ugrás a tartalomhoz

Béta könyvek - a könyvkiadás jövője?

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 12. (V), 10.01
Az O'Reilly Radar blogon Marc Hedlund írja, hogy a Pragmatic Bookshelf kiadó béta könyv programja akár a könyvkiadás jövője is lehet. A program lényege az, hogy az előre fizető érdeklődők számára elérhetőséget biztosítanak a könyvek munkapéldányaihoz, melyek hibáira felhívhatják a kiadó figyelmét, még a könyv megjelenése előtt.

Ha úgy tetszik a béta könyv program a nyílt forrású fejlesztés kiterjesztése a könyvkiadásra, hiszen résztvehetünk az alkotói folyamatban, miközben digitális formában elérhetjük az aktuális példányt, és hasznosíthatjuk napi munkánk során. A kiadó számára mindenképpen jó, hogy a könyvet több gyakorlatban is a témával foglalkozó szakember átolvassa, és ez a program egy olyan bizalmi kapcsolatot alakíthat ki, amiben többen segítenek a végleges produktum kialakításához vezető úton a javítások, kiegészítések elvégzésében.

Talán nem meglepő, hogy egy fejlesztőknek szóló könyvek kiadásával foglalkozó cég kezdte el ezt a megközelítést alkalmazni, melynek keretében például az Agile Web Development with Rails című könyv egyes fejezeteinek kivonatát is letölthetjük béta változatban (ingyen), illetve kosarunkba tehetjük, és megvásárolhatjuk a teljes könyv béta kiadását, vagy továbbmenve a béta és a majdan megjelenő nyomtatott könyv együttesét.
 
1

Béta könyv program

Bártházi András · 2005. Jún. 12. (V), 18.46
Még múlt héten találtam meg én is az oldalt, s ki is próbáltam a dolgot. Múlthét óta közben elérhetővé vált egy újabb verzió a könyvből (kaptam e-mailt), továbbá a végleges könyv elektronikus formáját is le fogom tudni tölteni. Nagy fantáziát látok a dologban, főként a visszacsatolás hangzik nagyon jól. Az elektronikus terjesztés miatt nem tudom, hogy mennyire válik be nekik (a könyvek személyre vannak szabva, de ez nem szokta meghatni a másolókat), de talán már elérkeztünk abba a korba, amikor elég érett a társadalom az elektronikus terjesztésre...

-boogie-
2

spanyol viasz?

dtaylor · 2005. Jún. 13. (H), 08.13
Szia!

A theserverside.com-om mar 2000 korul ment ilyen rendszer. Nem egy konyvet tolotttem onnan le pdf-ben. Nem jartam mostanaban arra, de szerintem mukodik meg mindig. Tobb java-ejb konyvem van meg igy.

--
[ Dönci ]
3

jaja

Hodicska Gergely · 2005. Jún. 13. (H), 16.04
Szia!


Pl. Bruce Eckel Thinking in ... sorozata is jó példa rá, hogy milyen jó hatással van egy könyvre egy ilyen konstrukció.


Felhő
4

lehet, hogy spanyol viasz

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 13. (H), 19.30
Hát úgy tűnik, nem voltam elég körültekintő korábban, mert engem újdonságként ért.