ugrás a tartalomhoz

A Microsoft az IIS új változatával is készül

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 18. (P), 23.00
A hetes szám nem csak az Internet Explorer kapcsán merülhet fel mostanában, ha a Microsoft internetes termékeiről esik szó, hiszen nemrég vált bemutatásra alkalmassá az IIS 7.0, legalábbis ami a terveket illeti; a béta program elindítása akár már az idén várható. Úgy látszik, hogy elsősorban a kezelhetőség javítására és a biztonsági kockázatok minimalizálására törekednek a fejlesztők, ehhez kapcsolódnak a beígért újdonságok. Hogy ténylegesen mi valósul meg az ígéretekből, az a Longhorn megjelenése előtt nem fog kiderülni.

Az FTP online cikke szerint az IIS 7 újragondolt komponens architektúrával rendelkezik majd, ami lehetővé teszi az adminisztrátorai számára, hogy csak a szükséges modulokat telepítsék, illetve kapcsolják be. Ezzel a jelenlegi monolitikus IIS 6-tal szemben könnyebb lesz beállítani, és a hibajavításokat, biztonsági frissítéseket is egyszerűbb lesz telepíteni. Szintén ennek az átgondolt architektúrának és a hozzáadott dokumentációnak köszönhető majd, hogy külső fejlesztők is jobb lehetőséget kapnak kiegészítő modulok kialakítására.

Az IIS 7 adminisztrációjába teljesen beépül majd a .NET keretrendszer, az ADO.NET, és az Indigo webszolgáltatások menedzselése is. Ehhez a jelenlegi IIS konzol helyett egy teljesen új .NET-ben fejlesztett alkalmazás lesz használható, mely segítségével távolról akár több IIS példány beállítása is megoldható lesz. Ezzel a különböző adminisztrációs feladatokat is különböző személyek hatáskörébe adhatjuk.

Úgy tűnik, hogy a Microsoft ezúttal is a biztonság felé mozdul, amely dícséretes lépésnek tűnik. A kezelhetőség javítása mellett egyelőre nem látszik, hogy komoly újítások érkeznének a rendszerrel, ám egy korrekt kiterjeszthetőségi felülettel ezek kialakítása nem is feltétlenül a Microsoft dolga lesz.
 
1

De jo :)

sajt · 2005. Feb. 19. (Szo), 19.51
Akkor ez biztos jobb lesz mint az apache, mert az meg csak a 2-esnel tart :)

--
Ámon Tamás - http://amon.hu
2

és az ie?

Őry Máté · 2005. Feb. 19. (Szo), 23.10
Na még az explorer :)
Az 7* annyinál fog tartani, mint a ffox, az iis meg csak 3,5* :D
Bár mire tényleg kihozzák az iet, eltellik pár év..
Maat