ugrás a tartalomhoz

A Microsoft számára is fontos a szindikáció

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 25. (Szo), 13.24
Nemrég közöltük blogmarkban is, hogy a Microsoft listázást lehetővé tevő RSS kiterjesztést jelentett be pénteken. A Channel 9 blogon megjelent videó szerint azonban sokkal több van készülőben. Mint kiderül, az Internet Explorer Team új neve Longhorn Browsing and RSS Team lett, azaz sokkal általánosabb fókuszt kapott a csoport. A film tanulsága szerint a rendszer lelkébe építik a szindikáció támogatást.

A Longhorn RSS platformot biztosít majd a fejlesztők és felhasználók számára, mely lehetővé teszi, hogy a használt programjaink megosszák a feliratkozási listánkat. Az Internet Explorerben ugyanazt a csatorna listát kezelhetjük majd, mint mondjuk RSS Banditben. A szokásos RSS felismerést támogatni fogja az új böngésző, az RSS és Atom csatornákat előnézetben is megtekinthetjük, közvetlenül kereshetünk bennük. A szindikáció élményét a lehető legkönnyebben megélhetővé szeretnék tenni a felhasználók számára, a programok inkompatibilitását megpróbálják a múlt kérdésévé tenni.

Az RSS-sel foglalkozó csoport azonban nem áll meg a tartalmaknál, meglátásuk szerint a szindikációnak mindent át kell fognia. A teljes rendszert szeretnék felvértezni az RSS támogatás minden előnyével, a médialejátszótól kezdve, a naptár alkalmazáson át a képernyővédőig. Arra a kínos kérdésre, hogy át akarják-e venni az RSS felett az irányítást, csak annyit mondhattak, hogy természetesen nem ez a céljuk, a bejelentett kiterjesztést is Creative Commons licenc szerint tették elérhetővé, ami bármilyen platform fejlesztőjének lehetővé teszi a kiterjesztés előnyeinek kihasználását.

A majdnem egy órás videó a Longhorn (heart) RSS Channel 9 fórum témában tekinthető meg, több demót is felvonultat a Longhorn szindikációs képességének aktuális állásáról: blogokról, naptárakról, fotó csatornákról, RSS alapú sorrendezett listákról. Bővebb információ, és a Simple List Extensions leírása az MSDN RSS in Longhorn oldalán.
 
1

Fotó

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 26. (V), 11.15
A filmben is feltűnik az RSS cipő, de ezen a fotón sokkal jobban látszik, hogy a Microsoft a cipőkbe is be akarja építeni az RSS-t. Ez akkor valószínűleg azt jelenti, hogy Windowst is...
2

Csak megszállottaknak :)

tiny · 2005. Jún. 26. (V), 11.21
Ha ilyen cipőt árulnának, nem hinném, hogy túl népszerű lenne :)
Mr.Tiny
5

M$ cipő?

kgyt · 2005. Jún. 27. (H), 12.44
Miért olyan érdekes?
A Corel meg bútort gyárt...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
3

Még egy cikk

Bártházi András · 2005. Jún. 26. (V), 21.19
Ez a cikk is megemlíti, hogy nem mindenki örül, hogy a Microsoft erre az üzletre is ráteszi a kezét: az eddigi RSS olvasó fejlesztők konkurenciát látnak a lépésben. A helyzet nem új, hiszen ez történt a beépített tűzfal esetében, s az Apple-nél a Konfabulator-Dashboard kapcsán is.

-boogie-
4

és még

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 26. (V), 21.36
Többen kifejezték kételyüket, hogy a Microsoft bezárhatja ezeket a formátumokat azzal, hogy a rendszere csak azokat az attribútumokat és varációkat támogatja, amikre a Microsoft áldását adta. Ezt a hírek szerint azonban nem így tervezik, hiszen a közvetlenül lekérdezhető elemeken túl a csatornák teljes XML anyagához is hozzá lehet majd férni, és az egyes XML elemekhez is. Ez azért bíztatóan hangzik.