
2

korlátozott karakterszám, korlátozott böngésző képessége

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 18. (V), 13.52
Nos, az Adriaan által ihletett fenköltebb megfogalmazás hosszabb természete nem tette lehetővé, hogy az asztali kliensek további előnyeit is kiemeljem a bevezetőben. Egyrészt használhatóak offline szerkesztésre, későbbi beküldésnél, tehát vonaton is tudsz mondjuk cikkeket írni, amiket később otthon vagy a munkahelyeden küldesz be (közben elmentetted). Másrészt sokkal kényelmesebb felületet lehet adni, igaz, hogy a HTML szerkesztők már sokat tudnak böngészőben, de ezek nem feltétlenül adnak tiszta kimenetet, és ráadásul sokan nem szeretik őket. Egy csomó blog motornál egyszerűbb, ha asztali klienst használsz, mint ha elkezded buherálni, hogy tudjon HTML szerkesztést, jó kép beillesztést, helyesírás ellenőrzést, stb. A rendszeres mentéseket persze a gépünkön operáló programok megtehetik, mint ahogy népszerű IDE-k is teszik.