ugrás a tartalomhoz

FoxIE, avagy kitől lopjunk identitást

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 4. (V), 13.55
Manapság, amikor sokan küzdenek kitalált termékeik identitásának kialakításával, fontos a jó és egyedi név bevezetése. Gondoljunk csak a Joomla névre váltó Mambo fejlesztőkre! Kiváló ellenpéldákat nyújtanak a PHPNuke, PHPMyAdmin és hasonló nevű programok, amelyek ugyan konkrét szóösszetételek, mégsem utalnak nevük egyetlen elemével sem a céljukra. Ezt az utat követi, és még tovább is megy a FoxIE nevű új termék, ami nem böngésző, és semmilyen kapcsolatban nincs a Firefox vagy az Internet Explorer böngészők gyártóival, annak ellenére, hogy webhelyének és hirdetéseinek megjelenése a Firefox arculatát másolja.

A FoxIE a napokban híresült el széles körben az interneten, különösen miután a Slashdot felkapta a bejelentésének hírét. Nincs másról szó tulajdonképpen, mint egy Internet Explorer kiegészítőről, amely a Firefoxhoz hasonló szolgáltatásokat épít a programba. Ebben a tekintetben egyáltalán nem nagy újdonság, a böngésző háborúkról szóló cikkünkben ennél jobb megoldást is lehet találni erre a célra. Az a sajnálatos, hogy ahelyett, hogy egyedi nevet és identitást keresett volna magának a kedves fejlesztő, a Firefox által keltett hullámot lovagolja meg, mégpedig úgy, hogy közben nem is ismeri el, hogy onnan vette teljes termék megjelenését.

Szerk: Az elfajult céltalan flame szítás miatt a hozzászólási lehetőséget lezártuk.
 
1

spyware

adriankoooo · 2005. Szep. 4. (V), 15.47
A kovetkezo oldalbol:

http://www.download.com/Foxie-Privacy-Security-Productivity-Suite/3640-2144_4-10430237.html?tag=tab_ur

kiderul, hogy spywareket telepit a gepunkre. Hát ahogy én tudom ijen extra szolgaltatasai nincsenek a FireFoxnak :)
2

honnan derül ki?

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 4. (V), 17.36
Konkrétabb linket nem tudsz adni? Én csak azt látom, hogy többen dícsérik a spyware eltüntető szolgáltatását, azaz épp ellenkezőleg, nemhogy spyware telepítő lenne, hanem takarító.
16

háát nemtom...

balazsgabi · 2005. Szep. 6. (K), 20.40
Üdv Mindenkinek!


Angolul nem tudok ezért a fenti linkhez hozzászólni sem, de leszedtem, kipróbáltam és olyan Trójaiakat talált ami nincs is a gépemen. A "találomra weblapot" gombja viszont tökéletes partner egy-két nemkívánatos okossághoz.
gábor
3

Brilliáns

Anonymous · 2005. Szep. 4. (V), 20.05
Szerintem meg egyszerűen brilliáns a névválasztás. A terméknek egyből ismertséget hozott. Most, hogy írtatok róla magam is letöltöttem és tetszik is. Mi kell még?
5

<Nincs cím>

mamboserver · 2005. Szep. 5. (H), 08.48
Szerintem egy zseniális marketing fogás... Reklám: A weblaborhoz hasonló oldalak tucatjai "írták meg ezt a cikket", ami első olvasásra negatívan hat az adott cégre! Gondoljatok bele.. valóban az is?! Én is letöltöttem, meg rajtam kívül még jó sokan!

Joomla
7

zseniális?

