ugrás a tartalomhoz

Visual Studio 2005 alapok konferencia beszámoló

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 2. (Cs), 19.21
A mai napon rendezte meg a Microsoft a Visual Studio 2005 alapok konferenciát a Lurdy házban. A több furcsa momentumot felvonultató konferencia összességében azért igen korrektre sikerült, jó átfogó bemutatót adott azoknak, akik már ismerik valamennyire a .NET rendszert, és az új kiadás által nyújtott javításokra, bővítésekre és az új koncepciókra kíváncsiak. Mint webes környezetben forgó érdeklődő, főként természetesen az ASP.NET újdonságainak bemutatása vonzott a helyszínre.

Úgy tűnt, hogy magukat a szervezőket is meglepte a helyi mozi legnagyobb termét is túlcsordulással kezelő résztvevő tömeg. Nem titok, hogy az ingyenes konferenciákon bizonyos százalék távolmaradóval és utolsó pillanatban lemondóval szokás számolni. Nos, ezesetben úgy tűnik, ez nem jött be, már kezdetben is helyet kaptak pótszékek, az első szünetben pedig továbbiakkal bővítették a termet - közvetlenül az óriási vetítővászon alatt.

Lehetséges, hogy a kisebbségbe tartozom azzal, hogy olyan furcsaságok is feltűntek, mint hogy a megérkezésünkkor bemutatott konferencia videót BSPlayer játszotta le, az egyik előadónak pedig a hu-hu culture (a Unixokon locale néven ismert beállítás megfelelője .NET 2.0-ban) kapcsán az UHU-Linuxra asszociált, melyet kisebb derültség fogadott.

A WeFly247 felületei

Az már-már természetesnek tekinthető, és magam is átéltem már, mint előadó, hogy éppen a bemutatás során nem működik a gondosan előkészített példa, ez pedig egy második béta kiadástól valóban elfogadható teljesítménynek számít. Az talán a Microsoft mérnökeinek ötletességét minősíti, hogy a WeFly247 mintaalkalmazásban éppen egy légitársaság folyamatait próbálták szimulálni, ahol a szoftverhibák igen kritikusak lehetnek. A felszállás szimulációjának kiakadását mindenesetre dícséretesen kezelte az előadó.

Az ilyen apróságokat félretéve azt gondolom óriási információ mennyiséget sikerült besűríteni a nap programjába. Megtudtuk, hogy az MSDN regionális igazgatói székében hét év után dr. Charaf Hassant az ifjú Balássy György váltja. Ennél azonban sokkal hangsúlyosabban került az asztalra a C# és a VB.NET újdonságait bemutató két előadás, melyeknél időnként nem tudtuk, hogy örüljünk, vagy sajnálkozzunk. Bizonyos igen kellemes újdonságok (a My elérést megkönnyítő névtér például) úgy tűnik csak VB.NET-ben lesznek elérhetőek, de az új C# is felmutat olyan dolgokat, amik VB-ben használható változatú elkészítése talán nem lenne olyan nagy falat. Mindenesetre továbbra is találhatunk indokot mindkét nyelv választása mellett.

A VS 2005 termékpaletta: Express, Standard, Professional és Team System

A fejlesztőkörnyezet sok kis lépést tett azon az úton, ami a teljes kézreállósághoz vezet, a sokak által áldott Intellisense sokat fejlődött, több helyen elérhető, de igazi tervezőeszközhöz méltó elemek is bekerültek a Visual Studióba. Sokhelyütt a nyelvi és fejlesztőkörnyezeti fejlesztések is olyan pontokat érintenek, amik lényegében elvárhatóak, mégsem volt triviális a megvalósításuk, így csak most kerülnek felhasználók számára is elérhető termékbe.

