ugrás a tartalomhoz

Webhely térkép készíthető a Google számára

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 3. (P), 13.39
Újabb nap, újabb Google újdonság. Ezúttal a Google Sitemaps okán jelenik meg nálunk a cég. Ez az újdonság lehetővé teszi, hogy webhely térképünket XML formában definiálva a Google tudtára adjuk annak szerkezetét. A Google valamely szolgáltatásánál felhasználóval rendelkező fejlesztők informálhatják webhely térképük helyéről a keresőt, és így elősegíthetik, hogy az indexelő jobban ismerje annak kialakítását, a legutóbb frissült dokumentumokról értesüljön.

A Google Sitemaps nem garantál semmilyen konkrét előnyt a webhely térkép előállítók számára, csupán egy lehetőséget biztosít, mely segítheti a kereső indexelőjének működését. Habár a Sitemap 0.84 formátumot a Creative Commons Attribution-ShareAlike licenc szerint terjesztik, az ehhez Python nyelven íródott generátort pedig BSD licenc alapján, azzal, hogy a térkép állományokról külön kell értesíteni a Google-t, alaposan bezárják a formátum alkalmazhatóságát. További kereső szerverek közvetlenül nem tudják hatékonyan adaptálni, hiszen nem automatikusan felfedezhető formában definiálta a Google ennek elérhetőségét. Ez azonban nem akadályoz meg senkit, hogy egy de facto (várhatóan <link> elemmel operáló) hivatkozási formát ne tudjon elterjeszteni, ami az automatikus felfedezést jelentősen megkönnyítené.

Az ilyen javaslatok biztosítása a Google felé rögtön felveti a kereső spammelés problémáját is. A Google GYIK ide vonatkozó része szerint a PageRank értékét nem változtatja a térképben való megjelenés, a spammerekre pedig természetesen felkészültek.
 
1

felhasznalobaratsag

Jano · 2005. Jún. 3. (P), 13.53
Nagyon jo lenne ha elterjedne a Google miatt ez az XML fomratumu sitemap, mert ezt utana kliensek a bonegszok is feltudnal hasznalni! Lehetne mindenfele latvanyos sitemap megjelnito pluginokat kesziteni. Ezutan nem kene kereseni a sitemap linket az oldalon hanem a bongeszoben 1 gomnyomasra megjelenne az adott oldal terkepe es hogy hol vagyunk rajta!
6

Én nem szeretném, ha ebben

kris7topher · 2005. Jún. 4. (Szo), 09.34
Én nem szeretném, ha ebben a formában elterjedne, mert:
1. Nagyon nehéz értelmezni. Le kellene a title-kért kérdezni az összes címet, tehát egy böngészőnek nehéz beolvasni.
2. Nem tudja egymás alá sorolni a címeket (oldalakat). Ezért nem felhasználóbarát szvsz
2

drupal

Őry Máté · 2005. Jún. 3. (P), 15.55
Mikor lesz drupal modul? A dupalhu-s rssben még nincs benne :)
Maat
3

készítesz?

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 3. (P), 16.15
Nosza, nem tűnik olyan nehéznek!
12

talán.?

Őry Máté · 2005. Jún. 5. (V), 09.29
http://drupal.org/node/24245
ha jól nézem, még nem csinálja senki.. a sitemap modult lenne érdemes áthekkelni szerinted/etek is?

Maat
4

Elkészítettem

mdesign · 2005. Jún. 3. (P), 19.48
Én már meg is csináltam. A google 5 óra elteltével validáltatta, és minden OK.
De akkor most mi van? Ha legközelebb felém jár a crawler, többet, jobban fog indexelni vagy mi?
5

ez az, amit nem tudunk

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 3. (P), 21.50
De nem is fogják elmondani, hogy pontosan mit csinálnak vele...
8

De akkor most mi van?

