ugrás a tartalomhoz

Többen rendelkeznek PHP 3-mal, mint PHP 5-tel

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 21. (P), 07.37
A francia Nexen nevű, a PHPs körökben igen ismert cég kezdett a 2004-es év őszén PHP használati statisztikákat készíteni a világon elérhető webszerverek lekérdezésével. A módszer hasonlatos a Netcraft megoldásához, azaz csak a kiszolgálók által publikusan elérhetővé tett információkra épít. A Nexen legutóbbi adatai a decemberi összesítést adják a PHP elterjedtéségről a világban, különböző verziókra és országokra lebontva.

Amellett, hogy PHP 2 használók is vannak még (csak ezt az egy tizedesjegy pontosságú ábrázolás nem engedi megmutatni), az a legmeglepőbb eredménye a decemberi statisztikáknak, hogy a PHP 3 használói még mindig többen vannak, mint a PHP 5-öt már adoptálók. A legfrissebb főverziót használók mindössze 1,5 százalékát teszik ki a PHP tábornak.

Szintén érdekes, hogy a PHP 4.1.2 a második legnépszerűbb 4-es szériájú változat, ami annak köszönhető, hogy az igen népszerű debian stabil disztribúció (woody) ezt tartalmazza. Szerencsére több biztonsági javítás backportolását elvégezték erre a verzióra, de ettől függetlenül számos kellemes PHP fejlesztéstől elesnek azok, akik ezt a verziót alkalmazzák.

Nem tudom, mi alapján tudják kiszámítani, de arról is találunk ábrákat, hogy miről és mire migrálnak a szerverek tulajdonosai. Ezeken láthatjuk, hogy az ASP.NET-ről és ASP.NET-re migrálók közel ugyanabban az arányban vannak. A PHP 5-re frissítők főleg a már aktuálisnak mondható PHP 4 verziókat futtatók és a PHP 5 korábbi kiadásait használók közül kerülnek ki.

Ami a PHP elterjedtségét jelenti világszerte, természetesen Európa vezet, azon belül Ukrajnában bizonyult arányaiban a legelterjedtebbnek a nyelv motorja, míg hazánk Németország után rögtön a tizenegyedik helyen szerepel 42,9%-os eredménnyel.

A decemberi statisztika franciául, illetve a Google fordítása angolra.
 
1

Hi, Ilyen korán fennt vag

Anonymous · 2005. Jan. 21. (P), 08.56
Hi,

Ilyen korán fennt vagy már goba?

Azért az elég gáz, hogy ilyen kevés PHP5 van, ahová én is dolgozom ott is csak 4.1.2-es van, pedig nem egy oldalt hostolnak, elég neves helyen.

Üdv
Sanyi
2

verzio

dtaylor · 2005. Jan. 21. (P), 14.31
Szia!

Az en szerveremen meg php4 legujababb, es php5 legujababb is van. :)

--
[ Dönci ]
3

PHP 5

Bártházi András · 2005. Jan. 21. (P), 14.59
Ezzel kapcsolatosan: valószínűleg sok helyen az van, hogy nem az alap porton érhető el, s így nem tudták detektálni. Annak nem látom értelmét még sokáig, hogy PHP 5-re állítsam át a szervert, hogy alapból az legyen. Az viszont nagyon gáz, hogy PHP 3, és régi PHP 4 verziók futnak néhány helyen...

-boogie-
5

Le is tiltottam

dtaylor · 2005. Jan. 22. (Szo), 14.22
Szia!

Nekem az alap porton erheto el mind2. Difolt a php5. (elore megyek, nem hatra... :))

Az igaz, biztonsagi megfontolasokbol le is van tiltva meg az is, h. milyen oprendszert futtat a gep. A php verzio sincs kiirva. De nem az a lenyeg, hanem az, hogy van. :)

--
[ Dönci ]
4

Publikálási idő != szerkesztési idő

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 21. (P), 15.19
Sokszor egy anyag előbb készül el, mint amikor publikáljuk. A versenyben résztvevők már hozzászoktak, hogy néhány órát, sőt időnként akár 1-2 napot is késhet a beküldött anyaguk közzététele, mert úgy illik bele publikálási menetünkbe. Az aktualitásokat előre szoktuk venni, és az időtálóbb dolgokat akkor publikáljuk, amikor nincs sok aktualitás. Jellemző szerkesztői fogás. Hát ha én mindig gép előtt lettem volna, amikor valami megjelent tőlem, akkor az eléggé durva lenne.