Az ASP.NET a további absztrakció útját követi, lehetőség lesz különböző megjelenések (skin-ek) használatára, melyeket a háttérben CSS segítségével definiálhatunk, ezeket összefoghatjuk a theme néven nevezett szintre, és így alkalmazás szinten kezelhetjük a megjelenítési paramétereket. Ezekkel a beépített kontrollok is jól formázhatóak. A mesteroldalakkal lehetőségünk lesz elrendezéseket definiálni, és azokba helyezni a tartalmat, így egyszerűsíteni az oldalak formájának karbantartását. Különböző navigációs elemek automatikusan beilleszhetőek lettek az oldalakba, az ASP.NET dinamikus oldaltérképet is tud nekünk generálni.

Külön felhasználó-, tagsági-, profil- és csoportkezelők kerültek a rendszerbe, melyek webhelyünk különböző jogosultsági szintű felhasználóinak kezelését könnyítik. Talán az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó újítás a kétirányú adatkötés lehet, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a kontrollok kimenetét kössük adatforrásokhoz, hanem különböző frissítő műveleteken keresztül azok bemetetét is. Ez jelentősen megkönnyíti az adatokat visszaküldő kontrollok kezelését. A többnyelvű felhasználói felületekhez beépített támogatással rendelkezik majd az új ASP.NET, erőforrás állományokon keresztül lehetővé téve a többnyelvű felület kialakítását.

Nemcsak többnyelvű lehet a felület, hanem egy dinamikus portál szerű megjelenés kialakításában is segítségünkre lehet a keretrendszer, hiszen dinamikusan átrendezhető, becsukható/kinyitható dobozok kialakítására is támogatást kapunk, úgy, hogy a rendszer automatikusan megjegyzi a dobozok elhelyezését. Általában jelentős mennyiségű DHTML jellegű újítás került a rendszerbe, a különböző menük, fa formátumú navigációs elemek ilyen formában működnek. Ennek kapcsán pedig mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az ASP.NET új kiadása támogatást nyújt majd az AJAX alapú fejlesztéshez is, azaz az ügyféloldali visszahívásokhoz, olyannyira, hogy ezt a beépített kontrollok egy része is használja a kommunikált adatmennyiség minimális mértékének megtartása érdekében.

Mindezek persze csak egy igen kis részletét képzik az elhangzottaknak, A developer.hu megfelelő oldaláról letölthetőek az előadások fóliái és példái. A letöltőket az ne zavarja meg, hogy érdekes nevű (sorszámozott, kiterjesztés nélküli) és érdekes MIME típusú (application/vnd.ms-powerpoint helyett binary/octet-stream) formában tették fel a Powerpoint dokumentumokat a szervezők, ezek azért megtekinthetőek.

Nacsa Sándor tájékoztatása szerint az Express Edition sorozat óriási volumenben kerül szállításra az országban, hiszen a legtöbb ismert szakmai lap CD illetve DVD mellékletén megjelent a napokban vagy megjelenik a következő hetekben. Ezekkel már lehet próbálkozni, illetve mint korábban hírül adtuk, megrendelhető a Beta Experience Kit, ami mindent tartalmaz, amire az új rendszerrel ismerkedőnek szüksége lehet.
 
1

és még több

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 2. (Cs), 21.18
A gyors brain dumpban kimaradt két olyan dolog, amit szintén igen nagyra értékeltem.

Az egyik az edit and continue névre hallgató újítás, ami azt jelenti, hogy VB és C# kódot futtatva hibát találva szerkeszthetjük azt, majd futás közben, kézi újrafordítás nélkül futtathatjuk tovább, már a javított kódot. A másik a különböző visualizer funkciók, amik szintén hibakeresésnél lehetnek hasznosak. A figyelt változók, értékek bármilyen struktúrát felvehetnek, amihez mi magunk is írhatunk visualizert, beépítve pedig legalább egy HTML és egy XML megjelenítő megtalálható. Így mondjuk egy gépileg generált, nehezen olvasható XML is könnyen áttekinthetően megjeleníthető a fejlesztőkörnyezetben.

És még mindig nagyon sok dolog van, amire nem tértem ki...
2

Hang

attlad · 2005. Jún. 3. (P), 19.37
http://www.netacademia.net/blogspace/petert/archives/003219.html

Attila