ugrás a tartalomhoz

Hogyan készül el egy CSS alapú oldalkialakítás?

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 2. (H), 08.35
Sokan kezdik úgy egy webhely fejlesztését, hogy kialakítják az elképzelt megjelenést, és ezt megtöltik a közzétenni kívánt tartalommal. Célravezetőbb megoldás lehet sok esetben ugyanakkor a tartalomból kiindulni, és ahhoz szabni az oldalt. A CSS alapú tervezésnél tulajdonképpen adott, hogy az oldal logikai elemeit próbáljuk megragadni, főcímeket, listákat, definíciós felsorolásokat, tartalmi táblázatokat illesztve a dokumentumba. Csak ezt követi a megjelenés kialakítása.

A Weblabor ezen hír írásakor látható megjelenését is az alaprendszerünk nagyonis spártai tartalommegjelenítésével kezdtük, kialakítva a struktúrális elemeket, és ráhúzva a grafikai elemeket, folyamatosan építve az oldalt. Nos, szerencsére akadnak olyanok, akik dokumentálják is a munkájuk menetét. A korábban nálunk is említett Transindex metamorfózis is ilyen kezdeményezés.

Egy bizonyos Dylan is hasonló kérdésekkel szembesült, és úgy döntött, hogy a nagyérdemű számára dokumentálja blogjának megjelenésbeli kialakítását. A szokásos technikai leírások helyett azonban egy alternatív utat választott: a fejlesztés minden lépésében képernyőképeket készített, melyeket egy nagy animált GIF formájában tett elérhetővé. Érdemes megnézni, hogy a főcím, az oldalsávok és a tartalom megadása után milyen lépésekben alakul ki az oldal megjelenése.
 
1

nem mindig...

Anonymous · 2005. Május. 2. (H), 09.58
Sokszor volt már szó különbözõ listákon is, hogy a weblapoknak csak egy része készül úgy, hogy gyakorlatilag "magunknak dizájnoljuk". A cikkben említett üdvös állapot azonban a való életben csak ritkán érvényesül.

Valószínûleg sokan találkoztak már (velem együtt) azzal, hogy a programozó megkapja a photoshop-ban elkészült, kõbe vésett design tervet, amitõl egy pixelnyit sem szabad eltérnie. Természetesen a design tervet olyan grafikai cég készíti, akinek fogalma sincs a jövendõbeli site tartalmáról.

Ilyenkor az ember elkezdi az ismert CSS technikákkal kialakítani az oldalt, aztán amikor egy ponton valami miatt nem tud továbbjutni, akkor sutbavágja a CSS-t, és csinál egy jó nagy táblázatot, hogy tudjon haladni, mert nem azért kapja a fizetését, hogy bûvészkedjen, hanem azért, hogy határidõre kész legyen a munkájával.

Különösen olyankor érvényes ez, amikor például a design terv az egy MS PowerPoint prezentáció(!!!), és olyan valaki készítette, aki gyakorlatilag még nem látott weblapot, és természetesen fogalma sincs a weblap tervezés legalapvetõbb szabályairól sem.

Szóval különbséget kell tenni az olyan site-ok között, amit az amúgy is webbel foglalkozó blogger saját magának birizgál össze, és az olynok között, amik megrendelésre készülnek, készen kapott design van hozzájuk, és sürgõs határidõ köti a kezünket.

Gyulus
2

pps

kgyt · 2005. Május. 2. (H), 11.33
Nos azért, ha pps-ben kapod a dizájnt, akkor általában nem kell pixelpontoskodni...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
3

munkafolyamat megvaltoztatasa

Jano · 2005. Május. 2. (H), 16.17
Ilyen esetekben a munkafolyamatot, es hasznalt eszkozoket kell megvaltoztatni! Oriasi hiba ugy designt tervezni, hogy nincsenek lebeszelve, megtervezve az oldal tartalmi elemei, funkcioi es hogy hogyan kapcsolodnak az oldalak egymashoz.

Rossz beidegzodes, hogy megrendelok design tervvel palyaztatjak a leeendo kivitelezoket.
Egyreszt a felinformaciok alapjan elkeszulo design terv kesobb a fejlesztest fogja akadalyozni, masik oldalrol pedig a fejleszto cegnek renegeteg ido amig elkesziti. (Es kesobb esetleg egy el nem fogadott designhoz hasonlo megoldas felveti az otelt lopas gyanujat is...)

