ugrás a tartalomhoz

JavaScript könyvtárak

Bártházi András · 2005. Júl. 4. (H), 08.44
A JavaScript a webfejlesztésbe történő újbóli betörésével egyre több jó minőségű JavaScript eljárásgyűjtemény jelenik meg. Van, amelyik csak az AJAX-ra koncentrál, míg a többi a JavaScript határait próbálja meg feszegetni, vagy vizuális effektek megvalósítását teszi könnyen lehetővé számunkra. Ezekről az újabb könyvtárakról elmondható, hogy jól átgondoltak, s úgy lettek tervezve, hogy könnyen illeszthetőek legyenek kódunkhoz, s a modern JavaScript nézeteknek is megfeleljenek.

A nyitó gondolatmenethez hozzá kell tenni, hogy biztosan jelennek meg rosszabb minőségű könyvtárak is, de ezekről jóval kevesebbet hallani. Ami számunkra érdekes lehet, az - a könyvtár tudása mellett - hogy hogyan tudjuk már meglévő kódunkhoz illeszteni, hiszen bár maga a könyvtár fel van készítve az illeszthetőségre, ez nem feltétlenül mondható el kódunkról. A keretrendszerünk nem feltétlenül a "modern AJAX korra" felkészülve készült, nem feltétlenül tudjuk egyszerűen beleilleszteni az új kódokat, még ha az jól is készült el. Nincs általános megoldás, de ha saját keretrendszert fejlesztünk, mindenképpen próbáljunk meg felkészülni arra (főként admin felületeknél), hogy a jövőben lehetővé váljon egy oldal részének külön összeállítása, hogy az AJAX segítségével tudjon frissülni, az egyes elemek JavaScript segítségével jól azonosíthatóak legyenek (lehessen hozzájuk egyszerűen, vagy inkább automatikusan id-t rendelni), stb.

Végezetül szeretnék ajánlani egy jól használható könyvtárat, mely a Prototype névre hallgat. A - jó értelemben :) vett - objektum-orientált megoldással készült gyűjtemény segítséget nyújthat számunkra AJAX funkciók megvalósítására, sokrétű lehetőséget biztosít az egyes oldalelemek elérésére, újak létrehozására, különféle időzítésekre, továbbá néhány vizuális effekt oldalunkhoz hozzáadására. A kódja eléggé átlátható, s kiegészíthető saját kívánságaink szerint, s pár trükköt is felvonultat, melyek JavaScript ismereteinket is bővíthetik.

Várjuk olvasóink tapasztalatait is, milyen újabb, modern könyvtárakat ismernek, s azokat hogyan tudták illeszteni kódukhoz, illetve mennyire okozott nehézséget azok használata számukra!
 
1

Libraries

ys · 2005. Júl. 4. (H), 10.42
ép ezeket keresgéltem a napokban.
sajax nagyon kellemes volt. bár ez csak ajaxhoz jön jól.

itt meg találtam egy jó kis librarie-listát.
2

Blogmarkok

Török Gábor · 2005. Júl. 4. (H), 11.47
A napokban volt egy blogmark arról, amelyben a szerző kifejti, szerinte miért nem olyan jó a Prototype, és bemutatja egy saját fejlesztésű eszközét, amelynek azonban még egyelőre a forráskódját nem publikálta sajnos.

Illetve szintén volt egy áttekintés nemrég az AJAX-os kódtárakról és keretrendszerekről.

--
slink
http://20y.hu/