ugrás a tartalomhoz

Google Picasa 2

Bártházi András · 2005. Jan. 19. (Sze), 17.44
A Google közzétette a Picasa ingyenes fotókezelő szoftver második változatát, mely tovább egyszerűsíti fotóink szervezését, megosztását. Az új verzió számos újdonsággal, mint például 12 új filter effekttel, vagy CD írási és egyéb képességekkel rendelkezik, illetve a Google többi szolgáltatásaival is kiválóan együttműködik. Színes-szagos bemutató.

A Picasa2 fejlesztői (forrás: Google Blog)


Az új verzión minden bizonnyal sokat dolgoztak a Picasa fejlesztők, egy átgondolt, s rengeteg hasznos funkcióval rendelkező alkalmazással találkozhatunk - sajnos (egyelőre?) csak Windows operációs rendszerekre. Nagyon jó látni, hogy fél év alatt (2004 közepén vásárolta meg a Google a Picasa-t, akkor 1.6-os volt a verziószáma) mennyit lehet előrelépni egy ilyen szoftverrel is.

Amit egy fotó menedzsernek tudni érdemes


Az új verzió 12 új fotógrafikus szűrőt vezet be, melyek a színezéstől kezdve a világosítási feladatokon keresztül a vörös szem effektus eltávolítását lehetővé tevő eszközökből állnak össze, lehetővé teszi képek kivágását és forgatását, archiválást CD-re, DVD-re és külső meghajtókra, ajándék (videó) CD-k készítését és személyre szabott bemutatókat. Amikor Steve Jobs mutatta be az új iPhoto lehetőségeit pár napja, már azok is elég kellemesek voltak - nos, a Picasa még azokra az újdonságokra is rátesz egy lapáttal...

Telepítés után a program a teljes meghajtónkat végigpásztázza fotók után, így ha valamit eddig nem találtunk, most biztos meglesz. Az így megtalált fotókat segítségével átmozgathatjuk más mappákba, illetve átnevezhetjük kívánságunk szerint. A Google Mail-nél megszokott cimkéket és csillagokat itt is kioszthatjuk, azaz kategorizálhatjuk képeinket, illetve megjelölhetjük a számunkra fontosakat. Egy képet több albumban is tárolhatunk: ezt linkeléssel oldja meg a Picasa. Az új verzió sokat fejlődött a szervezés és rendezés terén.

Egy effekt, legyen a kék égszínkék


Ahogy a korábbiakban már többször is elhangzott, számos lehetőség vár ránk, ha javítani szeretnénk képeinket. Ezek a képek méretre vágását, vörösszem effektus eltávolítását, kontraszt és színek helyreállítását, szépia effektet, melegítést és fekete-fehérré tételt és vízszintesbe forgatást foglalnak magukban. Ismerős az "I'm feeling lucky" kifejezés? Itt is találkozhatunk vele. :) Az Exif üzemmódban a digitális fénylépezőgépünk által letárolt információk is megjeleníthetőek.

EXIF információs és hisztogram


A Picasa 2 egy az újságírók által talán már ismert szolgáltatást, az IPTC szabványt is bevezeti. Ennek segítségével a feliratokat magukban a képekben tárolja, így webre másoláskor, CD-s prezentáció készítésekor, vagy bármikor máskor, amikor kikerül a felügyeletünk alól a kép, a metainformációk mennek vele. A feliratok teljesen szerkeszhetőek, keresketőek - megjelenítésük pedig ki- és bekapcsolható.

Integráció, animáció és gratuláció


A Picasa2 a Google birodalmát is építi. Bármilyen levelezővel (a GMaillel is) együttműködve képes e-mailbe való méretű képek küldésére, a Hello képes csevejszolgáltatáshoz való kapcsolódásra, titkosított kapcsolaton keresztül csevejpartnerünknek képküldésre. Az új Blogger gombbal egyből blogunkba küldhetjük a képeket. Weblapunkon gyönyörű bemutatókat helyezhetünk el pár kattintással.

A nyomtatás is kényelmesen megoldható, kerülhet több kép egy oldalra, s használhatunk képnyomtatót is. A (jellemzően amerikai) webes nyomdai szolgáltatásokat is elérhetjük a programból.

Archiválás


És még mindig nincs vége. A Picasa 2 lehetővé teszi a CD és DVD archiválást, a képeknél kijelezve: mit archiváltunk már, s mit még nem. Lehetőségünk van ajándék CD-k készítésére animációval, gombnyomásra.

Bármely hálózati meghajtóra is elmenthetjük fotóinkat, erre egy Export funkció áll rendelkezésre. Mind a minőségét, mind a méretét állíthatjuk ilyenkor fotóinknak, lehetővé téve akár azt is, hogy pendrive-unkra mentsünk el gyorsan pár képet.

Kollázs készítése


Készíthetünk filmet is, ha arra van kedvünk. Kiválasztva kedvenc képeinket, beállítva pár paramétert (váltási idő, dimenziók és tömörítés mértéke), máris készül a feliratos mozink, amit egyből meg is tekinthetünk, le is játszhatunk. S nem csak mozizhatunk: háttérképet, képernyővédőt is könnyen gyárthatunk gépünkre.