Balogh Tibor · 2005. Jún. 4. (Szo), 22.56
Hát ezt megmondják:

- Better crawl coverage to help people find more of your web pages
- Fresher search results
- A smarter crawl because you can provide specific information about all your web pages, such as when a page was last modified or how frequently a page changes

Valami ilyesmi:
- Jobb kereső-adatok, hogy az emberek pontosabb keresőtalálatokat kapjanak a weboldalaidról.
- Frissebb keresési találatok
- A keresőmotor gyorsabban járja be a weblapot, mert egyéni információkkal láthatod el a weblapod osszes oldalát, ugy mint egy oldal mikor volt utoljára módosítva vagy milyen az oldal frissítési gyakorisága.

Azt is írták máshol, hogy a weblap bejárásának előkészítése gyorsabban és pontosabban történik a weblaptérkép megléte esetén. De azt nem garantálják, hogy a térképen szereplő minden egyes oldalt bejár a motor.

Ez a keresőnek szánt térkép igen kézenfekvő, inkább az az érdekes, hogy csak most álltak elő vele. Jelentős errőforrásokat takarítanak meg, hogy minden weboldalt csak egyszer néz meg. Ez ugyanolyan jó nekünk is, mint a keresőnek. Az utolsó módosítás és az oldal frissítési gyakoriság beállítása kézenfekvő volt. Bár én egy kicsit keveslem a frissítési gyakoriság paramétereit. Igazán lehetne még félév és negyedév beállítási lehetőség. Az pedig igazán jó ötlet, hogy magam állíthatom be a weblapomon lévő oldalak súlyozását. Így találatkor valószínűleg nem egy belső oldaldalt fognak a találati listán megjeleníteni, hanem a nagyobb súllyal szereplő központi oldalt. Valószínűleg csak akkor, ha az adott kifejezés mindkét oldalon szerepel.

Tulajdonképpen egy remek ötlet arra, hogy hatékonyan csökkentsék az internetes adatforgalmat. A weblaptérképek feldolgozására meg valószínűleg megvan a megfelelő erőforrás.
9

valószínűleg

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 4. (Szo), 23.05
Így találatkor valószínűleg nem egy belső oldaldalt fognak a találati listán megjeleníteni, hanem a nagyobb súllyal szereplő központi oldalt.
Kiemeltem az idézetben azt a szót, amit fontosnak tartok. Mindegy, hogy mit írnak, majd kiderül mi lesz belőle, biztosan meg továbbra sem lehet tudni, hiszen ők is kijelentették, hogy a webhely térkép megadása vagy megléte semmit sem garantál.
10

Igen, igen, igen...

Balogh Tibor · 2005. Jún. 4. (Szo), 23.40
Tényleg nem tudjuk, de abban mindannyian egyetértünk, hogy jó ötlet. Azt valóban nem fogjuk tudni, "hogy pontosan mit csinálnak vele...".

A valószínűleg szó azért szerepel a mondatban mert tört angolságom, ha nevezhetem egyáltalán nyelvtudásnak, megakadályozott abban, hogy pontosan megértsem a leírást. De az oldalak súlyozásánál az általad idézett dolog részemről csak következtetés.

Az előbbi bekezdést figyelembevéve, félve írom le, de ezt hol írják?:
"kijelentették, hogy a webhely térkép megadása vagy megléte semmit sem garantál."
Arra emlékszem, hogy írták, hogy a weblaptérkép beregisztrálása nem garantálja azt, hogy a kereső használni is fogja, de arra nem, hogy ha használja, akkor ne élvezhetnénk az általuk említett dolgokat.
7

PEAR::Services_GoogleSitemap

Mocsnik Norbert · 2005. Jún. 4. (Szo), 22.05
Ebből majd idővel talán lesz valami, érdemes ránézni ha érdekel a téma:
http://pear.php.net/pepr/pepr-proposal-show.php?id=256
11

hehe

mdesign · 2005. Jún. 5. (V), 07.53
Nos, van egy site-om amit istennek se akart lecachelni a nyitólapon túl, pedig totál hátéemel meg aháref linkek vannak benne:/
Már 1.5 hete ezzel szenvedek, hogy miért van ez.
Ugyanakkor ma hajnalban végre körbejárta az oldalt (hála a sitemap.xml-nek ?!) úgyhogy pont jókor jött ez a kis fícsör:)