Nyilvan az embernek adott munkanal kell eldontenti, hogy akkor miben is tudja megcsinalni. De ez a CSS helyett Table megoldas foleg kezdoknel fordul elo, akik nem ertik a CSS pontos mukodeset.

MAsreszt az meg nem szinvonal ha pps-ben kerul valakihez design terv. Ha ilyen megrendelovel dolgozik es az eszervek ellenere a megrendelo nem all el a szandekatol, akkor nem erdemes tul sok energiat belefektetni a munka többi részébe sem.
4

pps design

Anonymous · 2005. Május. 2. (H), 16.36
Hidd el, nem csak olyan szituációk vannak, ahol a programozó eldöntheti, hogy óhajt-e energiát belefektetni a munkába.

A dolog ott bukik, hogy a kolléga, aki a munkát szerzi, nem tudja megítélni, hogy az, amit lát, az egy webdesign a szó szoros értelmében, vagy egy gyönyörûen mozgó, "nagyon színvonalas" ms powerpoint prezentáció. Mivel az utóbbi, ezért neki is tetszik, tehát jó design, lehet megvalósítnai.

Nem akarom túlragozni a dolgot, de a világban nagyon sokféle weblapgyártás folyik, és nem lehet (úgy, ahogy másban sem), általánosítani. Mindenféle munkahelyek vannak, mindenféle hierarchiákkal, és mindenféle "munkaszervezéssel". Örüljön, aki mindig eldöntheti, mibe akar energiát fektetni. A maszek munkáimban magam is elküldeném a powerpointos ügyfelet a bánatba, de szerencsére úgy még nem találkoztam ilyennel.

Gyulus
5

pps még mindig

kgyt · 2005. Május. 2. (H), 17.08
Aki olyan, hogy pps-t ad, az nem fogja megmérni, hogy pixelre azt kapja, amit küldött.
Szerintem. Legalábbis egy ilyen volt a praxisomban. Meggógyult.

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
6

elhajtas vs minoseg

Jano · 2005. Május. 2. (H), 17.30
Nem arra gondoltam, hogy elhajtod, hanem hogy lejebb adsz a szinvonalbol. Ha nem tudja ertekelni, akkor osszerakod ugy ahogy neked kezre all es a leggyorsabb es nem tokolsz azon, hogy mas megoldassal, ahol masik fel kesz kompromiszumokra, egyutt dolgozasra jobb vegeredmenyt erj el.
7

elhajtas vs minoseg

Anonymous · 2005. Május. 2. (H), 18.57
Mivel az eredeti megrendelővel nem kerülök semmilyen kapcsolatba, (főleg nem az ügyeskezű rokonával, aki kiváló powerpoint pps-eket tud csinálni, és biztosan "szépen is rajzolt a gimis korában"), nincs lehetőségem arra, hogy megpróbáljam meggyőzni arról, hogy rossz utat választott.
Marad az, hogy összegányolom az oldalt, ahogy tudom, mivel ezért kapom a fizetésemet, és igyekszem elfelejteni minél hamarabb.

Gyulus
8

animált gif(!)

bandi · 2005. Május. 2. (H), 21.26
Egészen eredeti ötlet a belinkelt oldalon látható animált
gif, egyszer nekem is ki kellene próbálni, megnézni,
hogyan izzadok ki egy kisebb lapot. Jó volt látni,
hogy másnak sem megy olyan egyszerűen egy dizájn
összerakása.

Mellesleg szerintem sokkal természetesebb CSS-t használni, mint
egy táblázatot. Ennek meg van az az előnye is, hogy
szabadon lehet pakolászni az egyes elemeket jobbra-balra,
és ezért sokkal szabadabban lehet kialakítani a megjelenést,
ami nekem mindig jól jön :-)

Gyulusnak s igazat adok abban, hogy van különbség a blogkészítés
és a megrendelésre dolgozás között, bár én még csak a "birizgálást"
próbáltam, "megrendelésre" nem nagyon dolgozom.

bandi