ugrás a tartalomhoz

Rövidesen hivatalos az Atom 1.0

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 16. (Szo), 20.33
Az utóbbi időben rengeteget lehetett hallani az RSS-ről, melynek támogatása szinte mindenbe beépül. Azok, akik közelebbről ismerik az RSS kezelés feladatait, pontosan tudják, hogy számos formátum létezik, és ezek nem feltétlenül kompatibilisek egymással. Ráadásul számos kiterjesztés valósítható meg, melyek tovább bonyolíthatják a feldolgozást, amellett, hogy hasznos kiegészítéseket adnak. Nos, az Atom megpróbálja átvenni az RSS jó tulajdonságait és egy sokkal átgondoltabb, stabilabb megoldást nyújtani.

Éppen ezért kialakításához idő kellett, és így a formátum számos fejlesztői verziója forgott közkézen, támogatása megjelent különböző hírcsatorna olvasókban és tartalomkezelőkben is. Az igazán széles körű elterjedéshez azonban nagyon fontos volt a stabilizálódás, mely eljönni látszik.

Tim Bray jelentette a napokban, hogy az Atom 1.0 immár nagyon közeli, valójában mutatható olyan formátum leírás, mely minden bizonnyal Atom 1.0 néven vonul majd be az RFC-k sorába. Olvasóink számára a legfontosabb dokumentum talán az RSS 2.0 és az Atom 1.0 összehasonlítása, mely megkönnyítheti az új formátum megértését azok számára, akik az RSS-ben már otthon vannak, és megvilágíthatja az Atom előnyeit is.