ugrás a tartalomhoz

Kereső optimalizálás - meta HTML elemmel?

Fekete Ferenc GDA · 2005. Feb. 11. (P), 16.31
Néhány napja tanácsot kértek tőlem. A probléma az volt, hogy egy már működő weboldalon a meta HTML elembe az üzemeltető új kulcsszavakat írt, és ennek nem látta hatását. A látogatottság növekedése elmaradt, a keresők találatai között az oldal nem jelent meg. Mivel még ma is sok téves információ terjed az interneten a meta elemmel kapcsolatban, ezért szeretnék eloszlatni egy-két tévhitet.

A HTML meta elemének eredeti feladata az internetes keresés megkönnyítése volt. Segítségével a keresőrobotok kategorizálni tudták a weboldalakat a „keywords”-ben meghatározott kulcsszavak és a „description” rövid ismertető segítségével, a következő HTML kódot feldolgozva.

<meta name="description" content="rövid leírás" />
<meta name="keywords" content="kulcsszavak felsorolása" />
Sajnos bevett szokássá vált a meta elemek telezsúfolása a webhelyhez esetleg nem is kapcsolódó kulcsszavakkal, a minél kedvezőbb találati lista helyezés elérése érdekében. A Google megjelenésével azonban az indexelés módszere gyökeresen megváltozott. A nagyobb keresők többé nem veszik figyelembe a meta elemet, esetleg alig vagy egyáltalán nem használják.

A megoldás arra, hogy a keresőkben oldalunk magasabb találatot kapjon egy keresett szóra vagy kifejezésre az oldalunkra mutató linkek számának és azok minőségének javítása. Például, egy tartalmas weblapról ránk mutató link jóval többet ér, mintha ugyanaz egy ritkán frissülő, kevés tartalommal rendelkező oldalról mutatna ránk. Tehát a linkek száma mellett az is fontos, hogy weboldalunk bővebb, rendszeresen frissített, lehetőleg szöveges tartalommal rendelkezzen, hiszen ekkor linkelnek majd rá minőségi webhelyek.

Természetesen a meta elem használata továbbra is javasolt, azonban óvakodjunk attól, hogy felesleges kulcsszavakkal írjuk tele. Ne erre koncentráljuk kereső optimalizálási stragtégiánkat!
 
1

A meta elemek szerepe

Hojtsy Gábor · 2005. Feb. 11. (P), 16.34
A meta elemeket akkor lehet nagyon célszerű mégis megadni, ha például saját keresőt üzemeltetünk az oldalon, melynek konfigurációjakor, vagy akár fejlesztésekor az indexelési folyamatban figyelembe vehetjük a kulcsszavakat. Ilyenkor, mivel saját webhelyünk indexelését végezzük, nyugodtan beállíthatjuk úgy a kereső feldolgozóját, hogy a meta elemeket kiemelten vegye figyelembe, hiszen saját értékítéletünkben megbízhatunk.
2

meta elemek ++

Bártházi András · 2005. Feb. 11. (P), 17.01
Nem teljesen igaz, hogy a Google nem veszi figyelembe a description meta elemet: a keresések találai oldalain visszaadja ugyanis. Az oldal indexelésekor viszont az a tapasztalat, hogy nincs nagy hatással az oldalra. Egyébként azt el tudom képzelni, hogy ha az oldalon szerepelnek azok a szavak, melyek a keywords részben, akkor figyelembe veszi mégis. Nem tudni.

-boogie-
3

Igen, a descriptiont visszaad

Fekete Ferenc GDA · 2005. Feb. 11. (P), 17.06
Igen, a descriptiont visszaadja, ha nem talál mást. Bár nem hiszem,h másra is használná. De sosem lehet tudni, szóval érdemes beleírni a kódba.

ferenc voltam
4

tapasz talat?

bbalint · 2005. Feb. 11. (P), 17.21
egy régi szép napon gondoltam egyet és egy általam csinált oldalba beírtam ezt a <meta/> (name="keywords" és value="kulcsszók" attribútumokkal) elemet is a fejlécbe, hogy hátha az ott szereplő kulcsszavakat is figyelembe-e veszi google barátom, de hát mégsem.
amaz oldalt mostanság indexeli/indexelte a yahoo szörcsögője (slurp), kíváncsi leszek őrá ... meg az összes többi keresőre, ha hajlandóak arra járn,

bbalint
5

Yahoo és a keywords

airwalker · 2005. Feb. 14. (H), 18.27
A Yahoo például figyelembe veszi a keywords meta taget, de nem a helyezés eldöntéséhez. A Yahoo-ban a keywords-ök csak abban játszanak szerepet, hogy az oldal szóbajöhet-e egyáltalán az adott kulcsszóra. Íme egy példa:
Az fitness stúdió oldalán található szöveg tele van a "fitness" szóval, ezért erre a szóra jó helyezést ér el a Yahooban. Sokan viszont a "fitneSZ" szót írják be a keresőbe. Ha a "fitnesz" szó szerepel a Keywors-ök között, attól még nem fog jó helyezést elérni az oldal, mert máshol csak a "fitness" alakot használták, de a robot legalább tudni fogja, hogy ez az oldal is számba jöhet a kereséskor.
airwalker
airwalker##kukac##freemail.hu
6

köszönöm

bbalint · 2005. Feb. 14. (H), 23.12
ezs hasznos enfó volt. egyelőre még nem sikerült megtapasztalnom a saját oldalamon, bár már megszörcsögte a (yahoo) slurp ...
azért, remélem bizonyos kifejezésekre a yahoo-ban is első leszek :-]

bbalint