ugrás a tartalomhoz

Jön a Zend IDE 4.0

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 19. (Sze), 08.59
A Zend nemrég jelentette meg népszerű PHP fejlesztőeszközének 4.0 béta verzióját, melyet a tesztprogram keretében az eszközt korábban használók örömmel próbáltak ki. Jason, a phpComplete bloggere és Davey, a Fractured Realities gazdája is publikált egy mini ajánlót az új szolgáltatásokról, illetve elemezve, hogy még mi hiányzik a fejlesztőszközből. Úgy tűnik, hogy az IDE ismét gyorsabb lesz, és több használható szolgáltatással érkezik majd.
 
1

bevált

Mocsnik Norbert · 2005. Jan. 19. (Sze), 14.44
Kipróbáltam, ezzel végre találtam egy olyan IDE-t, amelyre régóta vágyom. Korábban próbálkoztam az Eclipse alapú Xored Trustudio-val (már közelít, de még ezzel is vannak gondok) és sok egyéb termékkel is, de mindegyikből hiányzott a számomra legfontosabb funkcionalitás: az include-olt fájlokban található osztályok feltérképezése, majd kódoláskor információ megjelenítése a kinyert adatokból.

A Zend IDE projekt-alapú megközelítést is lehetővé tesz, ezért már a korábbi verziói is szimpatikusak voltak. Ami sokkal fontosabb, a 4.0 már automatikusan szkenneli a projektben lévő fájlokat, és feltérképez minden osztályt. Így külső eszközök (PEAR, WACT) használata esetén már gépeléskor pontosan látszanak a hívott függvények paraméterei leírásaikkal együtt, illetve egyetlen kattintással a definíciójukhoz ugorhatunk a kódban, a szükséges fájlt automatikusan megnyitva.

Külön dícséret illeti a készítőket, mert telepítés után azonnal működött a debug, mindenféle konfigurálás nélkül.

Negatívumnak pedig azt találtam, hogy nem lehet (?) benne környezetet defininálni - nem adható meg például a php.ini fájlom sem, így az ott beállított dolgokat az IDE nem veszi figyelembe. Még csak néhány napja használom, és nem is ez volt a legfontosabb igényem, így lehet, hogy csak én nem találtam rá erre a funkcióra eddig.

A másik negatívum, hogy egy projekten belül ha jól látom nem lehet kizárni bizonyos könyvtárakat a feldolgozásból, így például CVS, SVN, vagy egyéb verziókezelés használatakor az ezeknek megfelelő könyvtárak is indexelésre kerülnek, valamint ha a projekt elérési útjaiban vannak a lefordított sablonjaink, azok sem maradnak ki a "jóból", ami korántsem kívánatos. Elképzelhető, hogy a Zend IDE 4.0 kézikönyv elolvasása után más szemlélettel építeném fel a projektjeim struktúráját, és nem lennének ilyen gondjaim.

Összességében nagyon tetszik, talán ez lesz az első PHP IDE, amiért örömmel fizetek majd.