ugrás a tartalomhoz

Valóban Intel processzorokra tér át az Apple

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 6. (H), 19.44
A Steve Jobs (jelenleg is tartó) bejelentő előadásáról tudosító források egyértelműen igazolják, hogy az Intel processzorokra váltás nem csak pletyka, hanem teljes egészében fedi a valóságot. A fejlesztőknek fel kell készülni a váltásra, a konferencián a regisztrációs asztaloknál osztogatják majd az új XCode 2.1-et, ami PowerPC és Intel processzoron futni képes binárisokat tud fordítani. Részletek a beszámolókból:

The Mac Observer Live Coverage
[1:33 PM] "This has been going on for the last five years." Every release of OS X has been compiled and run on Intel processors.
[1:33 PM] Every project done at Apple has been mandated to work on PowerPC and Intel.
[1:33 PM] Today's demonstration has been done entirely on an Intel Mac. Steve is showing us how everything works.
[1:34 PM] Steve confirmed all this, BTW, by saying the rumors have been true about how Apple had an Intel project.
[1:35 PM] Looking at the developer's apps now. Everyone is on the edge of their seat.

BeszeljukMac Stevenote WWDC 2005
19:31 -- Eddig két átállás volt az apple életében: 68K - PowerPC és Mac OS 9 - Mac OS X. Most eljött az ideje a harmadik átállásnak: Intel alapú Macintosh számítógépek. A fejlesztőknek már most, a felhasználóknak jövőre. "Mert a felhasználóink számára a legjobb számítógépet kívénjuk nyújtani." Nincs még G5 PowerBook. Nem lehet a jövőben az IBM PowerPC technológiájára építeni újabb termékeket. A következő WWDC-n jelennek meg az első Intel alapú Mac-ek. 2007 végére teljes lesz az átállás.

Frissítés (20:12): A bejelentés második részében Steve Jobs bemutatta a Rosetta kompatibilitási felületet, amely lehetővé tette, hogy a PowerPC processzorokra készült Photoshop CS-t is futtassa az Intel CPU-t használó Mac gépen. A színpadon megjelent a Microsoft Macintosh részlegének illetékese, aki kijelentette, hogy elkötelezettek az Office további fejlesztésében, és a két architektúrán is futni képes binárisok szállításában. Az Adobe elnöke is a helyszínen jelentette ki, hogy az elsők lesznek, akik alkalmazásaikat elérhetővé teszik az Intel alapú Mac gépekre.

Frissítés (június 7, 11:58): A hírek szerint nem tesznek semmit az ellen, hogy a Windows futtatható legyen gépeiken, de a Mac OS X nem lesz használható más hardvereken:
After Jobs' presentation, Apple Senior Vice President Phil Schiller addressed the issue of running Windows on Macs, saying there are no plans to sell or support Windows on an Intel-based Mac. "That doesn't preclude someone from running it on a Mac. They probably will," he said. "We won't do anything to preclude that."

However, Schiller said the company does not plan to let people run Mac OS X on other computer makers' hardware. "We will not allow running Mac OS X on anything other than an Apple Mac," he said.
 
2

Készültek...

Bártházi András · 2005. Jún. 6. (H), 21.45
Nem tudom, hogy milyen fejlesztőkkel rendelkeznek, de a Rosetta és más is azt mutatják, hogy erősen átgondolták. Nem gondoltam volna. De ezt a mondatot az utóbbi időben jópárszor elhangzott tőlem az Apple-lel kapcsolatban. Sztivi bácsi tudja, hogyan kell a középpontba kerülni, az biztos.

A legszebb az egészben, hogy a Microsoft "nem tesz semmit", csak asszisztál, s bejelenti, hogy fogják szállítani az Office-t továbbra is. Milyen már, hogy a konkurencia bejelenti, hogy szállítja a termékünket egy csapásra kiütő rendszert, s még hozzá is tesszük, hogy lesz Office erre a kiváló rendszerre. Huh.

-boogie-
3

OpenSource

kgyt · 2005. Jún. 6. (H), 21.58
Mellesleg párhuzamosan megy a kétplatformos opensource project is a Darwin...
Már az elsőnél reménykedtem... Persze a grafikus felület kimaradt... :-(


--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
4

Ácsi

Heilig Szabolcs · 2005. Jún. 7. (K), 00.25
Namost nem vagyok teljesen tisztában a dolgokkal, de nekem csak annyiban tûnik változásnak a dolog, hogy Intel alapú lesz a továbbra is fix hardver környezettel rendelkezõ saját gyártmányú gépük. Szóval nem arról van szó, hogy betörnek az ingoványos PC piacra... Vagy tévednék? Ha ezt tennék, akkor tennének alaposan az MS alá.
7

Ácsi igen

Bártházi András · 2005. Jún. 7. (K), 09.13
Az az igazság, hogy tudtommal erről semmit sem mondtak, tehát amit írtam, az színtiszta spekuláció (nem is szántam másnak, csak hangos gondolkodásnak). Még azt sem lehet tudni (vagy legalábbis én nem tudom), hogy 32 bites Intel processzorokról lesz-e szó (bár ez biztos kideríthető abból, hogy milyen fejlesztői környezetet adnak Intel processzorra, milyen gépen mutatták be a MacOSX-et). Ettől függetlenül, még ha csak 64 bites Intel gépeken is fog csak működni a MacOSX, akkor is igencsak megvan az esély rá, hogy más hardvereken is futtatható lesz. Az eset ugyanaz, mint a Windows esetén: ők sem korlátozhatják, hogy szoftvereik milyen környezetben fussanak, ezért nem akadályozták meg (csak kerülő módszerekkel próbálják), hogy Linux alatt is futtatható legyen a Word, az Internet Explorer, stb. Azt is pletykálják, hogy csak bizonyos BIOS-szal fog működni, de ehhez hozzáteszik, hogy ez az XBox esetén se volt másképp, mégis feltörték... ;)

