ugrás a tartalomhoz

A procedurális vagy az objektum-orientált PHP kódok gyorsabbak?

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 14. (P), 15.16
Harry Fuecks dobta fel a régi kérdést, melyben felveti az OOP és a függvény alapú PHP programozás teljesítmény vonzatait. Közhiedelem, hogy az OOP alapú fejlesztés eredménye természetszerűleg lassabban működő lesz, hiszen a függvényeket a PHP feldolgozó motorja kevesebb erőfeszítéssel is tudja kezelni, míg az objektumok, tulajdonságaik, megkötéseik nyilvántartása több erőforrást igényel. Harry ezt félretéve azt mondja, hogy sok esetben a függvény alapú megközelítés lassabb programokhoz vezet.

OOP and Performance című blog bejegyzésében arra mutat rá, hogy bizonyos problémák kezeléséhez egyszerűen jobb logikai alapot nyújt az objektumok használata, és így hatékonyabb megoldásokat tudunk fejleszteni, mintha a függvények korlátai közé lennénk szorítva. Tehát az átgondolhatóbb és gyorsabb fejlesztés sok esetben végülis gyorsabban futó programokhoz is vezethet.

Némi kritikát kapva az említett blog bejegyzésre, Harry egy konkrét feladatot adott a kétkedőknek, melyet a Procedural PHP leads to slower apps című írásában fejtett ki. Két adatcsomag különböző körülményeknek megfelelő kiírásáról van szó, melyek Harry szerint jellemzőek a webes fejlesztés peremfeltételeire. Ezen hír írásakor még nem érkezett pályamű hatékony függvény alapú megoldással, de kíváncsi vagyok az eredményre.