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 5. (H), 10.40
Arról is rengeteg lap írt, hogy a T-Online felbontotta szerződését néhány nagyfogyasztóval, elég nagy publicitást kapott. Mégsem jó reklám. Esetleg a Firefoxnak (Maxthon-nak és másoknak is) tehet jót, ha rájönnek az emberek, hogy ez még nem sokat segít rajtuk...
10

Nem biztos, hogy jó az a negatív reklám

Dualon · 2005. Szep. 5. (H), 11.56
Kétségtelenül "reklám a negatív reklám is", de nem feltétlenül előnyös. Mások véleményéről nem szeretnék találgatni, de nekem megfordult a gyomrom, mikor megláttam a Mozilla honlap másolatát (a kék farkú, e betűbe gyömöszölt rókáról már nem is beszélve).
Rögvest ellenszenves lett az egész kezdeményezés. Ha nem plagizált(ak) volna, hanem egyedi, saját stílussal lép(nek) fel, biztosan kevesebbek riadtak volna vissza a kezdeményezéstől.
9

Nekem a kérdésem, hogy miért használsz még mindig IE-t?

Jano · 2005. Szep. 5. (H), 11.50
Én azokat az emberkéket nem értem akik IE-t használnak alapból es húzzák rá a más böngészők funkcióit. Az IE-ben pont az alap motor a szar.

Tehát nem flame es hasonló hanem tényleg érdekel mi szól az IE használata mellett?
11

eccerü

Anonymous · 2005. Szep. 5. (H), 14.57
pl. IEvel normálisan megy minden oldal FF-el meg nem.
12

IE

pappi · 2005. Szep. 6. (K), 12.11
hoi!

Hát én azért használom, mert a Megrendelők 99% azt használja és most nem a végfelhasználóra gondolok, aki majd ténylegesen megnézi az oldalt, hanem arra aki csináltatja az oldalt és IE-ben ellenőrzi le. És hiába használsz fejlesztéshez Firefoxot, ha minden egyes oldalt le kell ellenőrizned IE -ben, el is veszíted azt a pluszt amit a Firefox nyújt (főleg, h a Firefox nagyrészt tényleg szabványosan használja a dolgokat, azaz kvázi vakon is tudsz dolgozni, h az jó legyen Firefox-ban)

üdv: imr
19

Fejlesztes es magan hasznalat

Jano · 2005. Szep. 7. (Sze), 11.20
Igen, tenyleg nem voltam egyertelmu.

Fejlesztesnel fel se merulne bennem, hogy valaki aki itt HTML-t ír nem hasznalja a Firefox-ot, hiszen legalabb meg kell nézni, hogy hogyan megy benne az oldal. Az hogy a megrendelő IE-ben nézi az való igaz, de ugyanez a megrendelő képes 2héttel, 2 hónappal később számonkérni, hogy miért nem megy Firefoxban mert ő ugyan nem tudja az micsoda, de írták neki a látogatói!

Fejlesztesnel az is egy altalaban tarthato hozzaallas, ha valaki tenyleg ismeri a szabvanyokat, hogy IE-ben nézi, hogy mi tortenik, mert fejben tudja, hogy hogyan kell kineznie, igy Firefoxban kevesebbszer néz rá. Viszont a méretezesi (box modell) problémákat, a hibas float kezelést stb jobb ha előbb látja az ember, hogy igen jót írtam, nem írtam el hiszien Firefox hozza, csak IE-ben van a hiba.

Magan hasznalatra, webezesre egyszeruen a Firefox gyorsabb, kenyelmesebb mit az alap IE. Tabok, hatterbe nyitható linkekkel az igazi funkcio amitol nekem gyors az egesz netezes, hiaba lassabb kapcsolatom van csak, mire arra a fülre kattintok mar rég letöltődött. És az oldal renderelés is gyorsabb.
4

<Nincs cím>

mamboserver · 2005. Szep. 5. (H), 08.41
Azért a FoxIE utal a tevékenységre! :) IE-ből Firefox! Mellesleg totál úgy néz ki, mint az IE7.

Joomla
6

Firefox?

