ugrás a tartalomhoz

Parancssorok reneszánsza

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 21. (K), 11.31
Bármilyen nagy vívmányokat hoznak a grafikus felhasználói felületek, a parancssorok is új erőre kaptak. Sokan látják úgy, hogy a Google különböző hívószavai, speciális keresései a web parancssorává emelik a keresőt. De ha a Firefoxra gondolunk, az is lehetővé teszi, hogy Smart Keywords szolgálatása segítségével a webcím mezőben használható parancsokat definiáljunk, így kialakítva a saját parancssori elemkészletünket. Mindezt egy új szintre emeli a YubNub.

Az önmagát kifejezetten parancssorként hirdető új szolgálatatás lehetővé teszi, hogy megosszuk egymással parancsainkat, és így olyan készlet alakul ki, mely rengeteg lehetőséget lefed. Jonathan Aquino, a szolgálatatás kifejlesztője valójában éppen abból a problémából indult ki, hogy Firefox Smart Keyword gyűjteményét mindig újra be kellett állítania, ha egy új számítógépet szeretett volna használni.

A YubNub érdekessége, hogy mindössze 24 óra alatt készült el a Rails Day programozási verseny pályaműveként, a Ruby on Rails felhasználásával. Azóta rengeteg parancsot hoztak létre a felhasználók, olyannyira sokat, hogy ez egyesek szerint már a rendszer használhatóságát veszélyezteti. Már több mint kétezer parancs használható, de hogy jobban el tudjuk igazodni, a YubNub Golden Eggs össszefoglalja a legérdekesebbeket, egy egészen jól kezelhető listát adva.

Köszönjük Török Gábornak, hogy felhívta figyelmünket az újdonságra.