ugrás a tartalomhoz

Napi aktualitású PHP dokumentáció a saját gépünkre

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 19. (K), 21.03
A PHP.net-en elérhető dokumentáció olvasásával általában nincs probléma, a számos tükörkiszolgáló megbízhatóan teszi lehetővé a kézikönyv lapjainak böngészését. Azonban ha mégsem lenne lehetőségünk az online verzió elérésére, vagy csak egyszerűen aktuálisabb tartalomra vágyunk, máshoz kell fordulni. Előfordul, hogy technikai okok miatt hetekig nem frissül az online olvasható PHP dokumentáció, de egyre egyszerűbb az aktuális kézikönyvhöz hozzájutni.

Még tavaly év elején írtam, hogy a Livedocs - a PHP dokumentáció jövője, és ez azóta sem változott, mármint hogy továbbra sem vetette be a dokumentációs csoport élesben a rendszert. A Livedocs fejlődése egyfajta tyúk-tojás probléma, hiszen nem merik kevésbé tapasztaltak kezébe adni apróbb gondjai miatt, de így nem tudjuk meg, hogy ténylegesen mik a gondjai.

Ha minden jól megy, akkor a Livedocs helyettesíti majd a jövőben a PHP.net most használt előre generált dokumentációs oldalait, és a CHM formátumú kézikönyv helyettesítője is lehet, biztosítva akár a személyre szabott (csak az általunk használt kiterjesztésekről szóló) leírások kialakítását is. Az SQLite adatbázis háttérrel, közvetlenül a forrás XML állományokból dolgozó motor PHP-ben van megírva, és az utóbbi időben is folyamatosan fejlődött.

A szélesebb körű tesztelés, és a Livedocs élmény megosztása érdekében lépett fel nemrég Sean Coates, és beállított egy szkriptet, ami minden este összecsomagolja az aktuális PHP dokumentációt egy használható Livedocs csomagban. Ezt alkalmazva sokkal aktuálisabb kézikönyvet olvashatunk, mint az online változat, és a helyi keresés funkcionalitása is a miénk lehet.

Aki kipróbálja, hagyjon egy hozzászólást Sean blogjában is, hogy értesüljön a tesztelők tapasztalatairól.