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 5. (H), 10.38
Most komolyan gondolod, hogy Firefoxot csinál az IE-ből? Lehet feltenni például Firefox kiegészítőket? Ugye nem...
8

<Nincs cím>

mamboserver · 2005. Szep. 5. (H), 10.50
Képletesen értettem.. ;)

Joomla
13

kipróbáltam és nem jön be

Kérésre törölve 10. · 2005. Szep. 6. (K), 15.42
Szerintem elég gagyi ez a FoxIE. Még csak a kinézetén sem változtat az Explorernek...
----------
by ChaTeve
14

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Szep. 6. (K), 16.10
Ez nem skin. Változás abban van, hogy müködik a tabbed browse és testreszabható a billentyűzetkiosztás is. Így van egy szuper böngésző!
15

<Nincs cím>

Kérésre törölve 10. · 2005. Szep. 6. (K), 20.15
Szerinted ezzel az IE egy szuper böngésző?
----------
by ChaTeve
17

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Szep. 7. (Sze), 08.13
Nincs vele semmi baj. Mitől lenne jobb más? Ott van, mindent meg lehet vele nézni rendesen és kész.
18

Mindent?

attlad · 2005. Szep. 7. (Sze), 09.56
XUL oldalakat hogy nézed meg vele?
XHTML 1.1-es oldalakat?
SVG-t tartalmazó oldalakat plugin nélkül?

Vannak oldalak amik nem jól jelennek meg Explorerben pedig csak a HTML és CSS standardokban közétett dolgokat használják.

Mivel pótolod azt a többszáz/többezer kiegészítőt, ami pl. Firefox-hoz letölthető?

Hol tölthetsz le a Microsoft oldaláról az Explorerhez:
- reklám, Flash és bármilyen más oldalelem szűrőt
- DOM Inspectort
- JavaScript Console-t, normális hibaüzenetekkel
- beépített cookie nézőt és cookie szerkesztőt
- Web Developer Toolbart
- HTTP fejléc megjelenítőt, szűrhetően
- helyi HTML validátort, ami az éppen nézett oldal ellenőrzését végzi
- beépített normális (színezett, formázott) forráskód megjelenítőt
- stb..

Ha egy oldal csak Explorer alatt működik az többnyire azért van mert hibásan vagy rossz megoldásokat választva lett elkészítve.

Ha a standardokat minnél jobban támogató böngészőt használsz, akkor támogatod a szabványok elterjedését és ha több rendelkezésre álló technológia használható, akkor jobb weboldalak készülhetnek..

Legtöbb ismert, javítatlan hiba ha jól tudom Explorerre van, plusz átlag felhasználó nem is biztos, hogy mindig a legfrissebb rendszerrel rendelkezik és természetesen admin módban futtat mindent. Ezekután szerintem nem mondható az, hogy Explorerrel bármilyen weblapot nyugodtan meglátogathat.

Attila
20

Amiért Firefoxot használok

Dualon · 2005. Szep. 8. (Cs), 14.16
Nem csak offoljunk, avagy amiért a Firefoxot használom:
- hétköznapi netező státuszomban ez nyújtotta a legjobb böngészési élményt: gyors, kényelmes (tab browsing, all-in-one gestures, stb.), logikus, jól beállítható
- webfejlesztéshez számtalan kiterjesztés (elég megnézni a mostanában felkerült blogmarkokat)
- szabványkövetés: ez elvi kérdés mind személyes szemszögből, mind azok helyébe képzelve magam, akik például vakon, fogyatékosan, színtévesztőn, netán egyszerűen pici gyerekként igyekszenek netezni
- épp mostanában vitatkozom valakivel azon, hogy az IE, vagy a Firefox jobb céges környezetbe; eddig még nem sikerült meggyőznie a céges előnyökről sem (ha érdekel, részletesebben is kitérhetünk erre is)

Szóba került (szintén e vitában), hogy - szerintem - a Microsoft a webfejlesztők, és a fentebb említett "speciális" közönség arcába röhög. Válaszul azt kaptam, hogy kaptam, hogy nem a W3C röhög a többiek (pl. M$) arcába a saját szabványával? Nem lenne miről vitatkozni, ha a M$ a W3C szabványával vetekedő alternatívát nyújtana.

Ez a dolog nem cégekről szól, hanem termékekről. A firefox mind privát, mind professzionális környezetben jobb, és ebbe kár belekeverni az egyes cégek iránti rajongást vagy utálatot.
21

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Szep. 8. (Cs), 14.45
Ha jobb lenne használnák is. Pár felpörgetett letöltésszámláló még nem bizonyíték semmire. Akárhogy fáj az IE az ász!