ugrás a tartalomhoz

ASCIIMathML, matematika a weben

Bártházi András · 2005. Jan. 7. (P), 20.18
A MathML nyelv, mely a W3C javaslata matematikai képletek megjelenítésére a weben, nem kifejezetten mondható egyszerűnek. Kevesen tudják, hogy néhány böngésző már jelenleg is támogatja, legalábbis részben. Most bukkantam rá egy kis Javascriptre, mely "valós időben" képes egy egyszerű formátumú leírásból MathML-re konvertálni. A program, mely egy szöveges, a számológépekbe írandó formátumhoz igen hasonló formátumból dolgozik, nem másra jó, mint képletek (nagyon) egyszerű publikálására a weben.

A GPL licencű AsciiMathML.js scriptet könnyen hozzadhatjuk oldalunkhoz, s máris használhatunk egy egyszerű módszert képletek megjelenítésére. Az oldalunk szövegében ha bárhol szerepel a következő (több lehetőség is van a képletek jelzésésre, nem csak a "backtick"):
`x_(1,2)=(-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)`
...akkor így fog megjelenni:

ASCIIMathML, matematika a weben

A konvertálás valós időben, az oldal betöltődése után, egyből lezajlik.

Persze a böngészőnknek nem árt támogatnia a MathML-t a Javascript kimenetét képező XML leíró megjelenítéséhez. Erre jelenleg az újabb Mozilla és Firefox böngészők képesek, illetve Internet Explorerhez szükséges egy MathPlayer plugin. Az előbbi böngészőkhöz is le kell tölteni a megfelelő betűkészleteket operációs rendszerünkre, hogy minden helyesen jelenjen meg (pl. a gyökjelek).

A program honlapján egy élő példa is kipróbálható, mely egy textarea-ba gépelt szöveget képes valós időben megjeleníteni, illetve egy számológép is, mely a változókat is ismeri. A programnak létezik PHP változata is, bár szerintem jóval szebb megoldás a Javascript programot használni.
 
1

Miért szebb a js?

mepet · 2005. Jan. 7. (P), 21.17
"A programnak létezik PHP változata is, bár szerintem jóval szebb megoldás a Javascript programot használni."
Miért gondolod így? Biztos vagyok benne, hogy van vmi oka annak, h ezt leirtad, kifejtened nekem reszletesen?
Koszonom!
2

Mert "Cool", na jó, nem csak...

Bártházi András · 2005. Jan. 7. (P), 21.24
Szerintem csak "sirály". No, persze ezért még nem írom le. Ha belegondolsz, azért jobb, mert így például az oldal egy Lynx-szel is élvezhető marad. A Mozilla, Firefox, Internet Explorer pedig simán lefuttatja a Javascriptet, de csak akkor, ha detektálja a plugint. Persze lehet szerver oldalon is detektálni ha jól emlékszem - de így sokkal pontosabb, kényelmesebb, egyszerűbb: célszerűbb.

-boogie-
3

Példa

Hojtsy Gábor · 2005. Jan. 7. (P), 21.25
Azért érdemes lenne a megadott szöveges példából előálló képletet feltenni, mert most nincs összefüggés a szöveges példa és a képlet között.
4

Tudtam hogy....

Bártházi András · 2005. Jan. 7. (P), 21.35
Valahogy furcsának is tűnt a dolog... :) Voálá, a másodfokú megoldóképlet.

-boogie-