ugrás a tartalomhoz

Kulcsszavak - ez a jövő?

Bártházi András · 2005. Május. 5. (Cs), 09.50
Ha rendszerezni szeretnénk valamit, manapság a könyvtárszerkezetekhez fordulunk, melyeket egy weblapon hívhatunk kategóriarendszernek. Minden bizonnyal sokan találkoztunk már ennek a kialakításnak a hátrányaival, ha az adataink mérete elért már egy bizonyos határt, s nem tartottuk adatainkat precíz rendben. De vannak már problémák is: ha nem tudjuk eldönteni, hogy egy fájl, tartalom melyik könyvtárba, kategóriába való. A kulcsszavazás (tagek használata) nyúthatja a megoldást.

Ha több könyvtárba, kategóriába tartozást is engedünk, egy sokkal rugalmasabb, a rendszerezést megkönnyítő megoldáshoz jutunk - s a hírek szerint a Longhorn is képes lesz egy fájlt több könyvtárba is menteni, illetve az újabb portálrendszerek is erre az útra léptek az utóbbi években, nincs tehát szó nagy újdonságról.

Úgy tűnik, hogy a kulcsszavazás lesz a következő lépés: a fájlokhoz, tartalmakhoz szabadon hozzárendelhető kifejezések, melyek az előre elkészített szerkezetnél még rugalmasabb hozzárendelési lehetőséget kínálnak. Ekkor előfordulhat, hogy valaki más kulcsszavakat rendelne ugyanazon tartalomhoz, s ez ronthatja a hatékonyságot, a tapasztalat azonban ezzel ellenkező képet mutat, úgy tűnik, hogy ha a kulcsszavazás valóban ki van használva, egyfajta rendező elv érvényesül, közös irányok alakulnak ki.

A del.icio.us közösségi könyvjelzői ezen az elven alapulnak, s elég sikeresnek mondhatóak. A Picasa és az iPhoto nemrégiben vezette be a kulcsszavazás lehetőségét a helyi képeinken, a Flickr már hónapok óta lehetővé teszi ezt. A del.icio.us és a Flickr kulcsszavakat összehozva, a Technorati a legfrissebb RSS hírek között keresve megmutatja a kapcsolódó del.icio.us linkeket, illetve a Flickr képeket is, szemléltetve a kulcsszavak lehetőségeit.

A közös megegyezéssel kialakított kulcsszavakra példa a Flickr képek esetén a googlemaps, mellyel a GoogleMaps-ről készült képernyőfotókat jelölnek a tagok, különböző, számukra kedves helyszíneket bevíve így a Flickr képadatbázisába. Ezeket a "fotókat" feliratozzák, s bejelölik rajta a különböző helyszíneket is.

Hasonló jelenséget a linkszerű HTML elemek rel tulajdonsága kapcsán is felfedezhetünk. A W3C specifikáció szerint ebben a tulajdonságban szabadon sorolhatunk fel szavakat, ezzel minősítve az egyes linkeket. A webes közösség közös megegyezéssel ezt barátainkra, ismerőseinkre mutató kulcsszavak kialakításával használja ki.

Természetesen a kulcsszavak használata nem csodaszer, de a jövő webalkalmazásai között biztos vagyok benne, hogy jelentős szerepet fog betölteni.

A Yahoo egy kapcsolódó cikke.
 
1

Lassan el fogunk oda jutni,

sayusi · 2005. Május. 5. (Cs), 11.10
Lassan el fogunk oda jutni, hogy a tartalmi összfüggéseket is lehet majd felhasználónkként tárolni. Illetve, hogy a felvitt tartalmat az oldal motorja automatikusan linkeli kulcsszavak alapján, amit a felhasználó személyére tud szabni (kell nekem ez a link vagy sem).
Fő gond a legleső kulcsó szótár (remélem, hogy helyesen írtam le) megalkotása.
Könyvtárosoké a jövő :)

Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" -Cromwell
2

ontológiák vs. címkék

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 5. (Cs), 11.23
Én a hírben használt „kulcsszavakat” inkább „címkéknek” nevezem, márcsak azért is, mert a kulcsszavakat sok másra is alkalmazzuk (ráadásul a „címkék” közelebb van a „tags” eredeti jelentéséhez). Az, hogy valakinek el kell készítenie a legelső címke tárat, az nem szükségszerű. A szemantikus web ontológiái szólnának ugye arról, hogy egy mindenek feletti megegyezés szerinti szótárat hozzanak létre (ami lényegében szótárak hálózata lenne). Ennek gyakorlati megvalósíthatóságában egyelőre igen sokan kételkednek (amellett, hogy az ezzel foglalkozók persze hisznek benne). Ami a közösségi címkézést illeti, ahol organikusan alakulnak ki a címkék, teljesen üres készletből indulva ezzel ellentétben sokkal népszerűbb.
3

Címkék

Bártházi András · 2005. Május. 5. (Cs), 11.32
A címke valóban jobb fordítás...

-boogie-
5

"egy mindenek feletti

sayusi · 2005. Május. 5. (Cs), 12.02
"egy mindenek feletti megegyezés szerinti szótárat hozzanak létre (ami lényegében szótárak hálózata lenne)."

informatikus könyvtár szakon tanulok és erről még nem is hallottam! :(
irgum-burgum. megyek és megkérdem a tanárokat :)


Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" -Cromwell
6

ontológiák

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 5. (Cs), 12.07
7

köszönöm! Bízzál

sayusi · 2005. Május. 5. (Cs), 12.18
köszönöm!

Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" -Cromwell
4

Lényeg

Bártházi András · 2005. Május. 5. (Cs), 11.33
A lényeg pont az, hogy nincs kezdeti szótár, amiből válogathatsz, hanem szabadon írhatsz bármilyen címkét (kulcsszót).

-boogie-
8

ha már könyvtár akkor hívjuk tárgyszavazásnak

tiku I tikaszvince · 2005. Május. 5. (Cs), 13.27
<megjegyzés>
sayusi: Én az idén végzek könyvtár szakon, és ez a tárgyszó szótár nekem a tezaurusz szót juttatta az eszembe
</megjegyzés>
Ahogy én értelmezem, ez tényleg nagyon emlékeztet a könyvtárak tárgyszavazási gyakorlatára. Elég ha csak arra gondolok, hogy akár tárgyszó katalógust (a régi, katalóguscédulás katalógusra gondolok) is lehetett építeni. azt pedig, hogy egy mű hány katalógus cédulával (tárgyszóval, flag-el, tag-el, hívja mindenki ahogy akarja) szerepelt a katalógusban az már csak a könyvtár katalógusépítési gyakorlatától függ.
A tezauruszt pedig mindig a könyvtár állítja össze, ha jól emléxem akkor többek között azzal a céllal hogy a egységesítse a saját tárgyszavazási gyakorlatát.
9

sajnos nem mélyedtünk el

sayusi · 2005. Május. 5. (Cs), 14.01
sajnos nem mélyedtünk el benne (értsd: nem kellett csinálni), pedig biztosan jól megformálta volna a gondolkodásomat.

a tárgyszavak és az informatika jó kis szakdoga téma lesz :)

Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" -Cromwell
10

nekünk kellett

tiku I tikaszvince · 2005. Május. 5. (Cs), 14.28
nekünk kellett csinálni, és igen érdekese dolgok születtek. semmi megköteés nem volt a témakörre, mindenki maga választotta. Amikor csinálni kellett, nagyon utáltam, de mire elkészültem vele rájöttem, hogy ettől jobb módszert a tezauruszok készítésének, és olvasásának megtanítására nem is tudtak volna kitalálni. Elmondták az alapokat meg a szabályokat, mutattak vagy kettő kész tezauruszt és csináljunk egyet szabadonválasztott témából.
11

A címkék keresője

attlad · 2005. Május. 5. (Cs), 15.48
Tag Central néven létezik egy kereső, ami a beírt címkére keres az ezt használó jópár oldalon (Flickr, Technorati, 43 Things, Del.icio.us és meg egy pár bookmark gyűjtő hely, stb.) és egy oldalon mutatja az eredményeket.

Pl.: Tag Central keresés: CSS

Attila