ugrás a tartalomhoz

Mennyire elterjedt az AJAX?

Bártházi András · 2005. Szep. 13. (K), 10.43
Az AJAX megoldások nagyon sokat tudnak javítani egy weblap/webalkalmazás használhatóságán. Kerülhetnek admin felületekre is, ám publikus felületen is szépen megállhatják a helyüket. Most induló szavazásunk azt próbálja meg felmérni, hogy olvasóink milyen mértékben használják ki az AJAX lehetőségeket.

Szavazásunk konkrét kérdése (Használtál-e már AJAX megoldást élesben?) mellett érdekelne minket az is, hogy milyen pozitív/negatív tapasztalatok gyűltek fel, s ki hogyan oldotta meg a kérdést, azaz hogyan építette be a felületbe, programjába a szükséges dolgokat a működtetéshez. Szívesen veszünk kész megoldásokra, függvénykönyvtárakra is linkeket, illetve tippeket arra, hogy mire lehet jó ez a technika? Ha valaki publikus, bárki számára elérhető felületen valósított meg AJAX megoldást, örömmel olvasnánk a linkjét az oldalnak!
 
1

Több helyen is használtam már

Adam · 2005. Szep. 13. (K), 11.31
Szeretek ismerkedni az új technológiákkal, ezért is szívesen építettem be már az AJAX megoldásokat több helyen is a munkám során.

Még anno, mikor az AJAX, mint kifejezés nem is létezett, viszont a technológia már benne volt a böngészőkben - ez úgy 2 éve lehetett -, egy kis kommunikációs modult írtam az akkor fejlesztés alatt álló CMS-ünkbe.

Ugyanebbe a rendszerbe, csak másik modulba szintén AJAX-ot használva írtam keresőt, majd később ugyanezt a keresőt - minimális átalakítással - egy publikus felületbe is beépítettem. Ez elérhető a http://buli.boon.hu/ oldalon pl. középen a csengőhang kereső :)

Ugyancsak AJAX-ot használ egy - jelenleg erősen fejlesztés alatt álló - sIFR szerű kis scriptem, aminek a lényege az, hogy a CSS-ben meghatározott fontot használva, legenerálja a szöveget / képet, és arra cseréli le a meghatározott elemeket. SSIRnek neveztem el és jó sok bug van még mind a szerver, mind a kliens oldali részében, ebben biztos vagyok :)

Az előbb említett megoldásaim mind az általam annó alkotott kis HTTPRequest osztályt használják.

- Adam
2

Magyar doksik?

Kérésre törölve 10. · 2005. Szep. 13. (K), 16.41
Én egyenlőre csak próbálom tanulni. Egyenlőre még mindig nem találtam jó magyar dokumentácíót. Vannak egyáltalán?
___________
by ChaTeve
3

Admin felületen

Bártházi András · 2005. Szep. 13. (K), 20.42
Leírom én is. Ahol igazán elkezdtem alkalmazni, az egy szerkesztőségi rendszer admin felülete. Két dolog megy most élőben is AJAX alapon, az egyik egy Google Suggest szerű megoldás, a másik pedig egy az input mezőbe beírt érték alapján szűrt táblázat. Vannak tervek további részek átalakítására is. Ha a JavaScript megoldásokat is AJAX-nak nevezzük (elvileg igen), akkor egy textarea becsukó/kinyitó, textarea felturbózó (Ctrl-B és társai használhatóak) és pár hasonló megoldás került bevezetésre. A tapasztalatok nagyon pozitívak, admin felületről lévén szó, az okozott terhelés elhanyagolható.

Az egyes megoldásokat jómagam valósítottam meg, innen-onnan megírtve ötleteket. Az alap elgondolás az, hogy van egy központi datasource.php, melynek átadhatom paraméteréül, hogy mit kérek tőle, s azt kiszolgálja JSON formában. Az oldalba illesztés pedig diszkrét JavaScripttel van megvalósítva. A Prototype függvénykönyvtár már be lett építve a felületbe, s lassan át is migrálunk rá majd, amit lehet, ezzel áthelyezve rá a megoldások magját.

-boogie-
4

Mi az az AJAX?

Bártházi András · 2005. Szep. 13. (K), 20.56
Azoknak, akik még nem találkoztak ezzel a kifejezéssel, ajánlom figyelmükbe az alábbi oldalakat:

-boogie-
5

Köszönöm.

Kérésre törölve 10. · 2005. Szep. 14. (Sze), 16.24
Nagyon köszönöm!
___________
by ChaTeve
6

Már írtam róla

toxin · 2005. Szep. 14. (Sze), 16.50
hát skacok itt már írtam az enyémről, de nem szólt hozzá nagyon (thx attlad) senki :(

http://weblabor.hu/forumok/temak/6646

azóta is megy szépen mint az a bizonyos csillag az égen :)

(ja de már itt van : http://www.sandoringatlan.hu/sandoringatlan.php )
7

Na, en is.

sajt · 2005. Szep. 15. (Cs), 13.42
En elsosorban az XHTMLRequest-et hasznaltam. Volt egy olyan ugy, hogy az ember beirta a nevet, es ehhez egy lehullo listaban bejottek a nevnapok. Bar nem tudtam, hogy az Ajax. Most ezt a prototype-ot nezegetem (http://www.sergiopereira.com/articles/prototype.js.html).

--
Ámon Tamás - http://amon.hu
11

focicsapat

paha · 2005. Okt. 3. (H), 21.36
egyébként én is innen tudtam meg, hogy ajax-nak hívják... én azt hittem az egy focicsapat... :-LOL
8

ajaxocska

ysolt · 2005. Szep. 21. (Sze), 15.34
intranet frissítünk. ott használom főként.
kiraktam blogra egy irdatlan egyszerű libet. de nem méltó a lib kifejezésre.
arra jó hogy ismerkedj a témával ill apróbb feladatokhoz elégséges.

erről van szó : http://ys.hu/2005/09/21/ajaxocskajs
9

ajax

qwk · 2005. Szep. 24. (Szo), 00.30
Ezt biztos ismerik egy páran, de azért aki nem az nézze meg a demos részben a példákat:
http://openrico.org/rico/home.page
10

Egybeolvad a megjelenés és a logika

paha · 2005. Okt. 3. (H), 21.35
Aktuális fejlesztésünkben mi is használjuk, nagyon kényelmesen lehet pl. egy fastruktúrájú menüt csinálni vele, amit igazi reload nélkül lehet ki-be csukogatni úgy, hogy nem kell javascriptben tárolni az egész menü struktúrát.

Egy nagy probléma van vele. Mivel javascriptből történik a vezérlés és így magának a menü-html-nek a kiiratása, nem igazán lehet különválasztani a logikát a megjelenítéstől, hisz mindent a javascript végez, a szerver csak a menüt adja.

Erre milyen megoldást lehetne találni szerintetek?
12

tipp

Anonymous · 2005. Okt. 5. (Sze), 09.56
ha menüt xmlben kapod és a megjelenítést cssre alapozod, akkor sem javul a helyzet?