ugrás a tartalomhoz

Apache naplózás MySQL szerverre

Bártházi András · 2005. Feb. 12. (Szo), 11.21
A naplófájlok tanulmányozása és szigorú archiválása minden rendszergazda alapfeladata, s valljuk be, nincs is olyan bonyolult feladatról szó. A helyzet akkor kezd bonyolódni, ha a logokhoz szeretnének hozzáférni programozók is (akik mindenféle statisztikát készítenének, illetve elemezni szeretnék programjaik hatékonyságát, működését), vagy ha több szerver is üzemel, s szeretnénk ezek logjait egy központi helyen nyilvántartani. Itt jöhet a képbe az adatbázisszerverbe történő naplózás.

Az ONLamp cikkében (Writing Apache's Logs to MySQL) a mod_log_mysql és a mod_log_sql Apache modulokkal ismerkedhetünk meg, bemutatva azok előnyeit, és hátrányait.

Az előnyök között a helyi fájlműveletek csökkenése, egy központi szerveren történő naplózás lehetősége, s ezzel a biztonság növelése (a szerver feltörésével nem tudják törölni a logokat) szerepelhet. További előny lehet, hogy statisztika és más elemzések készítéséhez nincs szükség szövegfeldolgozásra, az adatok SQL segítségével egyszerűen lekérdezhetőek.

A hátrányok között a szerző megemlíti, hogy az adatbázisszerverek, főként, ha más szerveren vannak, sokkal sérülékenyebbek lehetnek (leállhatnak, elérhetetlenné válhatnak), mint egy helyi jól bevált fájlrendszer. További hátrány lehet, hogy nem áll rendelkezésre MySQL szerver, vagy a riportkészítő szoftverünk nincs felkészítve a kapcsolódásra (hanem csak fájlokat bír olvasni), hogy nem normál formában szerepelnek az adatok az adatbázisban, vagy hogy az Apache újrafordítása szükséges a telepítéshez.

A cikkben a mod_log_mysql telepítésével ismerkedhetünk meg, s pár érdekes lekérdezést, sőt, egy Perlben írt monitorozó szoftvert is bemutat a szerző.