ugrás a tartalomhoz

Integrált HTML helyesség ellenőrzés Firefoxhoz

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 14. (H), 21.07
A webfejlesztéshez Firefox böngészőt használók között gyakorlatilag alapértelmezés a Web Developer eszköztár használata. Ez lehetővé teszi, hogy az éppen böngészett weblapot különböző szempontok szerint ízekre szedjük, megvizsgáljuk, és természetesen validitását is ellenőrizzük a W3C megfelelő eszközén keresztül. Ezutóbbi azonban hasznosságán túl valamelyest kényelmetlen is, hiszen az ellenőrzést mindig magunknak kell indítanunk, és ez külső szolgáltatás használatával bizony nem kevés időbe telhet - különösen, ha jelszóval védett vagy felhasználó számára testreszabott oldalt szeretnénk ellenőrizni. Van megoldás!

A Tidy-ra épülő HTML Validator kiterjesztés nem számít igazi újdonságnak, korábban is beszerezhető volt már. Azért nem tudtam mégsem ajánlani eddig, mert kizárólag Windows rendszerekre volt elérhető, és így nem tudtam kipróbálni sem. Mivel egy ideje már elérhető más operációs rendszerekre is a kiterjesztés, alkalmam volt telepíteni.

Tapasztalataim szerint nagyon gyorsan reagál az oldalak újratöltésére, és korrektül prezentálja a HTML kódban található hibákat, rögtön azonosíthatóan az állapotsorban. A forráskód nézetben soronként meglátogathatjuk forrásunk azon részeit, ahol a hibák találhatóak, és így furcsa hibák okaira is megoldást találhatunk.

A Tidy szerint a Weblabor honlapja sem tökéletes

A Weblabor címlapján futtatva sikerült kideríteni, hogy egy üres <span> elemet nem igazán szeret, így nem lehetett a zöld pipát kicsikarni belőle ezen az oldalon. Manapság teljesen legitim az üres elemek használata CSS-sel formázható elemekként, a W3C validátora nem is szól emiatt. A Tidy-tól mindenesetre elvárható, hogy az ilyen jellegű feleslegeket is jelezze, hiszen akár igaza is lehet - nem tudja figyelembe venni a CSS stílusokat is. Ettől eltekintve nagyon termékeny volt az első néhány perc használat során is, hiszen több gonosz HTML hibát sikerült felfedni a Weblabor oldalain, melyek eseti validálással nem tűntek volna fel.