ugrás a tartalomhoz

Találatok frissessége a keresőkben

Fekete Ferenc GDA · 2005. Szep. 13. (K), 07.29
Érdekes kérdés, hogy a kereső találati listáján megjelenő oldalak mennyire friss adatbázis alapján álltak elő. Matt Cutts, a Google egyik munkatársa pontosan ezzel a témával foglalkozik blogjában. A Heinrich-Heine-University munkatársai végeztek ugyanis vizsgálatot a témában az idei év februárjától hat héten keresztül a Google, a Yahoo és az MSN találati oldalait vizsgálva.

Matt összefoglalója kitér arra, hogy a frissesség megállapításához a keresők gyorsítótárait használaták fel, összesen 38 német weboldalra keresve. A teljes esettanulmány The Freshness of Web search engines’ databases (PDF) címmel jelent meg és 29 oldalon keresztül tárgyalja az elemzési módszereket és eredményeket.

Matt figyelmeztet, hogy bizonyos eredmények csalókák lehetnek, hiszen a keresők több adattárházzal is dolgoznak, és lehetséges, hogy a különböző keresések más-más adatbázisokat érnek el. Mindenesetre akik érdekelődnek a keresők iránt, mindenképpen hasznosnak fogják találni ezt a tanulmányt.
 
1

Találatok frissessége a magyar weblapokkal kapcsolatban

Anonymous · 2005. Szep. 20. (K), 14.23
Többek között a találatok frissességére is kiterjedő vizsgálatot olvashattok a webni.innen.hu oldalon:

Kereső programok összehasonlítása

Nem ilyen tudományos alapossággal kerülnek górcső alá a keresők, viszont régebbi vizsgálatok is olvashatóak, és nemcsak a kereső-adatbázisok frissességéről, hanem nagyságukról, találati rangsoraik minőségéről is.