S hogy teljes legyen a kép: posztert is készíthetünk, akár ezerszeres nagyítással. Végül, de nem utolsó sorban a rendelkezésre álló sablonokat használva könnyedén készíthetünk kollázst is képeinkből, ahogy azt az első képen láthattuk a szoftver fejlesztőiről. De ezt a funkciót céges névjegyzéknek, vagy bármi más célra is használhatjuk.

Ha megtetszett, töltsük le!, csak pár MB, pár perc.
 
1

Nem csak jó: NAGYON jó

Bártházi András · 2005. Jan. 19. (Sze), 21.57
Most, hogy a teljes képgyűjteményemre ráeresztettem, még jobban le vagyok döbbenve a képességein. Én nem tudtam, hogy a PC-m ilyen sebességgel tud képeket manipulálni. Nem elég, hogy 90 fokkal elforgatja a képet, ezt még animálva is teszi. Ha az "I'm feeling lucky"-t ráengedem, ott is egy átmenet keretében viszi át a képet az eredetiből a módosítottra. Ilyet én még nem láttam. ;)

Az első review róla: http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1752155,00.asp

A webes képességeit még nem próbáltam, de ha alapból ennyit tud, nem hiszem, hogy csalódni fogok...

-boogie-
2

vertical / horizontal flip

ashnur · 2005. Jan. 20. (Cs), 02.12
^^^ ilyesmi van benne ? mert én nem nagyon látok.
3

Nincs, de...

Bártházi András · 2005. Jan. 20. (Cs), 10.13
Mikor szoktál tükörből fényképezni? ;) Egy fényképkezelő alkalmazásban nem látom értelmét, egy külső grafikai programot pedig bármikor elindíthatsz, s az ilyen feladatokat azzal megoldhatod. Pont az tetszik a programban, hogy minden megvan benne, ami kell, s semmivel sem több: egyszerű, átlátható felülete van, nem kellett semmit sem keresnem.

-boogie-
4

kirpóbálni

Granc Róbert · 2005. Jan. 20. (Cs), 12.18
Bár már tegnap letöltöttem, még nem volt időm kipróbálni, viszont ajánlanék képek katalogizálására egy másik ingyenes programot, a PhoA-t. Elég kevesen ismerik, pedig nagyszerű program, legeslegnagyobb előnye számomra az, hogy a futtatható .exe egyedül, telepítés és egyéb fájlok nélkül is működőképes, azaz felrakható a képeket tartalmazó CD-re, DVD-re, egy autorun fájl kíséretében, így bármilyen windowsos gépen elindul a katalogizálóprogram telepítés nélkül is, ez rettentően megkönnyíti egy-egy bizonyos fotó vagy téma keresését...

Természetesen közel sem tud annyit, mint egy Picasa, vagy egy Photoshop Album (tehát nincs képszerkesztés, feltöltés, lemezre írás, stb.), de elég jól katalogizál és az hogy lemezre írható, automatikus indulással, egy igen nagy előny számomra...

Képernyőképek

/Robi
5

Picasa2

Coffi · 2005. Feb. 26. (Szo), 23.10
A megjelenése és áttekinthetősége ÁLOM! A kezelhetősége kiemelkedő és csúcsszuper! Na de a könyvtár kezelése....

Ez a progi nem ismeri az ABC sorrendet?
Vagy mi a fenéért vesz ki a szuperül sorbarakott és dátumozott képeimből, tetszés szerint és rak más elv szerint máshová?
Kicsit elbizonytalanodtam...
Lehet, hogy nincs kedvem 6-7000 képet újra katalógizálni?
Pedig az elején minden olyan happy volt :-(
6

Kicsinyítés?

mzsperx1 · 2005. Már. 13. (V), 15.03
Kicsit fura nekem azért ez a progi, túl sok mindent csinál meg magától, amit én nem is akarok. Jobb szeretem a saját amgam által elkészített könyvtárrendszerben való keresgélést, mint ezt a nagy összevisszaságot. A másik, amit kérdeznék, hogy nem lehet méretezni a képeket, vagy csak én vagyok ennyire vak, hgoy sehol nem találom??? Nem tudok feltölteni a netre képeket, mert így azért túl nagyok... Hol lehet lekicsinyíteni a képeket??????
7

album

Anonymous · 2006. Szep. 11. (H), 09.30
Nagyon tetszik a program, még nem tudtam nayon foglalkozni vele, viszont ahogy én nézem, fotoalbumot nem lehet vele készíteni. vagy igen? aki tudja hogy kell az írjon nekem köszönöm busted##kukac##citromail.hu

Ann
8

web album is lehet

Granc Róbert · 2006. Szep. 11. (H), 16.12
Lehet webes albumot is készíteni vele (ha a fotoalbum alatt erre gondolsz), de csak a saját webtárhelyére, ami a http://picasaweb.google.com/ címen érhető el. Ahhoz viszont egy gmail hozzáférés szükséges.

ld. még http://picasa.google.com/web/help.html

/r.