Mindezek mellett SZVSZ az Intel processzorokkal egy olcsóbb megoldást fognak tudni nyújtani, illetve ügyes marketinggel el tudják majd érni, hogy sokkal inkább a Windows (Longhorn) versenytársai legyenek, mint most. Bár vannak, akik nem szeretik a MacOSX-et, de szerintem nagyságrendekkel előtte jár minden egyéb asztali operációs rendszer megoldásnak, s ez egy igen erős fegyvertény. Szerintem.

De vannak itt érdekességek, gondoljunk csak a Mac Mini után nem sokkal bejelentett "Intel Mini"-nek hívott gépre, vagy hogy az Intelnek is vannak érdekeltségei a zeneiparban.

-boogie-
8

Első tesztek

Bártházi András · 2005. Jún. 7. (K), 10.03
Az első tesztek szerint az Apple egy teljesen átlagos hardverű Intel gépen mutatta be a fejlesztőknek a rendszert: http://www.mrbarrett.com/archives/2005/06/mac_os_x_on_int.html (a mérési eredmények csak érdekesség szintűek, mint a hozzászólásokból kiderül, nem igazán a valóságot mutatják)

-boogie-
9

Nem üti ki

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 7. (K), 10.05
A Windowsnak az a nagy előnye, és ez is buktatja meg sokszor, hogy sok driver áll hozzá rendelkezésre. És azért is bukik el, mert nem túl jók a driverek :) Namost ha MacOS X-hez nem készül driver különböző eszközökhöz, akkor oda nem lehet telepíteni. Tehát eléggé munkás lenne a Windows driver előnyét behozni hirtelen...

A fejlesztőknek sem a Tiger Intel gépeken futó változatát ajánlották fel, hogy rakják fel bármely PC-re, hanem:

The Mac Observer Live Coverage:
There is a developer kit that includes a 3.6 GHz Pentium 4 Mac. They will have to be returned by the end of 2006. They will be priced at US$999, and please note that these are for developers only.

Ez nekem 32 bitesnek tűnik, és felteszem továbbra is egyedi hardver lehet.
10

szerintem

kmm · 2005. Jún. 7. (K), 10.25
Mivel erosen BSD a macosx ezert nem hiszem hogy a driverek problemat jelentenenek... bsd kezelheti akar a linuxos drivereket

gondolom egyenlore osszerakott gepek lesznek, de tuti hogy nyitni fognak, es szerintem a m$-nak nagyon fel kell kotnie a gatyajat, azert egy osx az nem egy windows, es ha mar pcn is fog menni, szerintem nagyon hamar jelentos piacot fog elvenni...

--
üdv: kmm... ( http://kmm.hu )
11

linuxos driverek keves

Jano · 2005. Jún. 7. (K), 11.55
Hat lehet, hogy hasznalhatja a Linuxos drivereket de azok se arrol hiresek, hogy mindenhez lennenek...
12

Hardvergyártók

kgyt · 2005. Jún. 7. (K), 15.45
Add hozzá, hogy a legtöbb hardvergyártó már most ad Mac-es drivert az eszközeihez...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
13

Bocsi az offért

Anonymous · 2005. Jún. 10. (P), 20.27
Bocsi az offért, de hány megrögzött linuxos telepítene IE-t Linuxra?
14

egyszerűbb

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 10. (P), 20.36
Egyszerűbb IE-t telepíteni Linuxra, mint Windowst használni annak, aki megrögzött Linuxos. Ez itt egy webfejlesztőknek szóló webhely, és ők sokszor nem hagyhajták figyelmen kívül az IE felhasználókat. Ilyenkor jellemzőbb, hogy egy megrögzött Linuxos a saját rendszerén belül akar maradni, mint hogy másik szállító operációs rendszerét tegye fel csak azért, hogy IE-ben tesztelhessen.

De ezt a témát nem itt kellene feszegetni, ha valaki mélyebben szeretne erről vitázni, akkor nyisson neki témát. Itt ne offoljunk!
5

Jó reggelt,

Anonymous · 2005. Jún. 7. (K), 07.14
Jó reggelt,

azért érdekes, hogy valakiknek még az efféle hírről is kapásból az jut eszébe, hogy az a fránya Microsoft már megint spekulál... A többi cég persze nem.

"a termékünket egy csapásra kiütő rendszert" Ezt pedig már sokszor, sok embertől hallottam. Kicsit uncsi. De biztos tévedek, elnézést a beszólásért csak kicsit idegesít az egyoldalúság.

(virág)
6

Nem szoktam...

Bártházi András · 2005. Jún. 7. (K), 09.00
Ha ismernél, nem szoktam ilyeneket írni, s igyekszem mindig pártatlan lenni. És nem mondtam, hogy a többi cég nem spekulál... Sőt, az Apple ezen lépése iszonyatos nagy szivatás az IBM felé (annak ellenére, hogy az IBM-nek állítólag pénzügyileg nem nagy veszteség).

-boogie-