ugrás a tartalomhoz

Kéretlen hozzászólások elleni technikák

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 30. (Cs), 09.06
A kéretlen hozzászólások (comment spam) egyre erősödő probléma. Nemrég készült el egy Drupal modul, mely alkalmas az ilyenek felismerésére és szűrésére. Természetesen a probléma nem a Drupaltól indult, és nem is ott ér véget, az automatikusan küldött kéretlen hozzászólásoknak gyakorlatilag minden közismert tartalom kezelő rendszer ki van téve, azaz fel kell készülni a védekezésre ellenük.

Úgy tűnik, a héten nagyon termékeny Harry Fuecks, hiszen most is egy általa írt blog bejegyzést szeretnék olvasóink figyelmébe ajánlani (mint ezen a héten már többször is). A tőle megszokott alapossággal, kimerítően foglalkozik a kérdéssel.

Felveti, hogy milyen lehetőségeink vannak a valós emberi felhasználók azonosításában, a különböző képi, javascript alapú és szöveges ellenőrzéseken túl egy érdekes CSS alapú megoldást is ajánl, ami számomra mindenképpen újdonság. Fő pontjai a legitim felhasználás lehető legkevesebb zavarása, az automatikus beküldés megakadályozása, a kéretlenül beküldött tartalmak programozott beazonosítása, és a beküldés céljának megszüntetése, azaz a linkek 'félreirányítása'.

Végül egy érdekes ötletet mutat be. A linkek elirányítása mellett felajánlhatjuk, hogy bizonyos összegért hajlandóak vagyunk a linket visszaállítani, és így üzletelhetünk a PageRank-ünkkel. Ezt automatizálhatjuk egy Paypal fizetős felületen például, és így a kéretlen tartalmakból fizetős reklámok lehetőségét kovácsolhatjuk.
 
1

link?

Benjamin · 2004. Dec. 30. (Cs), 11.07
a link lemaradt (kozben megleltem)
2

Betettem

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 30. (Cs), 14.20
Bocs, javítva.